Plăcinte de la mama

3.7K

Am avut o deplasare la Milano pentru San Pellegrino Young Chef, semifinala pentru Italia și țările din sud-estul Europei (așa a și fost), unde am însoțit-o pe Diana Drăghici, colega mea de la MEATic by Adi Hadean (restaurantul din București, că pe ăla din Oradea l-am pierdut într-o clipă de neatenție – nu mai fac).

Pentru că nu am avut altă soluție, mama a urcat în tren în gara din Baia Mare și a venit să stea cu nepotul ei câteva zile. Cum nu-i faptă bună să nu rămână nepedepsită, am convins-o ca înainte să plece spre Brașov, la cel mai nou nepot din familie, să petreacă o zi cu noi în bucătăria restaurantului și să ne învețe să facem plăcinte cum ne face acasă.

Draga de ea s-a îngrijorat că “oare o să le placă, da’ oare or fi destule?”, ceea ce s-a și petrecut.

Apoi a venit Andreea Esca să o pupe și finu’ Petreanu să-i ia interviu pentru radio și Adrian de la Terasa Obor cu un braț de flori, și cred că n-a avut o zi chiar atât de rea. Și nici noi.

Și n-o să aveți nici voi dacă faceți plăcintele astea:

Placinte de la mama

  • 1 kg faina alba cernută
  • 500 ml lapte
  • 100 ml ulei floarea soarelui
  • 40 g maia sau 25 g drojdie/10 g drojdie uscată
  • 30 g sare

Se framantă până ai un aluat moale și fin. Dacă vrei plăcinte pufoase și moi și-n două zile de la coacere, adaugă un ou și 100 de grame de smântână acră în aluat, spre final.

Umplutura:

  • brânză de burduf bătută cu marar și cozi de ceapă verde. Brânza trebuie să fie un burduf mai vechi și mai tare. Dacă e prea moale, curge din plăcintă la frigere. Nu vrem asta.

Dospește o ora apoi frige plăcintele în ulei încins (cât să treacă peste plăcintă), într-o tigaie sau cratiță mai groasă-n pereți.

Cum umpli plăcinta: întinzi foaie groasă de 3-5 mm din 180-200 grame de aluat. Presari umplutură din centru spre margini, cam 35-40 de grame. Aduni aluatul de la margine spre centru în 6-8 pliuri. Apeși cu palma, întinzi cu un sucitor. Lași 5-10 minute să mai crească. Crestezi plăcinta la mijloc, o singură tăietură adâncă, de 3-4 cm lungime, să aibă pe unde ieși aburii.

Amin.

Să fiți sănătoși.

 

 

 

 

Join the Conversation

  1. Minunat și delicios! Să vă trăiască mama cu mâini de aur!

  2. Buna!
    Cu siguranta sunt minunate, dar sa stii ca si din aluat de paine ies foarte bune. Cand fac paine mai „fur” din aluat cateodata si fac cateva placinte.:)

  3. Azi m-am intors din concediu, de la Turda. Am mancat la o pizzerie din centru doua palcinte, una cu varza si una cu branza. Credeam ca sunt mici ca cele din Brasov, dar au fost cat farfuria de mari.
    Si asa am mai invatat un cuvant nou: palaneţ

  4. Minunate si delicioase!

  5. Cu ce am putea înlocui brânza de burduf? Ce recomandare aveți, un tip de cașcaval, ceva? ( nu de-alta, dar în diaspora nu prea găsim brânză de burduf)

    1. Eu folosesc telemea (feta).

    2. Ionel Horea Bonda says:

      Cu varza calita.

  6. Ah, s-a publicat fără să mulțumesc!

    Așa că: Mulțumesc :)

    O seară bună!

  7. Am făcut rețeta… considerând că vor rămâne din ele și până mâine. Au ieșit 9! Dar am umplut și am copt ( doar sunt plăcinte ) doar 8!
    A 9-a am fript-o în Tefal. Aici, în sud, se cheamă că am făcut un cococi.
    Mulțumesc!

  8. Claudia Nitoi says:

    Cam de cata branza de burduf este nevoie?
    Mulțumesc!

  9. Ionel Horea Bonda says:

    Cu varza calita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close