Mâncare dintr-un cartof

280

Am văzut zilele trecute la Viața satului (ori la știri) o veste care spunea că nu-i bine să mănânci cartofii mari-mari pentru că acumulează multă solanină, care-i o substanță periculoasă. Un agricultor român spunea că poate o fi valabil pentru cartofii din străinătate, care-s crescuți cu îngrășăminte artificiale din greu, îngrășăminte care încurajează cartoful să acumuleze solanină. Și mai spunea că la noi, agricultorii nu au bani de îngrășăminte, deci cartofii mari de la noi sunt rari (unul la un sac) și mai curați/mai uscați.  Eu nu știu ce să spun despre asta, poate doar că nu intru în panică atât de ușor și când am văzut doi cartofi enormi deasupra unei grămezi de cartofi mai mititei, i-am luat cu mine. Pe unul l-am transformat într-o masă pentru două persoane.

Mai întâi am profitat de dispozitivul din imagine, care-i o caserolă cu găuri, foarte folositoare dacă-i vorba de spălat legume, scurs apa de pe paste ori de pe cartofii fierți și care-i de la Ikea, unde mai găsiți și alte rude ale caserolei din imagine și unde m-aș putea rătăci o zi întreagă plângând pe lângă rafturi. Dar, să revin: am spălat cartoful și împreună cu el au făcut baie câteva roșii mai gogonele așa și un ardei.

Am pus cartoful împreună cu roșiile și ardeiul (cartoful întreg, roșiile și ardeiul tăiate) într-un vas termorezistent. Am pus o crenguță de rozmarin în peisaj, am stropit cu ulei de măsline, am prăfuit cu sare grunjoasă și am dat vasul la cuptor, 35-40 de minute la 180 de grade Celsius.

Între timp am făcut un sos de usturoi. Simplu, din usturoi, sare, pătrunjel.

L-am îngroșat cu ulei de măsline.

L-am îmblânzit cu o lingură de iaurt gras.

Mare prietenie între sos și cartof, la cataramă, nu alta.

Fără iaurt, toată mâncarea-i de post.

Atât pentru azi. Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. Arata delicios.
    Aaaa, solanina se distruge toata prin prajire si de obicei putem vedea unde este stocata solanina in cartof, acolo unde are zone verzui, daca a stat la soare (nu a fost bine ingropat in pamant).
    http://en.wikipedia.org/wiki/Solanine#Solanine_in_potatoes

  2. waw…cand sunt libera fac si eu reteta asta…simpla si ieftina :) multumesc

  3. foarte tare…!! am trecut-o la „must do”

  4. simplu si gustos, ca multe alte mancaruri simple:) Multumesc pentru reteta!

  5. „…. la noi, agricultorii nu au bani de îngrășăminte, deci cartofii mari de la noi sunt rari (unul la un sac) și mai curați/mai uscați”…. oarecum adevarat dar nu prea…
    Agricultorul roman nu prea are stiinta „chimiei” asa ca, unu’ poate ca nu pune dar… pun ceilalti de 7 ori mai mult, pe sistemul „sa fie… sa nu sa se strice roadele!”.
    Din pacate ( si stiu din sursa sigura), legumele si fructele romanesti sint si mai incarcate cu chimicale tocmai pentru ca ei, „taranii” nu respecta inscriptionarile de pe recipientele fertilizatoarelor/ingrasamintelor etc.
    Pacat.

    Dar RETETA e super!!!!!! yamiiii!!!

  6. tocmai e la cuptor, cartofii (3 medii, mare n.am găsit în cămară) se distrează cu ardeii şi roşia! abia aştept să fie gata:)

  7. Simplu si bun! : ))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close