Ieri, la finalul unei sesiuni de gătit de câteva ore, am făcut chocolate lava. A iești foarte bine, din prima. Am rememorat pașii și am încercat să-mi explic unde greșesc persoanele care-mi spun că nu le-a iești (stați liniștit, mi s-a întâmplat și mie să obțin un fel de brownie în loc de o prăjitură cu miez moale). Păi, să vedem:
-am topit trei tablete de ciocolată neagră (prin tabletă înțeleg o ciocolată obișnuită) cu două treimi dintr-un pachet de unt (adică 150 de grame)
-am amestecat într-un bol trei linguri de făină cu trei linguri de zahăr și cu trei ouă. apoi am mai pus un ou pentru că mise părea că-i prea groasă compoziția
-am amestecat ciocolata topită cu crema de ou/făină/zahăr
-am pus compoziția în cești de cafea
-am pus ceștile în cuptorul ÎNCINS la 200 de grade Celsius și le-am ținut acolo până când prăjitura a crăpat la suprafață, niciun minut în plus
Am scos ceștile și nu mi-am mai bătut capul cu extragerea prăjiturilor din cești. Probabil aici se rupe filmul în multe cazuri, adică ți se pare că prăjitura nu-i destul de coaptă pentru a putea fi scoasă din formă. Părerea mea e că dacă n-ai o formă din silicon, foarte flexibilă, e mai bine să mănânci prăjitura direct din forma în care ai copt-o, de bună seamă nu o să mai obții o brownie și te vei putea bucura de cele două texturi reunite-n chocolate lava. Să fii sănătos.
sunt cumva niste cesti speciale care pot fi bagate la cuptor?!
Cesti normale, ceramice
Am facut si eu prajiturica asta de mai multe ori… e minunata! De gresit, am gresit-o doar o data, prima data :). Noroc ca am executat 2 transe (deh, prieteni multi :) ) si, din fericire, nimeni nu s-a suparat pe varianta brownie.
De ce am gresit-o? Am lasat-o mai mult decat trebuia, poate cu 2-3 minute. Tot asteptam sa apara crapaturi pe mijlocul prajituricii, ca in pozele tale :). De fapt, la mine apareau doar mini-crapaturi, pe margini. Dar m-am prins si totul a fost ok.
O saptamana excelenta,
Laura
Greu e cand ai cuptor din ala antic si nu vezi nimic inauntru (normal ca nu are bec :) ). Adi, poti te rog sa estimezi un timp pana cand crapa la suprafata prajitura la un cuptor normal dat la 1/2 sa zicem? Chiar pare foarte interesant si as vrea sa fac deseara. Normal, vreau sa imi iasa din prima :).
Multumesc si o zi minunata!
răzvan, habar n-am. 12-14 minute. dar diferența de 2 minute e esențială. va trebui să faci mai multe încercări:). sau să deschizi ușa cuptorului și să te uiți.
Subscriu la ce a zis Razvan, cu o alta mentiune: pentru cuptorul normal, care nu are buton de setare a temperaturii, nu cumva risc sa crape cestile? De asemenea, te rog, zi-ne cat le tinem in cuptor.
Multumesc!
Multumesc de raspuns. 10 minute este un inceput bun. Dupa aceea voi sta cu lanterna pe el :) .
Multumim, am sa impartasesc si eu din experienta mea, mai ales ca sunt obisnuita sa analizez inginereste: eu am luat forme de silicon , dar mai mici (asa am gasit). Le-am uns cu unt si am pus zahar in interior inainte sa torn compozitia, dupa sfatul lui Adi.
Constatari/lectii invatate
1. Prajiturile facute din prima au iesit intre o chocolate lava si o brownie. Le-am tinut pana s-a crapat coaja. Au fost excelente oricum.
2. A mai ramas compozitie si am pus-o la cuptor dupa niste ore bune! A iesit perfect! (compozitia se intarise putin, atat cat sa fie perfect de manipulat)
3. Cum au fost destul de multe si dulci * le-am lasat in frigider si le-am consumat dupa mai multe zile, treptat. E foarte interesant procesul de tasare al ”lavei”, exact ca si cea adevarata!
4. * atentie la continutul de zahar al ciocolatei. Ciocolata neagra pe care am gasit-o eu avea continut mai ridicat de zahar decat cea cu care sunt obisnuita acasa. Nu m-am uitat la asta, gandindu-ma ca o ciocolata de menaj trebuie sa fie mai putin dulce,… prajiturile au iesit mai dulci decat normal, dar nu peste limita superioara. Un desert cat de poate de decadent :)
5. E excelenta combinata cu gem de zmeura sau merisor (sau orice alte fructe de padure, dar usor acrisor) – mai ales dupa ce s-a tasat :D
@razvan anton, sa ne spui si noua cum ti-au iesit. Si eu am tot cuptor antic si … te las pe tine sa incerci primu’. :D Bafta!
mie, tot la prima si singura incercare de pana acum, mi-au iesit brownie. Si m-am ofticat pentru ca am urmarit foarte atent momentul in care au aparut crapaturile, conform spuselor celor initiati, deschizand cuptorul, ca mi s-a ars becul din interior si altfel n-aveam cum.
Esecul asta m-a cam determinat sa nu mai incerc, mai ales ca nu e o prajitura taman ieftina si ma gandeam ca niste muffins-uri ar fi aproximativ pe acolo la gust, dar mult mai ieftine.
Insa postul tau, Adi, parca ma impinge la o noua incercare.
Intrebare: daca le lasi in cesti, nu cumva tendinta de brownizare se va accentua pentru ca vasele calde vor continua procesul de coacere?
cred ca cestile tale de cafea sunt din portelan, de aceea nu au patit nimic in cuptor
din propria experienta am aflat ca farfuriile/cestile care merg folosite la cuptor trebuie sa fie din portelan, am crapat cateva farfurii de ceramica pana am aflat asta
legat de chocolate lava, pe ce nivel al cuptorului le-ai copt?
Salve,
Fiind unul dintre cei caruia nu i-a iesit din prima data si te-a contactat in acest sens, am continuat cu exercitiile, respectand dictonul „Errare humanum est, perseverare diabolicum” :)
Stiu unde era problema la mine si de aceea subscriu la ideea de a respecta timpul recomandat – greseala mea la prima transa.
Acum la noi in casa suntem impartiti in doua tabere: eu, ce prefer cu timpul exact si cu chocolate lava, si familia, ce prefera putin overtime si muffins un pic mai consistente :)
Depinde si de forma în care torni compoziția. Dacă sunt forme cu baza mai largă, prăjitura se transformă în brownie, eu am folosit o dată două tipuri de forme de silicon la aceeasi tură (unele gen muffins, cu baza îngustă, si altele ca o floricică, cu baza usor mai lată). Prăjiturile din formele înalte au iesit perfect (si le-am putut scoate din forme fără probleme) dar celelalte au fost brownies. Timpul de coacere e legat tot de dimensiunea formei, la formele de muffins pe care le am eu durează 8-9 minute.
…..wooo…esti ucenicul vrajitor…..dinspre ecranul laptopului meu vin valuri de miresme ciocolatii…..simbata le voi face pentru invitatii mei alaturi de o inghetata de lime…..merci,merci,merci, Adi…!!!!
alexandra, nu continuă nimic, le mănânci după ce le scoți din cuptor. mijlocul se întărește oricum după o vreme:).
Revin. Aici sunt ceva poze de la „experiment” http://www.facebook.com/media/set/?set=a.2281597391941.2123991.1009007219&type=1 .
A iesit un fel de semi brownie, bun la gust (dupa gustul meu). Au stat la cuptor 11min si 30 sec (dupa acest timp au aparut crapaturile pe margine)
De ce nu a iesit fix cum trebuia:
– nu am avut cani pe care sa le bag la cuptor (am suspectat ca sunt de ceramica si era pacat sa imi petrec seara curatand cuptorul de ciocolata topita) iar recipientele folosite au fost cam largi
– suspectez ca focul a fost putin cam tare.
Una peste alta desertul a fost apreciat, dar va urma desigur o reluare in care voi aplica ce am invatat din aceasta prima incercare (desigur, a doua va implica si recipiente corespunzatoare).
Cestile tale banuiesc ca sunt din-acelea termorezistente, nu?
Ca altfel nu vad cum ar rezista la cuptor… Si m-ar bate mama daca i-as strica vreun serviciu de cafea :))
am folosit cești normale, ceramice. nu porțelan, nu altceva. niște cești obișnuite, din supermarket, cu pereții groși, e drept.
Pentru Deea: cred ca ai dreptate cu forma cestilor in care se toarna compozitia.
Eu am folosit niste cesti din ceramica de la Ikea (cred ca sunt speciale pentru astfel de prajituri), care au baza destul de lata si cred ca acesta e motivul pentru care nu a ramas „lava” in interior, desi am stat cu ochii pe ele.
răzvan, ești pe drumul cel bun, ai folosit un vas cam mare:)
Multumesc pentru sustinere!
Da, stiu, a fost mult prea mare vasul dar daca zici ca merge si cu ceramica normala atunci data viitoare va fi success 100%.
Cred ca e foarte importanta si cantitatea de faina, eu am facut de cateva ori, dar de lava tot nu am dat. Odata am pus un pic mai putina faina, si au iesit mai apropiate de ale tale.
Daca mai faci, cantareste faina, si spune-ne exact, cate grame folosesti, caci „o lingura” poate insemna +/- destul cat sa schimbe rezultatul.
Mersi Adi cred ca pana acum am facut chocolate lava de cel putin 20 de ori cu prietena mea. Din prima ne-a iesit perfect da in ultimu timp exact aceeasi problema am avuto si eu … mi-au iesit un fel de brownies pentru ca le tineam prea mult in cuptor … desi erau crapate pareau fragile si nu puteam sa le scot desi le-am pus in tava de briose si cu hartie speciala …
Daca muriti sa o scoateti din forma, io am topit niste unte separat, am uns cu pensula formele, apoi am pus cacao din belsug. asa or iesit mult mai usor
Am incercat aceasta reteta in weekend sieste minunata, excelenta. am facut furori cu ea in familie, desi au fost sceptici in privinta lor si au zis ca nu au pofta, dar dupa ce au gustat au fost foarte incantati.
M-am speriat ca o sa se sparga cestile, dar au rezistat fara vreun incident neplacut. Ms mult Adi pentru retete
te felicit, rareș:)
Am facut si eu nebunia asta cu fetitele mele. Gresala mea a fost ca le-am bagat in cuptor cu ventilator asa ca dupa 12 minute aratau ca un crater cu mijlocul bulbucit. Dupa ce am oprit ventilatorul le-am mai tinut pana au crescut frumusel si au crapat. Ei, nu era tocmai lava ci un miez moale la sfarsit, dar au fost delicioase si peretii imi stau marturie dupa ce au fost atacati de patru manute satule.
In sfarsit am facut-o, prajitura sau ce o fi exact :) a iesit dementiala, iar invitatilor le-a placut la fel de mult ca si mie. Data viitoare cred ca o sa pun alaturi si un glob de inghetata si va fi perfecta………..
mihaela, felicitări :)
Adi, mersi de reteta,
Am facut in seara asta si au iesit bestiale, Vreo 4 patrate de ciocolata menaj, topite cu juma de unt, 3 linguri de zahar, 3 de faina aproape rase si 3 oua – 5 minute + 12 minute in cuptor in cesti de cafea. Am mai incercat odata acum vre-un an cand ai postat prima reteta in cupe din folie de aluminiu si au iesit brownies.
Ultimele 3-4 minute de coacere nu m-am putu dezlipi de gemul cuptorului se vedea cu ochiul liber cum se umfla si bummmm – au crapat. 10 minute pe balcon la rece si mancate cu un pahar de lapte. Nu stiu cat de importante sunt cantitatile eu le-am facut cu ce-am gasit prin casa.
mihai, bravo!
Buna Adi, am si eu o nelamurire (pentru ca vreau sa fac chocolate lava in weekend):
2 treimi dintr-un pachet de unt inseamna 150 de grame? :D
Citind recomandarile tale, am observat cantitatea de unt, un pachet avand 200g, atunci 2 treimi inseamna aprox 133 g…deci pana la urma 2 treimi sau 150g? Mersi mult
cele 17 grame de unt în plus nu o să-ți distrugă prăjitura:). două treimi e mai ușor de măsurat decât 150/133 de grame dacă nu ai cântar în bucătărie. cei mai mulți oameni nu au.).
Gata, am facut reteta. A iesit exact asa cum trebuia, am lasat-o la cuptor 13 minute, cestile le-am uns cu unt si cacao, si compozitia a iesit f bine din cesti. Mentionez ca am folosit prima reteta pe care ai postat-o pentru chocolate lava (cea cu 400g de ciocolata si un pachet de unt). Multumesc pentru reteta si pentru ponturile aferente!
Succes in continuare!
as putea inlocui ciocolata cu cacao ,as adauga cam 70 gr cacao pt 100 gr de cioco ,dar as avea nevoie sa stiu daca erau tablete de 100 gr sau de 150 gr ? In loc de faina de grau vreau sa folosesc faina de soia sau de hrisca ,oare va ajunge la gunoi :) ? Multumesc !
nicol, recomand cu tărie să te ții de rețetă dacă vrei rezultatul acesta. dar, dacă vrei să experimentezi, să-mi spui ce a ieșit:).
abaterea se datoreaza faptului ca nu mai am in casa decat o tableta de 100 gr cioco 75 % ,iar faina de grau nu mananc de ceva vreme (nici zahar ,doar fructoza ,agave …) .Multumesc pt raspunsul tau fff rapid :) !
100 g ajung.
am facut ,si bine ca am adaugat numai 80 gr cacao,daca erau 40 gr era si mai bn si nu am mai adaugat faina deloc,unt-tot pachetul ,1 albus in plus …a iesit moale in mijloc ,e acceptabila dar reteta originala e reteta originala.Bineinteles,specialistul are intotdeauna dreptate ! :)
Maestre, esti genial! Te urmaresc de mult si esti o sursa de inspiratie pentru mine. Astazi, 1 Ianuarie 2012, ca oricare membru din „gasca” pasionatilor de gastronomie, am petrecut cateva minute in bucatarie, pentru ca nu a fost nevoie de mai mult pentru un „chocholate lava” desert. Rezultatul…tocmai m-am bucurat de el…si eu si papilele mele…ex-ce-lent!
Am folosit: 50 gr. ciocolata neagra de buna calitate, 1 ou, 1 lg. zahar brun, 1 lg. faina, 25 gr. unt 80%. Am copt ca tine intr-o ceasca de cafea, pe care am uns-o in prealabil cu unt si am tapetat-o cu zahar. Nu am cronometrat nimic, dar am urmarit-o indeaproape, a crescut ca un sufle si cand era putin maro pe margini…am scos-o din cuptor. A fost perfecta…am facut una singura de mostra, data viitoare cand voi avea pe cineva in vizita, stiu ce am de facut! Multumesc pentru toate postarile din blog si rezultatele muncii tale pe care ni le impartasesti pe Facebook. Un an nou cat mai bun, sa fii sanatos (asa cum iti place tie sa ne urezi de fiecare data) si sa ai rezultate remarcabile. Numai bine!
Am facut la sfarsit de saptamana pentru prima data si a iesit excelent. Poate puteam sa mai am rabdare sa le tin 20 de secunde in cuptor dar nu conteaza. A fost un succes. Multumesc.
Am pus 2 in cesti simple de ceramica si restul in forme de silicon. sunt la fel de bune si s-au mancat/ savurat exact la fel fara sa le mai scoatem din forme.
Am pus deasupra niste dulceata acrisoara de zmeura
bravo!:)
Cea mai buna prajitura din toate timpurile! E adorata copiilor mei! Multumesc Adi, am invatat foarte multe de la tine!
Am facut de mai multe ori aceste prajituri si in sfarsit aseara mi-au iesit. Este un desert pe care il adoram.
Multumesc pentru reteta si mai asteptam si altele
In sfarsit am incercat si noi acasa, a fost ziua mamei si am facut chocolate lava impreuna, ne-au iesit niste delicioase brownies. Asa ca mi-am zis ca musai trebuie sa-mi iau inima in dinti si sa fac si eu singura. Ioi! (Au iesit brownies ptr ca le-am tinut prea mult la cuptor, eu asa cred!)
așa cred și eu:)
stiu.. de-aia zic ca musai trebuie sa mai incerc si eu odata. O itnrebare: in afara de cescute, sau forme de aluminiu (in care am incercat noi), in din acelea mai subtiri de hartie, merge? sau curge?
nu știu ce să zic. nu ar fi normal să funcționeze decât dacă forma e fermă
Vreau sa fac in seara asta acest desert care imi face de mult cu ochiu si doream sa te intreb daca as pune compozitia in forme de hartie pt briose inainte de a pune in tava de briose, care nu e de silicon, oare nu ar fi mult mai usor de scos intreaga? Ca eu zic ca doar voi rupe hartia de pe margine…sau risc sa ajung la miezul moale? mersi
fă așa, e mai sigur:)
Deci îi zice Lava Cake. Ca idee, mersi fain.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=411633099765&set=a.411632649765.199953.705994765&type=3
bine că ești tu deștept! :)
Ne-am delectat si noi cu desertul asta in weekend. A iesit demential! Cu mandrie in glas declar: We had lava:)N-am intampinat dificultati majore, singura problema a fost cu portionarea amestecului…una mai mica, una mai mare…s-au cam umflat cateva peste marginea formei. Da’ cred ca o sa’mi cumpar o lingura speciala pentru inghetata. Impusc doi iepuri, am aceeasi cantitate in fiecare cupa si nici nu mai indoi lingurite scobind inghetata de vanilie:)) Multumesc mult, Adi, pentru retete si sfaturi!
Sa-ti dea domnu’ sanatate ca buna reteta sharuisi :) marturisesc – am pus on compozitie putina visinata, iar zaharul cu care am tapetat peretii formelor a fost vanilat. Mi-a iesit asa bine ca era sa cred ca ma pricep :)) gracias mil!
Eu pun compozitia in pahare de unica folosinta din aluminiu. Se gasesc de cumparat, practic sunt niste forme mici din aluminiu. Paharele le acopar cu folie si le pun in congelator. Le scot cand am nevoie si le pun in cuptor, asa congelate, maxim 15 min. Este o prajitura delicioasa!
Am incercat si eu reteta si am obtinut niste brownies. Parerea mea este ca un pachet intreg de unt asa cum scrie in prima reteta este cam mult. In forme era prea mult unt in cuptor. Vad ca aici ati scris ca e nevoie doar de 150 de grame. Care este cantitatea necesara pana la urma? De asemenea in prima reteta ati spus ca e nevoie de 400 gr de ciocolata, aici spuneti ca ati topit 3 tablete. Cata ciocolata se pune pana la urma??
Maestre, 150 de grame de unt inseamna trei sferturi. Sau cumperi unt la 225g?
adi, am o intrebare:am facut desertul asta de multe ori, mi-a iesit de fiecare data minunat.as dori, acu’de paste’ pregatesc compozotia de sambata seara, sa o pun in formele de silicon, si sa o pun in frigider, urmand ca duminica, dupa ce venim de la biserica, sa le pun la cuptor, sa se coaca. crezi ca e o idee buna sa le tin in frigider o zi?
multumesc anticipat.
Da
mersi mult pentru raspuns si promptitudine.scuza, rogu-te ,greselile gramaticale din primul mail,tastatura e de vina :-))))
sarbatori frumoase si multa sanatate tie si familiei.
Pai sa iti zic ceva. In postarea retetei,deci aici : https://adihadean.ro/2010/07/chocolate-lava-un-desert-spectaculos-de-simplu/ zici ca pui 400g ciocolata.Aici zici ca pui 3 tablete,ceea ce inseamna 300g ciocolata.Tot acolo te intreaba cineva cat are pachetul de unt pe care il folosesti are 200 de grame,iar aici zici ca pui 150g. Deci cum e bine pana la urma,ma intelegi,sa fie bine ca sa nu fie rau?:)
păi, nu înțelg ce nu-i clar:). într-o postare sunt cantități pentru opt porții, în cealaltă pentru mai puține, respectiv șase porții:).
Pentru prima dată am făcut lava cake și urmând instrucțiunile tale a ieșit perfect! Super simplu! Am scăzut cantitatea de unt si cea de zahăr și chiar și așa a fost delicios.
Eu am folosit aceias cantitate de ciocolata neagra (72% cacao) si unt topit 125g ciocolata,125g unt, 100g zahar,150g ou si 50g faina .Am topest untul si l-am toarnat peste ciocolata. Oul se amesteca cu zaharul, sa adauga faina si se amesteca pana cand nu sunt cocoloase si mixtura este uniforma, apoi se adauga ciocolata si untul.Eu le-am copt la 180 grade timp de 10 min si au iesit perfecte
Buna seara,
Vreau sa pregatesc si eu lava de ciocolata pentru sotul meu care vine acasa dupa 2 luni jumatate de voiaj.
Stiu ca trebuie consumata cat e calda, daca pregatesc compozitia cu o zi inainte si o pun in forme pentru cuptor abia a doua zi, oare are ceva?
Daca le-as coace cu o zi inainte nu cred ca ar mai fi bune, pentru ca ar trebui reincalzite.
Ma puteti ajuta, va rog cum e mai ok, astfel incat rezultatul sa fie ok?
Multumesc
Canitele sunt obsnuite? De cafea? Nu crapa daca sunt bagate la o temperatura asa mare la cuptor?
Fooooarte gustos!
Nu am avut decât 200 gr de ciocolata in casa și a fost destul de interesant să împart cantitățile la jumătate (un ou și jumătate:)) oare, mijlocul nu se înmoaie daca după racire le bag in micro’?!
Sănătate și mulțumim de rețete!