M-am apucat de răsfoit cărți vechi de bucate, doară doară găsesc ceva care să-mi tragă cu ochiul. Și am găsit la rețete, nu glumă. O fi internetul plin de preparate, rețete și alte cele, dar noi uităm că cele din cărțile vechi sunt mană cerească. Degeaba, oi fi eu mai old school, dar tare bune-s mâncărurile astea, pe care dacă le mănânci, te și saturi apoi. Iacă azi vin spre voi cu un preparat, de la vecinii noștri maghiari, care știu ce-i aia mâncare sățioasă, și vă prezint în pași simpli cum se face o tocană. Așadar, pentru azi, Tocană ungurească.
Ingrediente pentru 10 porții de tocană ungurească:
- 500 gr carne de porc pentru gulaș
- 100 gr costiță (afumată e și mai bine)
- 250 gr cârnat (eu am pus afumat, pentru că nu am avut costiță afumată)
- 100 ml ulei sau untura
- 250 gr roșii + apă pentru opărit
- 2 ardei roșii
- 2 cepe
- 200 ml smântână
- 5 gr boia dulce
- 500 ml apă
- Sare și piper
- Mărar
Am început cu roșiile, care trebuie opărite, drept urmare mi-am pregătit o oală cu apă, în care am pus roșiile. Le-am lăsat vreo 10 minute la opărit.
Între timp m-am ocupat de ardei și ceapa, pe care le-am tăiat cubulețe.
Apoi am trecut la pasul următor și am pregătit carnea, am tăiat costița și am feliat cârnatul.
Până m-am ocupat de cele de mai sus, roșiile s-au opărit, așa că le-am scos din oală, le-am trecut pe sub un jet de apă rece, le-am decojit, după care le-am tăiat în bucăți mai mici.
Metoda de pregătire pentru tocana ungurească
Dar să trecem la lucruri serioase, acum că am pregătit toate ingredientele.
Am luat 2 oale, una mai mică și una mai mare. În cea mica am pus la înăbușit costița, cu oleacă de ulei, iar în cealaltă am pus la înăbușit carnea, ardeii și ceapa, cu ce a mai rămas din ulei (sau untura). După vreo 5 minute de călit, am adăugat 100 ml apă. Le-am mai lăsat la înăbușit câteva minute, după care am pus costița în oala mai mare, alături de carne și legume.
Acum se adaugă și cârnatul, boiaua și apa și se lasă la fiert până carnea este fragedă și se desface cu ușurință. La mine a durat în jur de 45 de minute la foc mediu.
Apoi am adăugat roșiile, sare, piperul și mărarul și am mai lăsat totul să fiarbă 15 minute. În final am pus smântâna, am amestecat bine de tot și am mai dat în clocot 5 minute.
Am servit-o caldă, alături de un ardei iute. Mirosul de roșii opărite, m-a transpus în copilărie, când bunica făcea bulion. Aroma mărarului combinat cu boiaua dulce, carnea fragedă și gustul dat de afumătură a făcut din acest preparat o întoarcere în timp. Vă las și pe voi să descoperiți gustul autentic de altădată, încercând această rețetă.
S-aveți poftă!
Alte rețete de tocană, găsiți aici!