Pită cu cartofi

273

Încă nu am o părere despre premixurile pentru pâine sau patiserie. Nu am studiat problema suficient de mult. Mă rog, am o părere despre prețul lor – e destul de mare. Am cumpărat zilele trecute un premix pentru pâine cu cartofi. a costat 9 lei, adică 2 euro. Am obținut o pâine de 1,7-1,8 kilograme. Bună, grozav de bună. Dacă ar fi să faci doar pâine de felul ăsta, pentru două persoane, ai cheltui 20 de euro în fiecare lună doar pentru pâine, presupunând că o pâine se consumă în trei zile (aici socotesc după ritmul în care se consumă în casa noastră). La banii aceștia se adaugă efortul, care între noi fie vorba, e o plăcere ce durează sub un sfert de oră. Ar mai fi și costul curentului sau al gazului – durează o oră să coci pâinea la 190 de grade Celsius, în cuptorul în care ai pus o tavă cu apă și pe care l-ai încins înainte. Dar, să revenim la facerea pâinii:

Dați click pe poză pentru ingrediente:).

Am pus apa călduță peste făină și am amestecat bine. Apoi am început să frământ.

A durat un sfert de oră operațiunea asta.

Am lăsat aluatul sub un ștergar, să dospească.

Între timp s-a încins cuptorul, vatra unui grătar de fapt (motiv pentru care coacerea a durat mai mult decât ar fi durat în cuptorul aragazului).

Am pus pâinea într-o tigaie, pe o foaie de copt, am prăfuit-o cu făină și am lăsat-o să se coacă.

Am asigurat o cantitate generoasă de aburi în incintă, lucru care a dus la formarea unei cruste gustoase și elastice la suprafața pâinii.

Am mai ținut pâinea sub un ștergar curat înainte de a o mânca, să se răcească lent.

A fost bună, fără îndoială. Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. Buna dimineata! De unde putem procura premix-ul? Am cautat, pe net, centre si am gasit doar distribuiri on-line. Multumesc!

    1. Adi Hădean Author says:

      l-am luat din auchan

  2. Eu prefer painea de casa in care stiu ce pun: apa, faina de 3 lei/kg si sare. Maiaua o fac tot din apa cu faina.
    Liviana

  3. Multumesc! Felicitari pentru site! :)

  4. avem masina de paine, cumparam faina neagra si drojdie bio, seminte naturale, sare neiodata – iese gustoasa, sanatoasa, la pret mic/rezonabil (stim ce punem in ea,nu platim pt minciuni – la toate ultimele controale facute de protectia consumatorului majoritatea prod. de panificatie au fost prinsi cu matza in sac)+ painea buna satura mai repede, nu trebuie sa mananci multa. Suntem 3 in casa si ne tine 3-4 zile o paine de 750 de grame.
    *fara munca – masina face totul

  5. Da’ de ce neiodata?

    1. aici e pe larg explicatia:)
      http://www.ecomagazin.ro/iodarea-universala-a-sarii-atentat-la-sanatatea-publica/
      *fiiindca nu toti avem lipsa, in schimb toti o primim fortat

  6. ce tare, am facut si eu saptamana trecuta doua paini din premixurile astea, una cu cartofi si una cu seminte, ambele geniale (poate cea cu cartofi putin mai buna), dar uitasem de unde le-am luat (le-am gasit dosite in raftul cu fainuri si le-am pus la treaba :)).

    eu le-am framantat cu mixerul (cca 10 min) si apoi le-am copt cam 35-40min in cuptorul de la aragaz, pe piatra de copt. sincer, o paine din asta facuta din tot premixul tine minim 3 zile la noi, ca e absolut gigantica. in plus, se pastreaza proaspata foarte bine si e perfecta pentru sandwichuri (nu se sfarama si nu se usuca la toaster)

  7. Maria, in principiu iodul ar trebui sa-l ia doar cei care intr-adevar au nevoie. Exagerarea nu este buna in nici o directie. Toate produsele mai nou au sare iodata, iar cei care nu au voie, sa se descurce cum or putea.
    Eu n-am voie sare iodata si doctorul meu mi-a spus ca pot gati linistita cu sare neiodata pt. toata familia, ca exista suficient iod in celelalte produse :)). Dar fiecare face cum crede mai bine, eventual si dupa sfatul medicului (asta ar fi cel mai bine).
    Premixuri de faina se gasesc la Auchan si la un moment dat erau si la Mega-Image, nemtesti, dar nu stiu daca mai sunt.
    Painea arata super bine, dar Adi cred ca ai putea sa ne dai o reteta fara a folosi premixul, ca doar promovai mincarea sanatoasa, nu ?
    Multumim pt. reteta.

  8. @Suzi Premix nu inseamna nesanatos, chiar dimpotriva. Nicio companie nu ar folosi ingrediente ‘nesanatoase’ in produsele lor.
    E vorba de simplitatea utilizarii. ;)

    1. Catalin, multe companii folosesc produse „nesanatoase” in produsele lor. Majoritatea. Incepand cu marile multinationale din industria alimentara (nu dau nume). De pilda, nu gasesti de cumparat biscuiti fara ulei de palmier (grozav de nesanatos, se ascunde sub denumirea „grasimi vegetale”, chiar daca scrie pe produs „fara grasimi hidrogenate”, uleiul de palmier e la fel de nesanatos).
      Cat despre produsele bio, nici nu vreau sa incep sa vorbesc despre asta. Poate pe langa produsele bio (sau ecologice, asa e corect in romana) ar trebui sa se introduca in Romania si conceptul de „Fair Trade” sau de echitabil – de ce sa existe Fair Trade doar pentru producatorul de ciocolata din Africa sau pentru cel de cafea din Brazilia? Eu zic ca si agricultorii romani intrunesc, din pacate, conditiile pentru Fair Trade – sau conceptul „consumati produse locale”. De ce sa importam faina bio din Germania? Doar Romania are conditii ideale pentru cultura graului…cum se face ca tari nordice, unde pe vremuri rezistau doar porumbul, cartofii si secara au devenit peste noapte mari producatori agricoli? Cine castiga si cine pierde din aceasta stare de fapt?

  9. @Suzi Premix nu inseamna nesanatos, chiar dimpotriva.
    Nicio companie nu ar folosi ingrediente ‘nesanatoase’ in produsele lor.
    E vorba de simplitatea utilizarii. ;)

    1. Da Catalin, ai dreptate, dar marea majoritatea premixurilor mai au inca ceva in afara ingredientelor traditionale.
      Problema mea cea mare la premixul prezentat de Adi se refera la acei fulgi de cartofi. Cat de sanatosi pot fi ?

  10. EU nu socotesc costul mancarii facute in casa versus costul celei cumparate pentru ca cred cu convingere ca valoarea vine din alta parte. Daca am socoti cat il costa pe taran timpul sa creasca un pui (care creste de 3 ori mai incet decat la ferma de pui) si apoi sa il curete de peneiar pe noi sa il gatim in orice fel, iesim mult mai scump. Dar nu costul e cel care ne face sa producem mai multe in casa (dulceata, zacusca, paine cu maia, branza dulce de vaci, chair salam si carnati etc) ci faptul ca controlam mai bine ingredientele.
    Si mai cred cu tarie ca energia pusa de mana omului nu se poate adauga in nici un preparat industrial.
    Cred ca framantaul cu mana al unei paini umple painea aceea de energia noastra buna si de aceea painea iese asa de gustoasa.

  11. Andreea, ce bine ai punctat treaba cu framantatul manual al painii. Si mie imi place sa fac asta mai ales ca adunate, framantarea nu imi ia mai mult de 5 minute. Eu fac si semnul crucii ca sa creasca frumoasa, asa obisnuiau batranele la tara, nu? Stiau ele de ce….

    1. Asa e, cea mai buna paiine e cea framantata cu mana, dar merge si cea cu masina :)))

  12. Eii, la reteta asta zic pas, chiar nu ma tenteaza premixurile. Cred ca majoritatea umfla painea, cu pompa parca, o paine de 400g arata ca una de 7-800…In plus, nimic nu se compara cu niste piiiituute mici, dragalase, facute doar din apa, drojdie, un pic de sare, zahar si putin ulei..simplu, pare, nimic mai gustos.Nu eu le fac, prietenul meu, il intreb tot timpul care e secretul, nu ca-s facute de el, dar…sunt cel mai bun produs de panificatie pe care l-am mancat vreodata. El zice ca daca le iubesti, cresc :)Eu cred ca si iubirea, dar si modelatul conteaza, dincolo de ingrediente (daca te uiti la painicile din supermarketurile din Clujul nostru drag vezi ca brutarii de acolo – daca or fi brutari de meserie – nu prea mai stiu ce e aia modelat). Sa te invit la pitute? :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close