Confit de porc, cartofi pai, sos de pătrunjel

1.1K

Nu-i prima dată când admit că îmi place porcul. Totuși, pare că se schimbă ceva și nu mă mai atrage porcul în orice fel. Mă lasă rece micii cu carne de porc, ceafa, șnițelul. Nici după cârnați nu mă dau în vânt, nici mușchiulețul nu mai e pe lista mea scurtă. Am început să prefer bucățile care sunt mai bune dacă sunt gătite o perioadă mai îndelungată. Coastele, pieptul de porc, fleica, pulpa și cotletul cu os, toate coapte încet, la temperatură mică, mă încântă. Să vă povestesc acum despre o bucată de fleică, cu puțină grăsime, cu piele și destul de multă carne. Ce-i cu ea? Ce i-aș face? Ce i-am făcut deja (ca să respectăm adevărul istoric)?

confitAm luat bucata (cam 2 kilograme) și am acoperit-o cu sare grunjoasă, să mai piardă din apă. Am ținut-o așa peste noapte, la rece. A doua zi am curățat sarea de pe ea și am pus-o într-o tavă adâncă. Am pus lângă ea câteva căciulii de usturoi, rămurele de cimbru, cuișoare, doi ardei iuți întregi și un baton de scorțișoară. Am pus în tavă un kilogram și jumătate de untură de porc amestecată cu untură de rață (așa am avut, orice untură e bună).

confitAm lăsat tava în cuptor, la 150 de grade Celsius (căldură de jos), patru ore. Am scos bucata de carne pe o tavă, pe foaie de copt, și am presat-o cu o tavă peste care am așezat o greutate. Am mai copt-o presată încă o oră. Presarea are rolul de a subția stratul de grăsime dintre straturile de carne.

confit de porcCu cartofii pai a fost simplu: curățați, tăiați julienne, fripți în untura rămasă în tavă. Delicioși. Sosul de pătrunjel: o mână de pătrunjel, trei linguri de ulei, o lingură de zeamă de lămâie, sare, piper, puțină miere, blender. Sosul roșu: un ardei gras, roșu, pasat în blender împreună cu trei roșii fără piele, sare, piper, busuioc, apoi pus pe foc mic un sfert de oră. Simplu.

DSC_8269Să fiți sănătoși.

DSC_8272

Join the Conversation

  1. Adi, cu retete tale slow-cooked ma faci sa vrea sa incerc si eu tehnica asta cat de curand. Intrebarea mea este ce faci cu grasimea ramasa in tava? Se mai poate folosi la o alta confiere ulterior?Multumesc si succes! Imi place de tine in postura de jurat MasterChef!

    1. Adi Hădean Author says:

      Da, poti. Mulțumesc și eu.

    2. Carnea se poate pun in acea untura si in borcane la pastrat, dupa cum fac francezii, se poate folosi la diferite tocanuri, paprikasuri si fripturi pentru aroma care o poarta, la aromat diferite sosuri sau pireuri.

  2. Cat de simplu pare totul la tine… Multumim!

  3. cum ai intins patrunjelul asa uniform?ca parca un zugrav a facut-o cu trafaletul.fug sa caut termometru pentru cuptor

  4. Omule, esti fenomenal!Te felicit pentru tot ceea ce faci.Parca, parca imi vine sa o invidiez pe sotia ta.

  5. Am facut in week-end confit de oaie. Am cumparat o jumatate de oaie si tot ce nu mi-a placut pentru pastrama a mers in cuptor si am folosit metoda ta pentru confit de rata. Mi-au iesit 4 borcane.
    La noi in Campulung carnea la borcan in untura se numeste „sloi”. Urmatoarea pe lista o sa fie o rata.

  6. Sunt de acord cu tine si eu consider porcul cea mai buna leguma.Fleica am gatito si eu ca tine in schimb nu am presato lucru pe care o sa-l fac data viitoare. O idee excelenta multumesc la fiecare postare a ta invat cate ceva .

  7. Buna Adi, am dificultati in a gasi retete mai vechi pe pagina ta. De pilda, linkul catre curcan cu prune nu functioneaza. La fel, pene cu spanac… Te rog, ajuta-ma, sunt doua din retele mele favorite de aici si nu retin totul pe de rost… Multumesc!

  8. Confit este denumirea frantuzita a carnii la garnita sau carne la untura, care se pregateste de multi ani in Romania. E o reteta traditionala si e grozav de buna. La fel se fac si carnea de oaie, capra, vita, pasare- bunicii mei taiau majoritatea pasarilor si le puneau la untura peste iarna, erau ierni tare grele. E minunata reteta ta, Adi. Un truc: adauga cateva seminte de fenicul sau 2 stelute de anason. Carnea va avea un ,,acel ceva in plus” :) . Te pup si spor in tot ce faci.

    1. Anasonul sau feniculul face parte din traditie? Treaba asta ”hai sa mai adaugam ceva”, asa, de plictiseala vad ca e tipic romaneasca. De-aia a ajuns pizza in Romania cu 7-8 ingrediente pe ea, in ciuda faptului ca o pizza adevarata nu are voie sa aiba mai mult de 3-4 ingrediente. In fine…

  9. mihaela craciunescu says:

    Super cartofii! Nu mi-a venit in gand ca se pot face astfel…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2025. All rights reserved.
Close