După o raită prin bucătăria moldovenească, m-am oprit la tocinei de cartofi with a twist: tocinei dulci, cu spumă de iaurt şi sirop de soc. Un desert din ingrediente simple, foarte delicios, la care pofteam destul de des în copilărie şi care ajungea în farfurie în cȃteva clipe după ce îmi puneam dorinţa. Dorinţa de a savura dulceaţa cartofilor raşi rumeniţi în ulei, îmbăiaţi în smȃntȃnă şi pudraţi cu zahăr. În formula magică pe care v-o propun, cartofii se pudrează cu praf de nucşoară, în prezenţa merelor aromate şi a spumei de iaurt şi sirop de soc şi lămȃie.
Ingredientele pentru tocinei dulci
- 400 g cartofi
- 2 mere medii
- 1 ou
- 70 g făină semolina sau griş de grȃu cu granulaţie foarte fină
- 1 lingură zahăr tos (15 g)
- 1/2 linguriţă sare fină (2 g)
- un praf de nucşoară proaspăt rasă
- ulei de floarea-soarelui, pentru prăjit
Ingredientele pentru spuma de iaurt şi sirop de soc
- 300 ml iaurt grecesc
- 200 ml smȃntȃnă lichidă pentru frişcă
- 4 g gelatină granulată sau 2 foi gelatină
- 70 ml sirop de soc şi lămȃie sau alt sirop dulce-acrişor
- fistic măcinat (opţional)
Prepararea spumei de iaurt şi sirop de soc
Am început această poveste culinară cu prepararea spumei de iaurt şi sirop de soc. Am făcut-o mai din timp, ca să stea o vreme la rece, înainte de servire alături de tocineii dulci. E o spumă dulce-acrişoară în care aroma siropului de soc şi lămȃie se potriveşte perfect cu celelalte arome din farfurie.
Mai întȃi, am sfărȃmat foile de gelatină şi le-am pus la înmuiat în 15 ml apă (1 lingură). Dacă aş fi avut la îndemȃnă granule de gelatină, aş fi procedat la fel. După 7-10 minute, am încălzit gelatina înmuiată pe un vas cu apă fierbinte, amestecȃnd uşor cu o spatulă, pȃnă cȃnd s-a dizolvat complet. Apoi, am încălzit 50 ml de smȃntȃnă, în care am omogenizat gelatina caldă. După ce crema de gelatină s-a răcit, am amestecat-o în iaurt. M-am asigurat că smȃntȃna lichidă rămasă este foarte rece şi am mixat-o la viteză mare pȃnă cȃnd am obţinut o frişcă semi-tare. Am încorporat uşor frişca şi siropul în crema de iaurt şi gelatină, iar spuma a fost gata de pus la rece.
Preparare tocinei dulci
Timpul de preparare a tocineilor e scurt, dar nu e mai scurt decȃt timpul în care acest desert dispare din farfurie. La propriu. Pentru prăjirea tocineilor am folosit un ceaun mic, în care am pus la încins destul de mult ulei. Merge şi o cratiţă mai adȃncă, ideea e ca tocineii să plutească în uleiul încins, pentru a-şi păstra forma şi a se prăji rapid. Zis şi făcut: am pus uleiul pe foc să se înfierbȃnte.
Am cȃntărit făina şi am amestecat-o cu sarea şi praful de nucşoară. Apoi, am pregătit barabulele şi merele. Le-am spălat şi le-am curăţat de coajă, apoi le-am tocat cu ajutorul robotului de bucătărie, fără a le lăsa să devină pastă. Aş fi putut să le dau prin răzătoarea cu ochiuri mari, dar nu mi-am bătut capul – am obţinut granulaţia dorită cȃt am clipit o dată. Şi nici nu au avut timp să se oxideze. După ce le-am lăsat la scurs 1-2 minute, le-am amestecat cu făina, zahărul şi ouăle. Din compoziţia obţinută, am format cu palmele în jur de 20 de sfere mici şi moi, pe care le-am cufundat cu grijă în uleiul încins.
După o baie de ulei fierbinte, de aproximativ 10 minute, tocineii s-au rumenit frumos într-un auriu închis. I-am scos din ceaun cu o spumieră şi i-am lăsat la scurs pe un prosop de bucătărie, pentru cȃteva secunde. Apoi, i-am aşezat peste spuma de iaurt pudrată cu fistic măcinat.
Tocineii dulci, cu spumă de iaurt şi sirop de soc, crocanţi în exterior şi pufoşi în interior, se devorează pe loc, cȃt sunt fierbinţi. Cei care nu apucă însă să dispară imediat din farfurie rămȃn moi şi aromaţi şi pentru mai tȃrziu. Poftă bună!
Alte rețete dulci găsiți aici!