Coaste marinate, fierbinți și aromate

513

Am făcut acum două zile niște coaste…ai de capu’ meu (scuzați exprimarea de pe gard). Mi-aș fi dorit să le fac pe grătar dar în curtea mea e șantier (proprietarul construiește/renovează oarece), e plin de praf și nu cred că o să mă pot apropia de sacul cu cărbuni până săptămâna viitoare. Din fericire nu mă tem de tigaie iar lipsa mea de teamă are uneori rezultate bune-bune. Partea faină e că și de data asta puteți să gătiți și singuri mâncarea asta, în cazul în care vi se face poftă.

Am pregătit mai întâi mirodeniile: piper verde, cuișoare, coriandru și fulgi de ardei iute.

Le-am pus în mojar și le-am zdrobit.

Am turnat peste mirodenii două lingurițe de sos de stridii.

Am adăugat o linguriță sănătoasă de pastă de ardei (iute).

Cu amestecul obținut am frecat bine coastele. Le-am lăsat să stea așa o jumătate de oră.

Am tăiat apoi coastele în bucăți și le-am rumenit cu foarte puțin ulei (6-8 minute). După ce și-au schimbat culoarea, am turnat peste ele două căni de apă caldă și le-am lăsat să fiarbă pe foc mic.

Alunele caju nu era în planul meu inițial dar mi-au ieșit în drum și prin urmare le-am pus în mâncare.

Pentru garnitură am procedat așa: am pus o cană și jumătate de orez într-o oală, am turnat puțin ulei peste și am adăugat condimentele (sare, piper, șofran, cimbru), am amestecat bine în orez, pe foc, până a început să sticlească. Am turnat apoi peste el trei căni de apă și am pus capacul deasupra. Am lăsat oala pe foc mic pentru un sfert de oră. Orezul s-a fiert practic în aburi. A fost foarte gustos dar cred că mai trebuia să pun o cană de apă, a rămas ușor al dente, ceea ce nu-i neapărat rău dar nici nu-i așa cum îl fac indienii, și eu asta mi-am dorit. E adevărat, contează ce fel de orez folosești iar eu am folosit unul obișnuit. Ca să termin cu garnitura: după ce a fost gata orezul, am pus în oală câteva ciuperci tăiate-n sferturi și am amestecat puțin. Ciupercile s-au pătruns doar din căldura orezului. Ceea ce n-a fost rău defel.

În 30 de minute au fost gata coastele, aromate, fierbinți , învelite într-un strat subțire de sos caramelizat. Delicioase.

Aș putea să mănânc așa ceva în fiecare zi. Sigur, asta ar însemna să renunț la alte bunătăți din lumea asta mare și ar fi păcat.

Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. Laura-Monica says:

    Imi place ca intotdeauna folosesti condimente amestecate de tine..si nu prafurile din comert!

  2. Oau! ce idee buna! fac si eu azi :-)

  3. incredibile:D Adi eşti un maestru ce mai:)

  4. Buna Adrian. Eu am o reteta de coaste pe care initial le fierb in bere 20 de min cu condimente si apoi pregatesc sosul rosu picant dulce si le pun la cuptor. Numai bine!

  5. moaaama ce bine arata!!! vreau si io o coasta :P bun mai ies astea, am facut si io odata si merita…

  6. Adi, mâncarea arată foarte bine. :)
    Coastele alea doar le-ai rumenit şi apoi le-ai lăsat la fiert şi gata? sau după ce a scăzut apa le-ai lăsat la prăjit?

    1. adihadean Author says:

      Horațiu, nu le-am mai prăjit după. Așa arată sosul de pe ele:-)

  7. sper să nu-ţi ies în drum vreodată :))

  8. O fo’ tare bune, mai ales cu o tonă de vin roșu :-)

  9. adihadean Author says:

    Emil, mai fac și săptămâna viitoare? :))
    Gabriel, servește-te
    Laura, uneori iau și în amestec (gen garam masala sau 5-7 arome) dar citesc mereu ambalajul.
    Simona, sănătate!
    Cami, ALex, succes!

  10. Pot sa fac mancarea asta si cu …pui ? Nu am voie carne de porc ( doctorii de!)- ca prea arata bine, tu ce zici ?

  11. adihadean Author says:

    poti sa marinezi aripioarele in felul asta.

  12. Multumesc mult!S-auzim de bine.

  13. sosul de stridii de unde pot sa-l cumpar exista in hypermarketuile de pe la noi?
    PS am facut ciolanul de porc copt in cuptor cu chimen
    si a fost un mare succest

    1. adihadean Author says:

      Alex, găsești la Auchan, Real, Cora, Carrefour. Poate și la altele.

  14. Am facut aseara coastele astea si au iesit bestiale. S-a intamplat totusi o chestie ciudata: dupa ce s-au marinat coastele si le-am pus la rumenit aburul/fumul era foarte inecacios. Si apoi in timp ce fierbeau cu apa nu se putea sta in bucatarie. Am fost vreo 4 oameni si toti cum intram in bucatarie incepeam sa tusim si nu aveam aer. Poate am exagerat cu vreunul din condimente. Oricum rezultatul final a fost delicios.

  15. As dori sa te intreb ce fel de sos de soia si stridii folosesti? Si ce fel de sos de ardei iute? Pentru ca de ceva vreme ma tot uit dupa sos de soia, dar sunt asa de multe variante, asa de multe firme, si nu ma pricep deloc, si mi-e sa nu iau ceva bun sau sa nimeresc pe ceva nociv.
    Multumesc pentru ajutor!!

    Si nu in ultimul rand felicitari pentru blog, este minunat :)

  16. Da dom’le, da…e beton treaba asta!!!Mi-e gura zoaie :)) m-a pus naiba si am mai aratat si la colegi, acum toti ma injura :))

  17. Eu am observat ca daca pui orezul la calit, cum ai facut tu, poti sa-l tii cat vrei dupa aceea pe foc, fa tot ramane al dente.

  18. adihadean Author says:

    lumi, nu am călit orezul, l-am fiert în aburi:). orezul se călește uneori (risotto, sarmale, unele pilafuri), e drept, dar n-a fost cazul aici. la partea a doua ai cumva dreptate, în sensul că nu se lipește, dar nu rămâne al dente dacă-l ții prea mult pe foc.

  19. Arata fabulos!!! Maine purced la achizitionarea coastelor. Sper sa gasesc, altfel e belea… Sotul tocmai ce mi-a salivat pe tastatura… Multzam mult pentru toate minunatiile postate!

  20. Mariana Obreja says:

    Farte gustos arata ,dar daca nu ampiper verde pot sa fac doar cu piper negru multumesc .

  21. Mariana Obreja says:

    La carnea de epure marge aceleas condimente

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close