(P)
Trebuie să vă spun că mereu mi-au plăcut ouăle și, de asemenea, că nu am respectat niciodată doza zilnica (așa zisă) recomandată. Am citit și răs-citit studii, articole, cărți, ziare, manuale, prospecte, însă nu am găsit nicăieri, negru pe alb, că mai mult de X ouă pe zi îți strică sănătatea ci doar efecte posibile asupra organismului, fără dovezi susținute clar (statistic, cauză-efect).
Și dacă tot nu am găsit nimic cert, am zis și eu că e la fel de posibil să mănânc câte vreau (omletă de 6-8 ouă nu e mult, nu?).
Problema cu ouăle din comerț se rezumă, până la urmă, la ești ceea ce mănânci. Cam asta e problema și cu găinile (mă refer la animale). Dacă nu aveți un furnizor de la țară e posibil să mâncați ouă de găină hrănită cu praf de oase de pește sau cu alte enzime de genul. Chiar dacă găinile nu au făcut solzi și nu s-au apucat de scuba-diving (sper) calitatea producției aproape sferice a acestora a scăzut drastic.
Dacă și vouă vă plac, aveți noroc – Agricola a scos două noi produse, sau mai bine zis, inovații alimentare – Ouă Inimoase și Ouă Ochioase, le zic ei. Pe lângă denumirea catchy, ouăle provin de la găini crescute și hrănite în condiții de Resort de 5 stele din Turcia, dar fără excesele de care se bucură turiștii străini. De asemenea, pentru cei cu imaginație bogată, vreau să menționez că ouăle sunt de găină, nu ascund surprize pe care trebuie să le asamblați, nu se uită fix la voi și nici nu se comportă ca un partener iubitor de care nu mai scăpați.
Ouăle ochioase sunt îmbogățite natural cu luteină și provin de la găini hrănite cu un mix de furaje, conținând lucernă. Asta înseamnă că prin consumul constant, există posibilitatea să vă îmbunătățiți vederea, un simț destul de important, cred eu. Surse neoficiale spun că se poate îmbunătăți și vederea nocturnă, găinile hrănite cu lucernă fiind mai puțin afectate de orbul găinilor, cazuri limitate de fermieri raportând că au fost amendați de protecția mediului întrucât găinile din ogradă sunt foarte active noaptea, zboară la înălțimi mari și atacă ulii (specie protejată în România).
Ouăle inimoase, îmbogățite natural cu Omega 3 sunt și ele o noutate pe piața românească (există ouă îmbogățite artificial cu Omega 3), și provin de la găini hrănite cu semințe de in, struguri și cereale. Omega 3 este un acid gras care ajută la tratarea / prevenirea bolilor de inimă, iar consumarea acestuia din alimente este cea mai indicată, zic medicii. De asemenea, tot fermieri necunoscuți au transmis că s-au vindecat de inimă rea și de dragoste pierdută.
Pentru că țin la calitatea alimentelor pe care le consum, atât eu cât și familia mea, am folosit cele două inovații ale Agricola într-o serie de rețete foarte faine, cu care să vă începeți ziua… sau noaptea, după caz.
- Ouă inimoase cu cârnați, sau ouă Scotch
Și nu… nu conțin alcool.
Sunt o variantă foarte bună de mic dejun complet, bogat în Omega 3 și sățios. De asemenea, stârnesc râsul musafirilor în momentul în care observă că e mai mult ou decât chiftea.
Am fiert 3 Ouă Inimoase, le-am curățat și le-am lăsat deoparte.
Am luat 250 grame de cârnați de porc proaspeți, am scos carnea din dânșii (am aruncat intestinul) și am pus-o între două bucăți de folie de plastic. Am rulat-o cu făcălețul până ce a atins ½ cm în grosime.
Am luat o treime din carne cu mâinile ude (altfel se lipește), am pus oul în centru și l-am acoperit pe toate părțile. Am repetat de 3 ori.
Apoi am procedat ca pentru Schnitzel, am dat prin faina, ou si pesmet si am pus la prăjit în baie de ulei până ce au prins culoare.
Le-am servit cu pâine prăjită stropită cu ulei și oregano și roșii cherry.
- Ouă inimoase mexicane
Pentru că în Mexic e cald și inima trebuie să funcționeze corespunzător, am luat 3 Ouă Inimoase de la Agricola, și le-am pus pe masă (pentru că rețeta nu începe cu ele).
Am călit o ceapă tăiată cubulețe, 1 cățel usturoi, și niște ardei iute tocat mărunt în ulei de măsline. Am adăugat o roșie tăiată cubulețe, o jumătate de ardei roșu și o jumătate de ardei verde și am lăsat să se înmoaie. Am pus o cană de sos Salsa (dacă nu aveți, puteți pune suc de roșii, roșii în bulion tăiate cubulețe, bulion etc) și am lăsat pe foc să se lege.
Am spart 3 ouă deasupra și am dat la cuptorul încins la 200 grade pentru 5 minute (sau până când ouăle ating consistența dorită).
Se potrivesc de minune cu Tortilla Chips, sosul picant de sub ochiuri fiind perfect pentru a fi consumat cu acestea.
- Ouă ochioase în avocado
Aici grăsimile esențiale din avocado se îmbină perfect cu Luteina conținută de ouăle Ochioase Avicola, fiind un mic dejun super sănătos.
Am luat un avocado, l-am tăiat pe jumătate am scos sâmburele și am scobit cu o lingură ambele părți astfel încât să măresc gaura în care stătea sâmburele. Le-am așezat într-o tavă pe două cercuri făcute din folie de aluminiu (ca să nu se miște), am pun câte un ou în scobitură, sare, piper și boia iute și am dat la cuptor la 200 grade 20 minute (sau până se coace albușul).
Pentru mai mult gust, am prăjit crispy niște șuncă, am tăiat-o cubulețe și am presărat-o deasupra.
- Muffins de Ouă Ochioase
Ouăle Ochioase de la Agricola m-au ajutat să fac, probabil, cel mai bun mic dejun care îi convinge pe copii să-și mănânce legumele.
Am tăiat, curățat, spălat (invers) un ardei roșu și unul alb, broccoli, roșii cherry și am ras un morcov. Am uns cu ulei formele de muffin și am pus din fiecare legumă în locurile special amenajate.
Am bătut 12 ouă ochioase cu un sfert de cană de lapte și am pus cu generozitate sare și piper (legumele sunt nesărate).
Am turnat compoziția de ou în formele pline cu legume și am dat la cuptorul încins la 180 grade pentru 20 minute (sau până prin culoare deasupra).
Sper că v-au plăcut ideile de rețete cu ouă și dacă aveți poftă, încercați noile ouă de la Agricola, pe care le-am folosit și eu.
De asemenea, încercați, poate, să nu faceți ca mine – o cutie cu ouă poate fi folosită de mai multe ori și nu doar la o singură masă.
Cu drag!
Text&Foto:
Multumesc Andrei! Mi-ai dat o super idee pentru micul dejun de maine :) muffins cu oua si legume sa fie!
Dintre cele 4 retete as alege mereu muffins de oua, sunt usor de facut, se fac repede si sunt gustoase. Le fac destul de des si imi place sa variez ingredientele, pe langa oua desigur, bacon, carnati, piept de pui la gratar, ciuperci si altele. Orice ingrediente pui, vei avea parte de un rezultat gustos.
Abia astept weekend-ul, clar o sa incerc sa fac si eu ceva, mi se pare ca arata grozav. :D
Super idei. Ouale sunt niste alimente foarte sanatoase si delicioase.