Lapte prăjit sau leche frita – l-am descoperit pentru prima oară la un restaurant, m-a surprins plăcut și am zis să-l încerc și acasă. Nu e nimic prea complicat, trebuie puțină răbdare și câteva ingrediente. Eu am folosit lapte de vacă, câteva esențe care erau pe gustul meu și așa a început totul, pentru servire m-am folosit de dulceața de afine făcută de către mine. A ieșit un desert tare gustos și inedit, cu siguranță mai repetăm experiența, de aceea am zis să împărtășesc cu voi modul în care eu l-am făcut. Spor la gătit!
Ingredientele pentru lapte prăjit:
- 500 ml lapte de vacă
- 2 lingurițe esență de vanilie
- 1 linguriță esență de migdale
- Un vârf de linguriță de nucșoară
- 2 ouă
- 1 gălbenuș
- 45 g amidon
- 2 linguri de zahăr
- Dulceață de afine
- Fistic (opțional)
Ingrediente pentru prăjire:
- 60 g pesmet
- Câteva linguri de făină
- 2 ouă
- Ulei pentru prăjire
Metoda de preparare lapte prăjit:
Pentru început am pus laptele pe foc, până a ajuns în punctul de fierbere.
Separat am combinat următoarele ingrediente cu un tel: ouăle, gălbenușul, esențele, nucșoara, zahărul și amidonul. După care, am luat laptele fierbinte de pe foc și l-am pus treptat în bolul unde am combinat ingredientele anterioare, am făcut asta pentru a tempera compoziția rece.
După ce am pus tot laptele peste ingrediente, am pus totul la foc mediu și am lăsat la fiert timp de 3-4 minute, timp în care am amestecat vertiginos cu un tel, compoziția îngroșându-se datorită amidonului.
Între timp mi-am pregătit un vas termorezistent cu diametrul de 20×20 cm, cu o hârtie de copt unsă cu ulei. În aceasta am turnat crema de lapte fierbinte și am lăsat totul la răcit. Pentru a putea tăia laptele e nevoie să stea câteva ore bune la frigider sau peste noapte.
A doua zi am tăiat laptele pătrățele, cu un cuțit mereu curat. Pentru prăjire, am folosit ulei de floarea soarelui, astfel într-o tigaie antiaderentă am pus ulei cam doua degete.
Am pregătit făina într-o farfurie, ouăle și pesmetul, am dat fiecare bucată de lapte prin făină, ou și pesmet, tot așa, până le-am prăjit pe toate.
În unele rețete am văzut că l-a final poți să treci bucățile prăjite prin zahăr amestecat cu scorțișoară, eu nu am făcut asta , ci le-am servit cu bucăți de fistic și dulceață de afine, asta după ce am lăsat la răcit feliile de lapte prăjit.
Spor la gătit,