Fasole cu porc crocant. Sau porc crocant cu fasole.

265

Între chinezii din Asia de Sud Est și turdenii din Turda există cel puțin o asemănare: și unii și ceilalți prăjesc porcul în baie de grăsime, fie ea ulei de palmier, de porumb ori de floarea soarelui sau pur și simplu untură de porc. Sigur că nu toți turdenii fac asta, dar una diuntre cele mai cunoscute rețete de friptură despre care se spune că-i originară din Turda, implică o bucată de carne cu tot cu grăsime și ooală cu untură încinsă. Azi o să vă arăt cum am făcut o combinație de porc crocant așa cum îl face chinezul pe marginea drumului și fasolea proaspătă așa cum o fac eu din când în când în timpul postului.

Mai întâi am spălat fasolea. Adusă de lângă Dej. Bob mare și tărcat.

Am mai adus lângă fasole o roșie mare, niște ceapă verde și două tije de țelină.

Am tăiat roșiile și țelina și le-am pus într-o tigaie împreună cu fasolea, un ardei iute uscat, niște frunze de salvie și puțin ulei. am mai adăugat sare și piper și trei căni de apă apoi am pus tigaia pe foc. Am lăsat să fiarbă pe foc mic 20 de minute apoi am adăugat cimbru, trei linguri de roșii pasate și încă o cană de apă. Am mai lăsat să fiarbă un sfert de ceas și gata mâncarea de fasole.

Pentru porcul crocant am folosit fleică, cu tot cu grăsime, câteva ochiuri de cartilagiu și piele.

Am pus la încins uleiul și am scufundat bucățile de carne în el. Nu spun că-i sănătate curată dar știu sigur: carnea iese crocantă la suprafață și fragedă în interior și porcul pierde o parte bună din grăsime, care rămâne în ulei. Zece minute durează povestea asta, poate puțin mai mult.

Ca să fie porcul crocant așa ca-n Asia, l-am condimentat cu sare, piper și un amestec de mirodenii (5 arome) pe care l-am adus de acolo. Am acoperit carnea și am lăsat-o așa până a fost gata fasolea.

Apoi le-am împreunat.

Bun-bun.

Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. Pai cum sa nu fie bun?????

  2. Ce greu e să fii vegetarian și să urmărești blogul ăsta :)

  3. Si este si mai greu , atunci cand doctorii spun NU ! Dar nu-i bai , traim si noi pe langa ceilalti si ne bucuram pentru ei . Vorba ta , sa fim sanatosi !

  4. Fac si eu
    Am fasole cumparata de aici din Italia fiarta deja la cutii , fasole cu bobul mare.Si carne de porc. Oricum nu se compara gustul cu cel din tara la nici una din ele!
    Doamne ador mancarurile pe care le faci!!

  5. Salut,
    felicitari pentru blog. Daca vrei sa facem link exchange, scrie-mi, te rog, pe http://hapleablog.wordpress.com
    Succes in continuare.

  6. Foarte fain, insa friptura de Turda, asa cum era ea cunoscuta si consumata pe vremuri mai presupunea o etapa: carnea de porc era lasata o noapte, sau macar cateva ore, in lapte si abia apoi aruncata in unsoarea incinsa. In felul acesta carnea are o fragezime nemaintalnita…Stiu asta de la parintii mei, turdeni autentici. oricum mi-a placut comparatia cu asiaticii :))). Si reteta de fasole n-o stiam, trebuie sa o incerc.
    Mult spor in continuare.
    Turdeanul

    1. cecilia jaeger says:

      despre friptura de Turda…din ce parte a porcului se foloseste? am mancat acum 10 ani Fripura de Turda ,stiu ca a stat carnea peste noapte in lapte si a doua zi a fost prajita intr-o baie de untura fierbinte,din pacate nu am luat aminte ce fel de carne de porc a fost!
      Multumesc !

  7. Arata atat de bine incat m-am hotarat sa fac si eu.

  8. adihadean Author says:

    Ionuca, mie-mi spui?
    Maria:-)
    Nicoleta, îmi pare rău pentru faza cu doctoru.
    Iulia, mă bucur și mulțumesc.
    Lucia, bugăt de buuun.

    Turdean, foarte corectă precizarea. O să fac în curând și rețeta asta pentru blog:-)

  9. In Asia n-am fost, da mie mancare asta chiar imi aduce aminte putin de bab gulyasul ardelenesc. Caut de ani de zile o reteta. Mancam in Oradea la restaurantul Bridge si ii zicea Gulyas Jokai parca. E ca o supa, sigur are rantas, multa smantana, morcovi, fasole, usor gust de chimen, sunca afumata su cam atat parca. Ei bine, mie nu-mi iese asa acasa si vreau sa stiu care-i secretul. Adi ai vreo reteta care sa semene cu ce poftesc eu? Mersi fain!

    1. adihadean Author says:

      Rox, uită-te l amine în „zemoase”, găsești acolo mai multe rețete, ai putea întâlni ceva foarte asemănător cu ceți dorești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close