Lucrurile merg spre bine

422

PUB

Poate vă amintiți că v-am povestit despre niște grătare pe care le-am fript și mâncat la Colțești, acum ceva vreme. Și atunci, și după alte postări legate de grătare ori de mâncăruri cu carne în general, au apărut multe întrebări legate de sursa cărnii. Ei bine, românii sunt un popor care consumă multă carne (familia mea încearcă de ceva vreme să schimbe proporția, se menține obiceiul de a mânca fără carne două zile pe săptămână și, interesant, am constatat că a scăzut consumul și-n celelalte zile, preferând cumva calitatea în detrimentul cantității, după cum înțelept ar fi să facem cu toții) însă mare parte din carnea vândută la noi nu e de cea mai bună calitate. Suntem un popor sărac, cu nevoi de popor bogat. Sigur, nevoile de bază sunt aceleași, indiferent de PIB, și nemții și spaniolii și românii au nevoie de carne, lapte, brânză, ouă, legume, fructe, sare, făină, apă și săpun. Diferența principală e aceea că unii pot să-și acopere nevoile de bază mai bine decât alții pentru că au mai mulți bani sau pentru că-i cheltuie mai înțelept. Italienii spre exemplu (am auzit la radio rezultatele unui studiu), preferă ca acum, când criza se resimte puternic în Peninsulă, să cumpere mai puține televizoare ori obiecte de mobilier și să cumpere în schimb alimente de o calitate mai bună. Consumul de vin a scăzut per total dar a crescut în schimb consumul de vin de calitate superioară. Cam așa stau lucrurile, așa le văd și pentru familia mea. Cumpărăm mai puțină pâine, dar măcar e una bună, cumpărăm mai puțin ulei de măsline dar e unul superior, cumpărăm mai puțină carne da căutăm să fie una bună, pe care să o putem mânca bucuroși și despre a cărei origine să putem afla cât mai mult (despre importanța originii alimentelor, într-un episod viitor).

gurmand

gurmand

romi ile

gurmand apetit

Sursele de alimente de calitate nu sunt multe dar din fericire încep să apară. Reînvie spiritul băcăniilor de altădată (aici l-aș felicita pe Marius Tudosiei, care are un merit mai mare decât își închipuie), apar crame mici și pline de bun simț, apar mici producători de ulei de dovleac (Ardealul a crescut din uleiul de dovleac și s-a hrănit din turtele ieșite din teasc, secole la rând) ori de dulceață, apar măcelăriile în care măcelarul te întreabă de vrei ori ba să-ți fasoneze bucata cumpărată, apar prisăci, reînvie livezi, reînvie timid un trecut gastronomic de care nici măcar nu mai știm cum să ne fie dor. Mesele târgoveților de odinioară erau încărcate de iepuri, bibilici, cocoșei, prepelițe, găini, gâște ori rațe crescute pentru carne, miel ori berbecuț, vită crescută pentru carne și nu pentru lapte. E posibil ca vremurile acelea să se întoarcă? Judecând după descoperirile pe care le-am făcut în ultima vreme, socotesc că da.

rata

vita

vita

pasaret

Zilele trecute am vizitat măcelăria Gurmand Apetit pe care a deschis-o prietenul Romi Ile în Mega Image Gemeni (București, de bună seamă). Am găsit acolo o mulțime dintre lucrurile înșirate de mine mai sus, de la bibilici la prepelițe, de la miel la carnea de vită porționată și maturată, numai bună de azvârlit pe grătarul încins. Am stat acolo cam un ceas de vreme, destul cât să văd că oamenii sunt curioși, că întreabă și că-și doresc de bună seamă să încerce și altceva. Și ăsta-i doar primul pas. Abia aștept să-i văd pe următorii. Să fiți sănătoși.

carne

miel

carne

Join the Conversation

  1. putin si de calitate este un principiu foarte bun!

  2. Ce bucata este in ultima poza? Vrabioara?

  3. Apropo, cum s-ar traduce in romana englezescul „cut”?

  4. „Consumul de vin a scăzut per total dar a crescut în schimb consumul de vin de calitate” din cauza ca aia mai saraci nu isi mai permit ,si aia mai bogati cumpara in continuare ,nu ii o minune….ii logic..

    1. Adi Hădean Author says:

      după raționamentul acesta, logic ar fi ca vânzările de vin de calitate superioară să rămână constante, nu să crească, în vreme ce cele la vinul ieftin să scadă.

  5. Zi-le sa deschida si in Cluj :)

  6. ”Mesele târgoveților de odinioară erau încărcate de iepuri, bibilici, cocoșei, prepelițe, găini, gâște ori rațe crescute pentru carne, miel ori berbecuț, vită crescută pentru carne și nu pentru lapte. E posibil ca vremurile acelea să se întoarcă? ”

    Un articol minunat de înțelept ! Da, este posibil să se întoarcă acele vremuri, dacă vom înțelege că e necesar să punem calitatea în locul cantității.

  7. am bagat de seama aparitia acestui brand in asocierea cu MegaImage, si am reactionat ca tine, cand am realizat ca in sfarsit aparut o solutie la of-ul meu vechi… calitatea deplorabila a carnii de vita comercializata in Romania. Presupun ca tot ce am gasit pana acum vine de la vite probabil batrane, de lapte, nu de carne. Acum vad ca se poate, ca pot sa gasesc un Black Angus cinstit, fara sa ma uit chioras la o eticheta >100 RON pe la vreo pravalie de fite… ma bucur sincer ca cineva a sesizat lipsa asta mare de pe piata si sper sa importe cat mai putin, mici producatori de carne de calitate au aparut si in Romania. Si ma mai bucur ca incet-incet oamenii se educa singuri sa nu mai bage orice prostie in gura… cauta ceva mai bun decat pui gonflati cu chimicale, pangassius congelati sau alte minuni de mezeluri cu nitriti si glutamati.

  8. Sunt norocosi cei ce locuiesc in Bucuresti; da, poti sa-mi arati bacanii sau tarabe incarcate cu produse variate si de o buna calitate. Si noi am redus consumul de carne in favoarea calitatii si preferam o mancare buna si simplu gatita, cu ingrediente proaspete si bune. Eeeiii, si aici intervine problema – spune-mi Adi Hadean, intr-un orasel de provincie, unde se ascund ele prepelitele, pieptul de rata, coastele de miel gata fasonate, vitelul, pestele proaspat, ca sa nu am pretentia la fructe de mare altfel decat marunte si congelate din Kaufland ? Ma cuprinde o invidie…….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close