Paella @ Vistabella

535

Oliver Brucker are oarece legături cu România. Tatăl lui s-a născut la Iacobeni, în Bucovina, unde a copilărit înainte de a pleca în Germania, cu mulți ani în urmă (Oliver spune că strămoșii lui trăiau în Bucovina încă de acum 200 de ani și că bunicii lui, în Germania fiind, vorbeau românește când doreau să nu fie înțeleși de nepoți). Lui Oli i-ar plăcea să vină în România, să vadă locurile în care au trăit înaintașii săi. Sper să-i pot fi ghid, să întorc cumva favoarea pe care ne-a făcut-o arătându-ne cum se face o paella tipic valenciană (Oliver trăiește de 16 ani în Valencia, e însurat cu o localnică, are copii în parte germani, în parte valencieni), la ferma de portocali a familiei sale, aflată la 70 de kilometri de Valencia.

oliver brucker

vistabellaCa mai toate mâncărurile care au devenit cumva reprezentative pentru anumite culturi sau țări, paella a apărut într-o zonă săracă. La Albufera e o regiune lagunară situată foarte aproape de Valencia. Principala ocupație a localnicilor a fost cultivarea orezului, un orez cu bob rotund și foarte mare. Firește, orezul a devenit cel mai folosit și mai consumat ingredient. Pe lângă orez, într-o paella valenciană intră bucăți de pui, iepure, melci, anghinare, fasole verde și fasole boabe. Sare, boia, șofran (Oli lasă firele de șofran la macerat în vin, nu-i place să pună în mâncare artificiile moderne care se folosesc în restaurante pe post de colorant). Roșii pasate și usturoi. Și rozmarin. Nu pește, nu fructe de mare. Tipul acela de paella a apărut mai târziu, pentru a-i bucura pe turiști. Și pentru a le lua banii fără ca ei să protesteze, desigur:).

orez

fasole

melci

rosii

oliver brucker

boiaO paella cumsecade poate fi făcută și pe flacără de gaz ori pe plita electrică, dar o paella extraordinară se face mai bine pe foc de lemn, deasupra flăcării mai întâi și deasupra jarului după ce a fost pus orezul în tigaia al cărui nume l-a împrumutat mâncarea.

DSC_6126Oliver, gazda noastră și chef personal pentru o zi, a început cu focul, timp în care noi ne-am delectat cu gustările pregătite de Gloria, soția și partenera lui de isprăvi delicioase.


DSC_6378

snak

snackApoi, Oliver a pus paella la încins, cu niște ulei de măsline.

oliver bruckerA pus bucățile de pui și pe cele de iepure, în uleiul încins. Le-a plimbat prin tigaie până s-au rumenit frumos. Apoi a pus peste carne fasolea (boabele fierte, păstăile opărite).

paella

paellaDupă câteva minute, a pus boiaua și a amestecat bine în tigaie. A adăugat roșiile pasate amestecate cu usturoiul zdrobit și după alte câteva minute, vinul cu șofran.

boia

roșii pasatePentru ca toată carnea să fie pătrunsă bine, a pus peste ea supă de pui (poți pune și apă, dacă vrei, cu supă e mai bună). După supă a venit rândul rămurelelor de rozmarin să intre în tigaie.

supă

rozmarinAu urmat melcii și apoi orezul, care a mai avut nevoie doar de 15-18 minute pentru a se pătrunde atât cât trebuie.

melci

orezApoi am mâncat.

oliver bruckerPaella lui Oliver n-a avut nimic în comun cu ce poți mânca pe terasele de pe plajă ori în barurile din centru. Și e mai bine așa. A fost cea mai bună paella pe care am mâncat-o în toți anii aceștia de când merg în Spania. Cinstită, robustă, aromată și suficient de plină de sos (nu-mi place orezul sec).

paellaPuțin prea delicioasă.

paella

paella

paella

paellaAtât pentru azi, din Vistabella. Să fiți sănătoși.

paella*Paella la Vistabella a fost cea de-a 4 (sau a 5-a) dintre cele 3 (sic!) experiențe culinare valenciene de care s-a bucurat doamna Liliana Fedeleș, câștigătoare a marelui premiu la concursul Bucătarul familei de la Agricola. Veți putea citi despre impresiile cu care a venit de acolo, aici, pe blog. Vă anunț eu.

DSC_6289

Join the Conversation

  1. Frumos…in general toate mancarurile foarte populare din ziua de azi, inflorite cu ingrediente „fancy” sau nu, provin din retete inventate de oameni din zone sarace, uite pizza spre exemplu, sa-i dea D-zeu sanatate D-nei Margerita :) Nu sunt sigur, dar cred ca si chaworma libanezilor a fost creata pe genunchi, intr-un satuc pe undeva :P
    Hai o zi buna sa aveti si pofta de mancare!

  2. Thanks for this wonderfull article + report Adi and also for the phantastic photos, but last but not least for the great day we were able to spend with you.

    Hugs…
    Oli

    1. Adi Hădean Author says:

      happy to be there!

    2. Espectacular….. acabó de hacerla y ha salido buenísima… Mi hijo de casi 2 añitos no paraba de comer….

  3. Minune de mancare dar in Constanta se gasesc doar melci umpluti congelati, oare ce pot pune in locul lor?

  4. Paella. One of my favorite dishes while working in Spain. Ok, time to break my paella pan at home and get cooking…thanks for awaking these fond memories.

    Cheers,

    Mac

  5. Salut!
    Arata foarte bine.
    Pentru un junior in bucatarie, imi poti spune si gramajele te rog?!
    Multumesc!

  6. Am avut ocazia sa halesc asa ceva in Valencia si Alicante. O mancare senzationala!

    As adauga faptul ca cea mai gustoasa parte este crusta care se formeaza pe fundul tigaii (socarrat).

    @Alexandru – reteta este destul de complexa, nu prea se preteaza la juniori :) Si oricum, ma indoiesc ca vezi gasi aici orezul necesar (arroz bomba).

  7. Foarte buna paella si reteta aceasta este perfecta. Mie nu imi plac melcii si nu i-as folosii in paella. Mult mai buna paella valenciana (pui+iepure) decat paella cu fructe de mare.

  8. Da, este super delicioasa dupa ingrediente….
    O intrebare : dupa ce se adauga orezul se recomanda sa nu se mai amestece ? Si paela ar fi gata cand se formeaza o crusta pe fundul tigaii??
    O voi face si eu…la foc de lemne iar in loc de melc(pentru ca nu stiu de unde sa iau)i voi pune caracatita prefiarta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close