Porc cu alune

1K

Porc cu alune – sună a fast food chinezesc de mall (nu că ar fi ceva îngrozitor acolo). Ei bine, poate fi și asta, inclusiv pe acest blog, însă nu-i, nu de data asta. Acum vorbim despre un mod de a găti porcul încet și bine, până devine fraged, moale, suculent, plăcut la gust și la mestecat. Am mai gătit porc în felul acesta. o fac destul de des, cu mici variațiuni. Consumă ceva timp, dar e potrivit pentru mesele în familie sau pentru ocaziile în care știi că la final de zi sau a doua zi vei avea musafiri. Pare complicat. Nu e, ai nevoie doar de fleică de porc cu piele, mai puțin grasă, dacă e posibil. Mai ai nevoie de alune/nuci, sfoară de bucătărie (e ok și sfoara de cânepă, o dai prin ulei înainte de a o folosi, și gata), melasă sau zahăr brun (găsești la supermarket), sare grunjoasă, piper zdrobit pe loc, folie de plastic, folie de aluminiu, hârtie de copt, o tavă plată, o tavă adâncă și un cuptor.

nuciMai întâi trebuie să coci alunele, 15-18 minute la 180 de grade Celsius, pe foaia de copt așezată în tava plată. Nu te îngrijora dacă se închid la culoare, e un lucru bun atâta vreme cât nu le carbonizezi. În plus, pielițele arse vin jos repede și se curăță cu mâna.

nuciOdată curățate, mărunțește-le, dar nu ca pentru cozonac, lasă bucățele mai mari, să simți crocant măcar uneori.

nuciAmestecă patru linguri de nuci cu o lingură de melasă solidă sau zahăr brun. Desfă fleica (dacă e mai groasă de 2,5 cm, poți să o tai pe grosime și să o desfaci cum ai deschide o carte. Presară peste ea sare grunjoasă, piper zdrobit și amestecul de nuci și melasă/zahăr. Rulează fleica în așa fel încât să obții o ruladă cu pielea în afară.

fleica

Leagă rulada cu sfoară, să nu se desfacă. Nu ai nevoie de tehnică specială, taie bucăți de sfoară lungi de 15-20 cm și leagă rulada din loc în loc cum ai pune cercuri pe un butoi, unește apoi „cercurile” cu sfoară pe toată lungimea ruladei, pe trei părți. Crestează pielea din loc în loc, ajută la topirea și scurgerea unturii. Învelește rulada în folie de plastic, strâns, în mai multe straturi. Învelește apoi rulada în folie de aluminiu, în mai multe straturi. Coace rulada în tava adâncă, o oră și jumătate la 170 de grade Celsius. Scoate rulada din folii, scurge lichidul/untura, pune rulada pe foaie de copt și mai las-o în cuptor, o oră și jumătate la 170 de grade Celsius. Pentru ultimele 1o minute, crește temperatura la 190-200 de grade Celsius.

fleicaIese bine, puteți să mă credeți pe cuvânt.

fleică rulatăO lăsați să se răcească, o feliați (se taie mai ușor așa) și o încălziți la cuptor, înainte de servire. Puneți lângă ea ce garnitură vă convine mai mult.

ruladă de fleică

Mie-mi plac morcovii copți, sfecla coaptă. Siropul de sfeclă era la îndemână, așa că l-am folosit. A picat bine.

ruladă de porcCarnea moale, șoric(i)ul subțire și casant, mmm. Mmmm.

ruladă de fleică

Să fiți sănătoși.

fleică

ruladă de fleică

Join the Conversation

  1. sa lesini de pofta nu alta. Trebuie neaparat testata reteta la urmatoarea masa de familie :)

  2. A facut rulada de fleica de porc si chiar din muschiulet de porc umplute cu de toate dar la alune chiar nu m-am gandit.Maine gata o incerc.Multam de ideie este geniala mai ales pt cei care nu mananca porcul doar pe gratar.Pofta mare la rulada ta si serveste cu un pahar de vin sa taie greata.

    1. Adi Hădean Author says:

      De ce mi-ar fi greață? Mâncarea e foarte bună.

  3. Plastic… Eu pas.
    Dar nuci… Da.

    Imi plac nucile. Au facut parte din alimentatie din antichitate, apoi mai ales in zona central-asiatica. Baclava isi are originea acolo. In timpul imperiului persan nuca era numita hrana zeilor.
    Am constatat ca nuca aduce surprize de gust in combinații, crezi ca stii ce gust va avea un preparat cu nuca, dar de fapt rezultatul este altceva. Neamurile turcice (a nu se confunda cu turcii din Turcia) amesteca nuca cu carne, cu legume, fac supa… De exemplu, se caleste ceapa rosie si o amesteci cu nuca prăjită si mărunțită, condimentezi si umpli vinete cu mixul asta, le faci la cuptor. Stii ce gust are nuca, stii ce gust au ceapa calita si vânata, dar rezultatul este o surpriza.
    Ori de exemplu pesto din: menta, nuca, ulei de masline, lamaie – are un gust prea puternic, dar intr-un canapes combinat cu feta, vânata grill si baby spanac (sau rucola ori măcriș) dezvolta un gust impresionant.

    Bănuiesc ca isi găsește gustul si in porc, eu nu mananc porc. Nucile nu ramân crocante, de-aia se si fac bune in proces termic îndelungat. La unele retete nucile se fierb înainte. De-aia cred ca reteta are folie de plastic, nucile se fierb si se îmbibă cu zeama de la porc. Si ca sucul sa se îmbibe la loc in carne. Dar tot nu as folosi plastic.

    1. dumnezeule,chiar nu te poate opri nimeni?

  4. De mult vroiam sa ma lamuresc cu folia de plastic. e ceva mai speciala sau cea normala care se gaseste la rola. nu se topeste?
    rulada arata demential.

    1. nu chiar nu se topeste, dar in schimb la mine a fost prea lung timpul de coacere, dupa ce am scos foliile, am lasat doar jumatate din timpul recomandat si tot a fost seaca si prea (aproape arsa). am folosit pulpa de porc. poate din cauza asta. apropos, ce pot intelege din ”o fleica”? ce parte a porcului? ms. astept raspuns, vreau sa mai incerc odata.

  5. Rețeta e grozavă, cu amendamentul lui Ozzy Menabit, privind plasticul. Încolo, abia aștept să fac rulada de porc cu alune. Nu, cred că o să o fac cu nuci, ne plac mai mult. Mulțumesc, Adi !

  6. Nici eu nu inteleg treaba cu folia de plastic. Nu se topeste?
    Odata am acoperit tava de friptura cu folie de plastic innloc de aluminiu (din greseala) si s-a topit toata peste carne, a trebuit sa o arunc.

  7. Rezultatul este intr-adevar delicios, va multumim pentru reteta! Am inlocuit folia de plastic cu o folie pentru copt (de tip punga magica, am infasurat-o conform indicatiilor dvs.), m-am temut ca cea alimentara se va topi. De asemenea, nu am stiut cum sa obtin temperatura de 70 de grade la cuptorul pe gaz, asadar m-am gandit ca aici a fost un typo pentru 170 de grade: „Scoate rulada din folii, scurge lichidul/untura, pune rulada pe foaie de copt și mai las-o în cuptor, o oră și jumătate la 70 de grade Celsius.” Avand in vedere ca este prima oara cand gatesc porc la cuptor, cred ca pot spune ca reteta reprezinta invariabil un succes garantat! :)

    1. Adi Hădean Author says:

      170 de grade celsius, da, e corect așa, mulțumesc.

  8. Asa ceva ar trebui sa fie ilegal!!:)

  9. Sigur folie de plastic..chiar si in mai multe straturi..la 170 grd ??

  10. CIUTUREANU Ctin. says:

    Din ce parte a corpului trebuie sa fie fleica, pentru a avea si carne si grasime in mod
    „echilibrat” ?
    Multumesc anticipat pentru raspuns!

  11. La macelar sau la supermarket fleica e aceeasi si provine intotdeauna de pe burta animalului fie el porc sau vita… in engleza se numeste flank…

  12. Super ideea si vreau sa incerc, va rog sa imi spuneti daca prin rulare o parte din șoric va fi in interiorul ruladei. Nu se distinge din poze dar altfel nu vad cum se poate rula. Mulțumesc

  13. E super buna reteta de porc cu alune. Am incercat-o pentru familie acum mai bine de un an. Mi s-a parut totusi ca am pus cam multe alune…
    De data asta as vrea sa o repet pentru aniversarea sotului meu si as vrea sa imi iasa perfect.
    De aceea am o mare rugaminte: puteti sa imi spuneti si mie cantitatile (fleica, alunele etc.)?

    Multumesc anticipat,
    Alina

  14. florin marin says:

    Pot sa las rulada la marinar 48 de ore cu tot cu alune in ea?!?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close