Cea mai delicioasă inspiraţie în orice anotimp. Blat dens cu ciocolată neagră, jeleu de ciocolată albă şi afine, nu se putea ceva mai „ciocolătos”, căci aceasta este tema săptămânii.
Fie că doriţi să sărbătoriţi pe cineva, să oferiţi un cadou culinar sau să bucuraţi pe cineva cu ceva dulce, iată vin eu cu soluţia.
Este un desert simplu de preparat, delicios pe care putem să îl degustăm fără a avea mustrări de conştiinţă că încălcăm vreo regulă sau că ne abatem de la dietă, cu atât mai mult cu cât este pregătit în casă şi cunoaştem toate ingredientele pe care le folosim. Moderaţia este cuvântul cheie.
Dar să trecem la ingrediente:
- 300 gr zahăr brun
- 1 pachet de unt, tăiat cubuleţe, la temperatura camerei
- 60 ml lapte
- 75 gr cacao, 3 linguri
- 25 ml rom, 1 lingură
- 3-4 ouă
- 200 gr făină
- 100-200 gr ciocolată neagră
- 1 praf de sare,
iar pentru jeleu:
- 1 plic de gelatină
- 300-400 gr ciocolată albă
- 100-125 gr afine
- 15 ml apă
- zeama de la ½ lămâie
- 50-100 gr zahăr brun.
Cum am început?
Zahărul, untul, laptele, romul şi cele 3 linguri de cacao se dau într-un clocot. Din această compoziţie se dau deoparte 10-12 linguri.
Batem albuşurile spumă şi în compoziţia rămasă încorporăm pe rând cele 3 gălbenuşuri, albuşurile, praful de sare şi făina, cernută desigur.
Ungem o tavă cu unt şi o tapetăm cu făină, punem jumătate din compoziţia pregătită mai sus, cuburile de ciocolată şi apoi restul de compoziţie. Punem tava la cuptor la 180 de grade, în funcţie de cuptor şi coacem 15-20 de minute.
După cele 15-20 de minute scoatem tava din cuptor şi adăugăm peste prăjitură cele 10-12 linguri păstrate din compoziţie anterior şi mai lăsăm pentru 5 minute sau facem testul scobitorii.
Negresa este gata! La alegere putem adăuga nuci, stafide, ce dorim. Ne putem opri aici sau putem continua aşa cum am făcut şi eu, pentru un gust mai „ciocolătos”.
Cum am continuat?
Cât prăjitura a stat la cuptor m-am apucat de jeleul „ciocolătos”.
Am pus la înmuiat gelatina. Eu am pus-o în apă caldă pentru că se va dizolva mai uşor în jeleu.
Am pus ciocolata albă la topit în bain marie.
Într-o cratiţă am pregătit dulceaţa de afine, cum? Am pus 125 gr afine, 50-100 gr zahăr brun, 15 ml de apă şi zeama de la jumătate de lămâie şi am fiert până s-a legat dulceaţa, dar nu prea mult.
Când a fost gata dulceaţa am adăugat gelatina şi am amestecat iute. Am oprit focul şi am adăugat totul peste ciocolata topită şi am amestecat din nou.
Jeleul astfel obţinut l-am turnat peste prăjitură şi am dat prăjitura la rece pentru cel puţin 2 ore.
Cum am servit această negresă cu jeleu?
Am porţionat prăjitura în forma dorită şi am servit alături de afine. Delicioasă, dar mai ales „ciocolătoasă”.
Şi, la final ca să vă inspir şi mai mult vă las reţeta de „negresă „la borcan”.
Pentru compoziţie folosim ingredientele de la prăjitura „negresă”. Ungem borcanele cu unt în treimea inferioară şi adăugăm în fiecare câte 2 linguri din aluat, în funcţie de borcan, eu am folosit nişte borcănele mai mici. Le punem în cuptor la 180 de grade, sau în funcţie de cuptor şi lăsăm să se coacă.
După ce le-am scos din cuptor, lăsăm borcanele să se răcească, le umplem cu afine şi presărăm zahăr pudră deasupra.
Pentru mai multe idei vă aştept pe facebook şi pe instagram.
Până la următoarea reţetă vă doresc poftă bună şi vă mulţumesc pentru că mă urmăriţi şi pentru susţinere!
Alte idei de negresă găsiți și aici.
Bună ziua! Aș dori să prepar și eu acest brownie, însă nu înțeleg foarte bine rețeta, deoarece ingredientele nu sunt foarte clare. Cum 3-4 ouă? 100-200 g ciocolată? Cât folosesc? pentru că dacă aleg eu cât să folosesc, probabil nu va ieși cum trebuie. Un pachet de unt. Ce cantitate? 100, 125, 200, 250? Trebuie să fiți mai clară, ca să putem să vă urmăm rețetele.
Mulțumesc.
Bună ziua
Indiferent că punem 3 ouă sau 4 ouă rețeta va ieși la fel de bună.
In ceea ce privește ciocolata, cantitatea variază în funcție de cât de dulce preferați.
Iar în ceea ce privește untul m-am referit la un pachet de unt de 200 grame, nu am specificat un pachet de unt mic.
Dacă aveți neclarități eu vă stau la dispoziție, iar această rețetă chiar merită încercată, este mai mult decât delicioasă, este un vis, in rest este alegerea dumneavoastră.
Vă mulțumesc pentru feedback
dimensiune tava ?
Eu am folosit o tavă 28/28 cu bază detașabilă, dar se poate folosi și o tavă de dimensiune 26/26
buna ziua, in loc de afine pot folosi capsuni sau zmeura? Multumesc
Bună Anca, desigur, poți folosi atât zmeură, dar și căpșuni, sau orice alt fruct care îți place și care te inspiră.
Îți mulțumesc și eu