No more mr. „nice guy”!

527

Am încercat să mă ghidez mereu după principii care îndeamnă la generozitate, la iertare, la empatie. Nu mă voi dezice de ele, am convingerea că așa e bine să fii, generos, iertător, empatic. Totuși, am și convingerea că lucrurile neplăcute, deranjante ori rele pe care le întâlnesc, pot fi schimbate doar dacă vorbesc despre ele, dacă le expun, doar dacă exercit o oarecare presiune asupra lor, atât cât pot eu. Sigur că nu voi deveni eu făcătorul de dreptate și știitorul de adevăr universal valabil, dar sunt lucruri la care am ajuns să mă pricep (nu, nu o să vorbesc despre defectele aracetului în scrierile mele „no more mr. nice guy” ci despre mâncare, desigur) și despre care îmi pot permite să vorbesc. În plus, am decis să nu-mi mai reprim atitudinea, cred că nu-i sănătos, cred că poate duce la gastrită. Sau mai rău.

E posibil ca jumătatea de noapte petrecută pe o targă la Urgențe, să mă fi trezit. E posibil să mă fi săturat să mi se ceară bani pentru tot felul de mizerii. De exemplu, aș prefera ca farfuria cu pește la grătar (șalău, la DoriPesco, la ieșirea din pădurea Bogata, cum cobori spre Brașov pe dreapta) și piure de cartofi, care costă 30 de lei, să aibă pe ea o bucată de pește făcută pe grătar, fără crustă de ulei la exterior, fără aglomerări de funingine arsă. Și poate ar fi mai bine să guste cineva din bucătărie cartofii înainte să-i scoată la masă. Poate așa ar sesiza gustul acrișor, nefiresc (să mai spun și de textura de gumă de mestecat?). Aș prefera, de asemenea, ca la Brioche Doree, în aeroportul Otopeni, să țină sandwich-urile sub căldura lămpii din vitrină ceva mai puțin. Ori să le scoată de acolo odată ce roșiile din interior au început să fermenteze, că îmbolnăvesc oamenii și-i păcat (un sandwich acolo costă 32 de lei, te aștepți ca de banii ăștia să-i pese cuiva dacă trăiești sau mori după ce ai mâncat). Aș prefera ca localurile „italienești” să nu mai folosească mizeriile acelea vegetale, îngrozitoare, pe post de smântână. „E mai ieftină și nu se brânzește”, aud mereu. S-o ia naiba! Sigur că nu se brânzește, n-are urmă de lapte în ea. Iar argumentul prețului nu mai ține, există surse de smântână pentru gătit, dulce ori fermentată, la prețuri rezonabile. Cum justifici cei 10 euro pe care mi-i ceri pe o porție de paste cu sos de hribi, în condițiile în care folosești Gran Cucina, 100 de grame de paste de 8 lei/kg (sau mai ieftin) și 60 de grame de hribi? Cum justifici cei 3 euro pe care mi-i ceri pe un bol de supă de „pasăre” în care n-ai fiert nici măcar niște tacâmuri de pui? Cu tupeu, desigur. În acest caz, dă-mi voie să ripostez, dă-mi voie să-ți spun că nu-i normal, dă-mi voie să-ți spun că mi-a cam ajuns. Și nu, povestea cu „nu-i prost cine cere” nu ține. Ar ține dacă numărul producătorilor de mâncare onești ar fi mai mare decât cel al samsarilor de alimente. Deocamdată, mă tem că nu-i. Că dacă ar fi, poate ne-am trezi și noi, Doamne ferește, prin niște ghiduri internaționale.

Mi-ar plăcea să nu se simtă oarecine jignit ori ofensat de scrierile mele pe tema experiențelor culinare negative, mi-ar plăcea ca efectul acestor scrieri să fie o minimă aplecare atentă spre necazurile din ograda proprie și o firavă tentativă de îndreptare.

PS: ați remarcat probabil că în ultimii doi ani n-am mai prea scris cronici de restaurant. Motivul e unul simplu: azi e bine, mâine-i rău. Nu mai vreau să-mi asum incapacitatea restauratorilor de a oferi constanță. Mai nimeni nu caută excelență în restaurantele românești, constanța însă ar fi o schimbare binevenită. Să fim sănătoși.

PPS

Nu am scris acestă postare pentru a da cuiva ocazia de a scrie în comentarii pe unde și ce a mâncat prost. În concluzie, comentariile de felul acesta nu vor fi acceptate. Mulțumesc pentru înțelegere.

Join the Conversation

  1. imi pare rau pt. experienta de la Urgenta…sper ca totul e bine acum! referitor la cele scrise…si eu am facut cam aceleasi remarci, si nu o data!
    Numai bine!

  2. Bravo pentru articol, pacat de experienta nefericita cu Urgentele……..

  3. In primul rand,sanatate multa !Ai dreptate cu consecventa,la DoriPesco ,cel de pe dreapta cand mergi de la Brasov la Sighisoara se manca la preturi rezonabile preparate foarte bune.Imi pare rau sa aud ca pe lista restaurantelor odata ok,s-a mai adaugat inca unul( sau chiar mai multe ).

    1. Adi Hădean Author says:

      La cel de laFeldioara (sau pe acolo) am mâncat civilizat. Cel de la Bogata e cu bube.

  4. nemultumita says:

    cred ca niste critici de restaurante ar prinde bine ( gen restograf.ro ). Bine, putin mai mult ( care sa critice in special gustul mancarii si ingredientele folosite ). Dupa parerea mea, astfel, „fortezi” restaurantele sa fie mai atente :) Parerea mea.

    1. Cred ca ar fi foarte bine venite astfel de critici, insa aici depinde de clienti, de ceteteni, ca nu „amendeaza” destul aceste restaurante pe net, pe siturile de socializare, multi merg pentru ca e frumos, elegant sau poate li se prezinta ceva ce de fapt nu exista si ajung la spital ca Adi. In afara restaurantele se bazeaza foarte mult pe criticile bloggerilor si comunitatii, au invatat ca numai asa pot avea succes. La noi probabil ca mai dureaza.
      Eu il compatimesc pe Adi, eu am luat salmonella de la o patiserie din Iasi, acum cativa ani, si am bolit 2 saptamani, si mai rea si exact in perioada Craciunului, Anului Nou, slabisem 4kg in 2 zile, deci…I feel for you Adi :(

  5. din nefericire această lipsă de „constanță” este o constantă uniform răspândită-n domeniile existente pe plaiurile mioritice și „încurajată” de neaoșul „merge și așa”

  6. Poate ca ar fi cazul sa scriem mai des despre asemenea aspecte pentru ca cei vizati sa corecteze lucrurile .Iar cei carora le acordam , nu numai banii ci si increderea de a servii masa sa fie mult mai atenti si corecti cu noi ,cu sanatatea noastra.Foarte bun articolul ,eu personal astept recentii de genul „asa DA ” asa NU”.

  7. Eu zic ca aici ai intrat fix pe ideea lui Cristi Roman, care are – justificat, total justificat – aceeasi problema. Si eu o am. Si eu trimit la bucatarie mancarea prost facuta. Dar da, si eu primesc inapoi la bucatarie mancarea care NU e pe placul clientilor si ma bucur cand pun presiune pe mine ca sa fiu mai bun.
    E bine ca ai scris, hai sa-l starnim si pe Cristi si sa facem un cor: poate incepe lumea sa se opuna real sandwich-ul de 32 cu rosii fermentate!

    1. Adi Hădean Author says:

      mie-mi place în cor:)

  8. Eu lucrez în domeniul restaurantelor și nu pot sa spun decât ca este vina noastră ca acceptam sa fim tratați astfel nu ar trebui sa mai folosim restaurantele lor și sa mai oprim pe drumuri sa luam o gustare din cine știe ce amarat de Bodega. Dar vezi tu romanul a devenit o sursa de consum fără granițe nu mai au curaj sa mai comenteze și accepta de frica și se mulțumesc cu ce primesc. Drept răspuns vezi clip pe YouTube cu tipul care a cerut o salata la Costinești și după refuz salatei a primit o bătaie crâncenă și a plătit și salata și a plecat și nemâncat și tot la urgenta a ajuns.

  9. Cred ca e posibil sa se schimbe ceva atunci cand si clientul o sa se respecte pe sine si chiar o sa ceara value for the money.

    Sunt foarte putini cei care cer o alta portie facuta asa cum trebuie sau refuza sa plateasca atunci cand mancarea cu care sunt serviti nu e asa cum ar trebui sa fie. Daca ar face-o macar jumatate din clienti, pariez ca alta ar fi atitudinea restaurantelor.

  10. @Adi, Marius – chiar putem schimba lucrurile, dar tb sa ne facem timp real ptr asta. Si cu totii suntem prinsi – familie, munca, proiecte, etc.
    Dar cumva tre’ s-o facem, cred ca e una dintre datoriile noastre (desi n-ar tb s-o avem). O campanie pe cele mai cunoscute 15-20 bloguri culinare, aparitii in media mare (de Hotnews/Adevarul ma ocup personal, tu Marius sigur gasesti in Bucuresti, Adi – tu gasesti in Ardeal, dar nu numai), si poate-poate schimbam ceva.
    Da, eu am o mare problema cu preturile din RO la mancare. Ar tb sa ma doara in fund, ca nu stau acolo, dar nu e asa. Ca orice arie, si aria culinara din RO ar putea fi uriasa si in calitate, nu doar in cantitate.

  11. Tot ce ai scris este adevarat (din pacate). Ma bucura atitudinea adoptata si cred ca daca ne-am expirma nemultumirea cat mai multi, pe bloguri, facebook etc. si calitatea meniurilor s-ar schimba deoarece ar risca sa le scada dramatic numarul clientilor.

  12. Marcela Borcanescu says:

    FELICITARI PENTRU ADEVARUL SPUS VERDE-N FATA! SUNT FOARTE MULTE RESTAURANTE RESPECTABILE CARE NU ISI RESPECTA TOTDEAUNA CLIENTELA SI E PACAT. MAI MULT, DACA AI GHINIONUL SA COMANZI CEVA DUPA CE A AVUT LOC UN EVENIMENT RISTI SA PRIMESTI…. RESTURI !

  13. Păcat că e nevoie de experiențe neplăcute de genul celei pe care ai experimentat-o tu, ca să ajungem să ieșim din muțenia care a cuprins poporul ăsta ca o plagă. Acceptăm totul așa cum ni se oferă, bun sau rău, că nu degeaba am fost numiți „mămăligi”. Ne complacem într-o existență dirijată abil de alții, mai destupați; acceptăm tot și ne văicărim pe la colțuri, dar în față ne e „jenă” s-o spunem, ne autointitulăm civilizați ca să ascundem lașitatea. Deci, felicitări! Și continuă, te rog, ai puterea de a schimba ceva, (cel puțin în domeniul tău)… Ai mulți cititori care așteaptă doar o scânteie…
    Diana

  14. Subscriu la tot ce si scris mai sus. Mi-am petrecut jumate de noapte si o parte din dimineata la UPU, pe acelasi motiv. Mancare ‘bine facuta’.

  15. Eu văd altceva, în spatele textului tău. O analiză scurtă (de la titlu pornind) m-a făcut să înţeleg că anume ţie îţi va fi cel mai greu să semnalizezi situaţiile ăstea.
    Pentru că, dragi fani Adi Hădean, dacă eu, contabil sau florăreasă sau orice vreţi voi, scriu de rău despre un restaurant, produs sau practică din restauraţie, ce scriu o să fie văzut şi citit în cheia comentariilor voastre de mai sus de către toată lumea.
    Dar dacă un om din domeniu scrie de rău, ceilalţi din domeniu vor interpreta cele scrise în cel mai rău mod cu putinţă, şi anume ca pe un atac asupra breslei/domeniului.
    De aia e important ca eu, contabilă sau florăreasă, să fiu prima care sancţionează restaurantul, bodega sau hypermarketul – şi nu doar în scris, ci şi la protecţia consumatorului.
    Ia să ceri reţetarul sau defalcarea preţului pe componente şi lista cu valoarea adăugată, de cîte ori dai 32 de lei pe un sendviş, să vezi cum se schimbă treaba, în 2-3 ani. Căci da, dragilor, educaţia e o chestiune de timp.

  16. Sanatate! Si sper ca nu e de la ceva restaurant!?
    Pe de alta parte dupa ce am gustat din bucate bune si rele din restaurante am inteles ca si eu pot face asta…asa ca intre amici ce ma lauda ma bucur si eu de mancare buna!…si bloguri culinare faine….
    Si apropo targurile de tara cu bucate bio sunt si acum, la preturi mici, doar ca au ramas 2-3 pe judet!

  17. Buna,eu cred ca de asta nu prea mănânc la restaurant oricare ar fi el.Tot ma bântuie o întrebare in minte cât aștept după mâncare „Oare o fi proaspăt,oare nu-i stricat sau te pomeni ca e pregătit de cine știe când”.

  18. Singurul mod de a imbunatati bucataria romaneasca e aceasta atitudine critica. Ma bucur ca o aveti fata de altii, ar fi bine daca ati accepta-o si in ceea ce va priveste.

    1. Adi Hădean Author says:

      o accept mereu dacă are argument.

    2. Ati incercat vreodata sa faceti MACAR una din retele lui Adi? Hai sa mai vorbim dupa ce mancati una singura, la alegere … si vedem atunci despre atitudini critice.

    3. @Lucia: Retetele pot fi minunate, dar sunt esentiale ingredientele si executia. Pot sa incerc eu cat vreau, ca nu o sa imi iasa nici pe departe cum ii ies lui Adi.

  19. Iti doresc multa sanatate.
    Am cumparat mancare de la un hypermarket si am facut o alergie de toata frumusetea. O sa fiu mai atenta, pana acum nu am patit asa ceva.

  20. Bravo Adi!! Imi place atitudinea ta si ai dreptate.
    Cand am primit si eu mancare aiurea la un restaurant care cica se respecta (ciuperci din conserva vara!!!! ) binenteles ca nu am putut sa nu fac observatii si sa le spun parerea mea despre alegerea lor total nepotrivita si cu aer foarte ieftin, cand ciuperci proaspete avem acum tot anul, nu doar vara.
    E inadmisibil! A fost ultima data cand am calcat acolo.
    E pacat sa acceptam orice in farfurie, mai ales cand suntem intr-un restaurant care are preturi relativ mari si ar trebui sa ofere un anumit nivel de calitate.
    Keep up the good work!

  21. E clar ca totul porneste de la atitudine si de la timpul pe care ne permitem sa il alocam schimbarii perceptiei generale.
    Vreau si eu in corul asta ! Cu mare drag !

  22. Adi, eu ma lupt cu acesta problema si mai acut de cand am devenit ambasador Jamie Oliver, evit sa ma duc sa promovez vreun restaurant, m-as compromite. Poate in cor reusim ceva, eu in gand niste programe si poate le ducem la capat impreuna. Da-mi un semn pe mail/tel te rog, chiar am o tema pe care as vrea sa discutam.
    Raluca

  23. Sunt restaurante mult mai „bune” unde mancarea e dezastru, Doripesco saracu’ e o amarata de crasma de camionagii…
    La voi in Cluj sunt doar 3 restaurante corecte, doua foarte scumpe si unul romanesc deschis de cateva luni. E parerea unuia ce nu e din Cluj si a fost nevoit sa manance acolo numai la restaurant.
    Dar e foarte bine sa-ti spui parerea despre ei, le faci si lor un bine, atat timp cat parerea e pertinenta, precum cele de mai sus.

    1. Adi Hădean Author says:

      Nu e importantă categoria în care se poziționează localul, important e să văndă ce afirmă în meniu. Modest ori ba, ingredientul e pus în valoare dacă e tratat cu respect.

  24. Povestea este mai complicata decat pare la prima vedere. Este un complex de mai multi factori:
    1. de obicei orice prestator de servicii (nu numai restaurantele) pleaca la drum incercand sa atraga clientela: ori produs calitativ mai bun decat la altii, ori pret mai mic, ori relatia cu clientul mai slefuita, ori toate la un loc; dupa ce si-au realizat baza de clienti, incep sa taie de pe ici de colo, pentru a-si mari castigul;
    2. clientii, desi observa diferenta, nu iau atitudine fata de situatie, nici nu pleaca la alt prestator, pe principiul „las’ ca-i bine si asa” sau „la altii este si mai rau”;
    3. organele de control nu-si fac treaba decat cu heirupul,pe baza de tematica de sus, si, in principiu, nu prea verifica calitatea serviciului prestat ci, mai degraba daca actele sunt in ordine.
    Cred ca rezolvarea este tot la noi, trebuie sa ne manifestam nemultumirile atunci cand este cazul, sigur in mod civilizat, si in final sa renuntam la serviciile celor care cauta sa ne pacaleasca!
    Aceleasi principii trebuie sa le aplicam si in cazul particular al fiecaruia, pentru ca daca eu am pretentii din partea altora, cu atat mai mult trebuie sa am pretentii fata de ceea ce fac eu!

  25. Din pacate e foarte complicat sa schimbi ceva. Singura modalitate ar fi folosirea review-urilor la o scara mult mai larga. Dar cati dintre concetatenii nostri folosesc internetul pentru asta?! Pe de alta parte, cum zicea si Adi, chiar si restaurantele bune nu sunt constante. Sau poate restaurantele bune sunt prea scumpe. Stiu cazuri concrete de mici intreprinzatori care au inceput folosind ingrediente de foarte buna calitate, dar au fost nevoiti sa inchida afacerea datorita lipsei de clienti. Chiar ieri am fost la un restaurant din centrul Clujului care mi s-a parut foarte ok, dar din pacate la ora pranzului eram singurii de acolo; pe cand cu o duminica inainte am fost intr-un loc la 20km de Cluj (tot destul de cunoscut), unde mancarea e mult mai slaba, mai putin rafinata si bazata pe aceiasi cartofi+carne si era ticsit de clienti. Nu pot decat sa dau vina pe preturi sau poate pe meniul mai indraznet, neapreciat de cei care pot sa manance ceafa la gratar de un numar infinit de ori…

  26. Ma inclin! Minunat spus, punctat asa cum trebuie! Multa sanatate ca este nevoie de oameni ca tine :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close