Gata, au venit. În ciuda protestelor, evident zadarnice, ale acestei iubitoare de vară (subsemnata), au început zilele reci și nopțile de-a dreptul friguroase. O singură alinare am: odata cu frigul vine și pofta de mâncăruri gătite domol și îndelung, de pâine coaptă în casă și de toate aromele tomnatice. Așa că azi vă propun o ciorbă pentru însuflețirea zilelor reci: ciorbă cu coaste afumate de porc, acrită cu zeamă de varză și aromatizată cu tarhon.
Ingrediente pentru ciorba cu coaste afumate de porc:
- 1kg – 1.3kg de coaste afumate de porc
- 2 – 3 foi de dafin
- câteva boabe de piper
- 2 cepe potrivite
- 2 – 3 morcovi
- o rădăcină de pătrunjel
- 1 – 2 bucăți de păstârnac
- o țelină potrivită
- un ardei gras
- 3 – 4 cartofi
- 200g roșii în bulion
- zeamă de varză murată – aproximativ 1l
- sare
- câteva fire de leuștean
- o legatură de tarhon
Prepararea ciorbei cu coaste afumate de porc:
Aceasta nu e o rețetă rapidă, nici pe departe. Însă nu e complicată deloc. Și va promit că merită fiecare minut.
Am început cu coastele, pe care le-am separat, le-am pus într-o oală încăpătoare, cu vreo 4 – 5 litri de apă, cu foile de dafin și cu boabele de piper. Și le-am fiert la foc domol cam o oră, o oră și un sfert. Din când în când e nevoie să luați spuma care se formează deasupra.
Cât timp au fiert coastele, am curățat și tăiat toate legumele. Ceapa și rădăcinoasele în bucăți mai mici, cartofii în cuburi mai mari.
După ce m-am asigurat că s-au fiert coastele, am adăugat ceapa și rădăcinoasele. Peste 10 minute am pus și cartofii. Iar dupa încă vreo 15 minute a venit rândul roșiilor în bulion. După ce am pus și zeama de varză, am mai lăsat ciorba să dea câteva clocote bune și am potrivit de sare. Apoi am oprit focul și am pus verdeața tăiată mărunt.
traditionrolex.com
Și atât. Ciorba cu coaste afumate de porc, pentru alinat sufletul în zilele reci, este gata.
Să aveți poftă!
legat de afumatura, poate ma puteti ajuta. de juma de an undeva mi-am luat un picior de porc afumat de la cineva. l-am facut bucatele si l-am bagat in congelator cu gandul sa-l folosesc bucatica cu bucatica la ciorbe si alte mancaruri cu fasole sau nu. doar ca am fiert – am fiert o bucata cu fasole , aproape pentru o ora in kukta- adica sub presiune. fasolea mea a fiert,dar porcul meu afumat nu. nu prea e mancabil si imi pare tare rau , ca gustos e. doar ca e greu de …ros. sa-l fierb inainte sa-l pun la ceva si sa-l fierb mai mult? poate am facut rau ca l-am congelat, ca am scos si cata apa mai avea in el. sau sa-l las peste noapte la inmuiat-inainte sa-l gatesc? in final cred ca am sa incerc si altfel. imi pare rau, mai ales ca nu-i din cele vopsite de prin magazin.
Si boabele de piper unde au ramas? Le scoti inainte de legume sau raman de vanat prin farfurie ?
Bună ziua, CătălinM,
Boabele de piper şi foile de dafin le-am scos cu spumiera înainte să adaug legumele. Le-am pus doar pentru a aromatiza coastele.
Bună ziua, Melania,
Îmi pare rău să aud că nu a mers cum trebuie cu ciolanul afumat.
E adevarat că are nevoie de destul de mult timp de fierbere, mai ales dacă bucata de carne este mai groasă. Însă congelarea sigur nu a fost de vină.
Ce îți pot recomanda este să încerci încă o dată, cu bucăți mai subțiri, multă apă şi fără sare.
Sper că ajută.