T-bone de vițel la jar

613

T-bone, o bucată de vită sau vițel reprezentată de un os în forma literei „T” mărginit de două bucăți de carne cu textură diferită, dar care se gătesc în același timp (într-o carne de bună calitate, marmorarea va fi foarte asemănătoare în cele două zone diferite). Dacă vorbim despre vită, căutăm o bucată maturată corepsunzător, pentru a ne asigura că avem gust intens și frăgezime. Dacă vorbim despre vițel, ca în cazul de față, maturarea nu mai intră în discuție, însă o marinare lejeră (cu ulei, plante aromatice, usturoi, piper, zeamă de lămâie) nu e exclusă. Să presupunem că avem carnea, marinată lejer. Cum procedăm pentru a obține o friptură cât mai apropiată de perfecțiune, fragedă, suculentă, îmbrăcată într-o crustă cu gust de carne friptă și fum?

foc

Sigur, dacă nu mai puteți de poftă, frigeți carnea în casă, într-o tigaie. Dacă aveți o brumă de curte sau o brumă de răbdare până puteți ajuge lângă un grătar, poate vreți să urmați acești pași:

1) Aprindeți un foc de lemn de esență tare. Jarul va ține mai puțin decât cel de lignit dar aroma de fum e mult mai plăcută, are un gust rotund, sănătos.

2) Așteptați până dispar flăcările și obțineți tăciunii încinși. Când se acoperă cu o spuză albicioasă, jarul e pregătit.

jar3) Puneți carnea pe grătarul încins, curățat și uns. Întoarceți-o de două ori pe minut, timp de trei minute, să pridă culoare uniform.

tbone4) Mai țineți carnea pe grătar încă trei minute pe fiecare parte, ceva mai departe de jar de data asta, să se pătrundă lângă os dar să nu se usuce. tbone5) Lăsți carnea la odihnă sub un capac, măcar 5-6 minute. Nu mâncați singuri:).  Să fiți sănătoși.

tbonePS: asta-i sarea pe care o folosesc la fripturi. Îmi place mai mult decât altele.

maldon salt

Join the Conversation

  1. Victorash says:

    Unde gasesti sarea asta ?

    1. si eu sunt interesata

    2. http://www.shop.societegourmet.ro/?product=maldon-fulgi-din-sare-de-mare-afumata-anglia-125g
      mai sunt,dar ca idee,internetul trebuie si folosit nu numai platit

  2. Victorash says:

    Apropo, pe tigaia grill urmezi aceasi procedura ?

    1. Adi Hădean Author says:

      Da

  3. Asta nu e ” bistecca fiorentina ” ?

  4. Sandu Moldovan says:

    Buna Adi
    Te rog sa ma lamuresti si pe mine : cat de groasa trebuie sa fie felia de carne pentru a respecta pasii de mai sus ?
    Multumesc , o zi buna

    1. Adi Hădean Author says:

      2,5 cm

  5. Dan Alexandru S says:

    simplu si eficient! :) multumim!

  6. Molnar-Kovacs Viorica says:

    Minunata idee.Multumesc.

  7. unde-i ozzy?

  8. Aici.
    N-am ce comenta la fripturi. Daca te apuci sa faci 50 de fripturi intr-o luna inveti sa le faci pana la urma. Cam asta este măiestria in a face friptura: experienta exercițiului. Cunosc diverse modalități de preparare a fripturilor, ar fi inutil sa trec prin toate.

    Chestia cu întorsul cărnii de câteva ori la fiecare 15 secunde pana sa o lași sa se frigă se numeste „sear the meat”, se crede ca astfel păstrează in interior sucurile. Dar de fapt s-a demonstrat chimic ca nu. Dar întorsul e bun pentru ceea ce se numeste „reactia Maillard”, adica mâncarea prinde crusta prin caramelizare. Atunci cand vrei „rare” sa ai si crusta. Personal nu vreau ca in interior sa arate a negatit, doresc acel „roze” in interior. De aceea e important ca friptura sa șadă intre 5-10 minute. La T-bone aia e tăietura, nu poti altfel, carnea se aseaza bine: cu fibrele perpendiculare pe foc, caldura trece prin fibre.

    Dar ceea ce nu se specifica de obicei este distanța fata de jar, care este foarte importantă. Daca este prea aproape de jar carnea se supragateste la exterior si in interior rămâne negatita. Cel mai bine iti inveti grătarul cu termometrul băgat in
    carne. Chiar si asa, timpul in care ajunge carnea la 45-50 grade in interior trebuie sa nu fie mai rapid de 4-5 minute. Eu tin gratarul la 30-40 cm fata de jar, in functie de grosimea cărnii. Piperul si alte condimente care se pot arde le presar la final.
    Friptura de vita trebuie sa iasă moale, usor de taiat in farfurie.

    Comentariu pentru Gogu pentru ca imi ducea dorul.

  9. Sa vin totusi si cu o reteta:
    Strămoșii mei pe vremea cand cucereau jumătate din omenire din goana calului aveau un mod simplu de a fragezi carnea pentru friptura: râdeau ceapa, o strângeau in pumn sa-i scurga zeama intr-un bol si amestecau cu putin lapte (ei foloseau de iapa, eu n-am folosit niciodată), apoi tăvăleau carnea in bol si o păstrau in piele legată bocceluța pana la popasul de seara. In vremurile noastre e de ajuns sa punem capac bolului si sa-l tinem la frigider câteva ore. Pe scurt: marinare cu lapte si suc de ceapa. Sarea la final pentru ca întărește. Dupa preferințe si alte condimente, cum ar fi ienibahar, dar recomand sa încercati mai intai simplu, sa vedeti ce inseamna sucul de ceapa, ce gust da cărnii.

    Vita nu are doar T-bone, mușchi sau antricot. Are si părți care se întăresc la frigere. Tatarii taie carnea fasii, o condimentează sau o ung cu sos din ciuperce si unt (seu de oaie), se rulează rotund si se trece prin teapa. Rezulta un fel de rulada, dar cand tai carnea de pe teapa cu iataganul ca pe kebab carnea astfel gătită e mai frageda.

    Tot cand e tare se taie bucatele si se învelesc cu prapura, care strânge carnea ca in traista ciobanului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close