Ok…
Îmi aduc iar aminte de copilărie și țin minte un preparat de-a dreptul complicat și cu toate astea… rustic, care e destul e greu de bătut.
Ați gândit bine… Biscuiți cu lapte.
Poate nu am avut dreptate la partea cu „complicat”, dar vă pot spune că cel puțin pentru mine rămâne un desert situat destul de sus în top.
M–am hotărât să fac și eu, și pentru asta am avut nevoie de: 70 gr ovăz fin, 130 gr. făină, ½ linguriță praf de copt, ½ linguriță bicarbonat, ½ linguriță sare, o linguriță esență de vanilie, 100 grame zahăr alb, 100 grame zahăr brun, 100 grame unt de arahide, un ou, 200 grame ciocolată tăiată cubulețe (eu nu folosesc „peleți” de ciocolată pentru că nu am găsit până acum un produs care să conțină și… ciocolată), 120 gr unt, 60 ml apă (opțional, dacă aluatul devine nisipos)
Secretul aromei speciale a biscuiților stă în acest prim pas – prăjirea untului.
Topiți untul până când acesta începe să fiarbă și își schimbă culoare într-un whisky / caramel (nu insistați pe culori închise, în speță negru, pentru că se arde). După ce a prins culoarea care trebuie, îl dați la o parte să se răcească până vă ocupați de celelalte părți extrem de complicate ale rețetei. (veți simți că untul deja miroase a „biscuiți” și vă rog nu îl beți din pahare de shot)
Amestecați „uscatele” – ovăz, făină, praf de copt, bicarbonat de sodiu și sare.
Separat, bateți cu mixerul untul prăjit cu întreaga cantitate de zahăr și adăugați pe rând vanilia, untul de arahide și oul.
După ce s-a omogenizat amestecați bine ciocolata tăiată cubulețe.
Pentru a păstra o simetrie specifică biscuiților (sau nu), luați din amestec cu o lingură (sper că aceeași lingură de fiecare dată) și formați niște bile de aluat și așezați-le în tavă, pe foaia de copt.
Dați la cuptorul încins la 170 grade 15-20 de minute, sau până prind o crustă aurie (depinde de mărimea acestora). Nu aplatizați biscuiții pentru că o vor face singuri în timpul coacerii, dar lăsați-le spațiu mare între ei pentru a nu obține un veritabil blat de tort.
De asemenea, veți stabili dacă biscuiții sunt gata în funcție de culoare. Ei sunt moi când îi scoateți din cuptor și au nevoie de 30 minute – o oră să se răcească bine de tot.
Pentru binele copilăriei, v-ați face o favoare să îi încercați și voi – crunchy in exterior, gumați în interior, ciocolată, zahăr, unt de arahide…nu are ce să fie rău.
Cu mare drag!
Text&Foto:
Marturisesc ca, daca sunt in cautare de retete, si dau de Hadean, musai pe aceea o fac, chiar de am alte zeci de rezultate la search.
La biscuitii cu ovaz, nu se zice cand se amesteca si faina cu restul compozitiei. Banuiesc ca inaintea ciocolatei.
Numai bine!
Multumesc ca ati observat! Dupa ce bateți cu mixerul untul prăjit cu întreaga cantitate de zahăr și adăugați pe rând vanilia, untul de arahide și oul, amestecati treptat compozitia uscata. Dupa aceea amestecati cubuletele de ciocolata.
Dupa ce se prajeste untul, ramane pe fundul cratitei un fel de „jeg”… ce facem cu el? se arunca sau il punem in compozitie?
Ce ramane lipit de cratita nu puneti in compozitie. Doar untul prajit lichid.
Buna ziua! Untul de arahide se poate inlocui cu unt de cocos? Se pastreaza aceeasi proportie? Multumesc.
Se poate! Il puneti topit in aceeasi cantitate.
Ce bunatati! De mult vreau sa fac si eu niste cookies, dar nu prea ma inspirau retetele clasice cu chocolate chips. Cei pe care i-ai facut tu sigur sunt deliciosi, super combinatie de arome! Deja sunt pe lista mea pentru meniul de saptamana viitoare. Apropo, sunt de acord cu ciocolata tocata, toti fulgii de ciocolata pe care i-am luat de prin magazine au gust de grasime vegetala. Mersi de reteta!
Cu mare placere! Spor la gatit!
O reteta zdravănă, dar biscuiții deliciosi. Fac de cate ori pot, chiar dacă pe ici pe colo nu e chiar la fel. Deliciosi.
Multumesc mult!
Un deliciu, eu fara ciocolata nu pot sa stau, voi incerca reteta.
Multumim
Am incercat reteta dar biscuiții nu s-au aplatizat la coacere . Unde sa fii greșit?
Nici ai mei nu s-au aplatizat. I-am ajutat putin.
Mi se pare cam mult zahar, o sa incerc reteta dar cu jumatate din cantitate.
Ce unt oi fi luat de s-a facut numai spuma. Cam cat trebuie fiert? Am vreo sansa sa fie asa clar daca e marca proprie de un lant de magazine? Sa stiu daca sa insist in fierbere. Multumesc frumos!
PS : our all time favourite este reteta de paste cu broccoli, somon si mazare. Vis!!