Dacă vrem să definim preparatele gourmet am putea spune că sunt acele preparate create cu ingrediente de calitate și prezentate într-un mod atractiv.
Cum tema acestei săptămâni a fost “Gourmet la pachet”, m-am gândit că mini pizza ar fi o alegere ideală.
Pizza este una dintre mâncărurile mele preferate și îmi place foarte mult să o pregătesc acasă ori de câte ori mi se face poftă.
Folosesc mereu ingrediente de bună calitate, fac tot felul de combinații, iar rezultatul mă încântă de fiecare dată.
Pentru rețeta de astăzi m-am inspirat din perioada în care am lucrat la o pizzerie din sudul Italiei, în Salerno mai exact (în anul 2011).
Atunci a fost pentru prima dată când am mâncat pizza cu: sos de roşii, vinete pe grill, prosciutto crudo (specialitate italiană), brânză provola afumată și brânză Grana Padano (ambele specialități din Italia).
Combinația de ingrediente m-a surprins într-un mod foarte plăcut și a rămas una dintre preferatele mele, de-a lungul anilor și până în prezent.
În rețeta de astăzi eu am înlocuit prosciutto crudo cu porchetta afumată și am adăugat în plus câteva roșii uscate.
Iată ingredientele de care am avut nevoie pentru a pregăti aceste mini pizza gourmet
Pentru blat:
- 500-550 gr de făină
- 400 ml de apă caldă
- 2-3 linguri de ulei de măsline
- 5 gr de drojdie uscată
- 10 gr de sare
- ½ linguriță de zahăr
Pentru topping:
- 300 gr pulpă de roșii tăiată fin
- o vânătă
- 200 gr de porchetta afumată
- 200 gr de brânză provola afumată
- 100 gr de brânză Grana Padano (se aseamănă cu parmezanul)
- câteva roșii uscate (conservate în ulei cu mirodenii)
- 2 linguri de ulei de măsline
- puțină sare
- 1 linguriță de oregano uscat
- câteva frunze de busuioc
Prima dată m-am ocupat de pregătirea aluatului pentru pizza deoarece acesta trebuie să stea la dospit
Într-un bol încăpător am dizolvat drojdia și zahărul în apă caldă, după care am lăsat compoziția deoparte pentru 15 minute, timp în care drojdia s-a activat.
Am adăugat apoi făina, sarea și uleiul și am început să frământ aluatul la mână.
Puteți face aluatul și cu ajutorul unui robot de bucătărie, însă eu am ales să îl fac astfel deoarece îmi place foarte mult procesul de frământare manuală.
Trebuie să iasă un aluat moale, pufos și nelipicios.
După 15 minute am dat aluatului o formă rotundă şi l-am uns cu puțin ulei.
Am acoperit bolul cu un prosop curat de bucătărie şi am lăsat aluatul să dospească într-un loc cald (aproximativ 2 ore).
Cât timp aluatul era la dospit am făcut feliile de vânătă pe grill
Am spălat vânăta foarte bine, după care am tăiat-o în felii subțiri.
Mie îmi place să o folosesc cu tot cu coajă, însă dacă vouă nu vă place o puteți îndepărta.
Într-o tigaie grill unsă cu puțin ulei de măsline am rumenit feliile de vânătă.
Le-am pus apoi într-un bol și am adăugat încă puțin ulei de măsline, sare și o linguriță de oregano uscat, după care am amestecat bine ca toate aromele să se întrepătrundă.
Celelalte ingrediente pentru topping-ul pizzei erau deja pregătite, așa că tot ce mi-a mai rămas de făcut a fost să aștept ca aluatul să dospească și să își mărească volumul.
După dospirea acestuia m-am apucat să pregătesc mini pizza într-o tavă rotundă tapetată cu hârtie de copt.
Am rupt cu mâna bucăți de aluat aproximativ egale, cărora le-am dat o formă rotundă, aplatizându-le.
Deasupra am pus un strat de pulpă fină de roșii, vinete pe grill, porchetta afumată, roșii uscate, iar la final brânză provola afumată.
Am dat tava la cuptorul preîncălzit și am copt aceste mini pizza până când s-au rumenit frumos și brânza s-a topit.
Servire mini pizza gourmet
După ce le-am scos din cuptor le-am lăsat puţin să se răcească, apoi am pus deasupra câteva bucăți de brânză Grana Padano și frunze de busuioc.
“Gătitul cu dragoste oferă hrană pentru suflet”, nu-i așa? ☺️
Dacă și voi gătiți cu dragoste pentru voi înșivă sau pentru cineva drag, sper să încercați această rețetă, măcar din curiozitate.
Cine știe? S-ar putea să devină una dintre preferatele voastre atunci când vine vorba de pizza.
Numai bine, tuturor!
Cu drag,
Alte rețete de pizza găsiți și aici.