Rețeta de azi e inspirată de una dintre cărțile lui Jamie Oliver, Cu Jamie în Italia. Am găsit acolo ceva asemănător (mă refer la modul de preparare a porcului). Mi-a surâs ideea așa că am purces la realizarea unui prânz în urma căruia ne-am cam lins degetele (oricât de inestetic și puțin igienic ar fi lucrul ăsta). Iată cum:
Am procurat carnea, gutuile, roșiile și pătrunjelul.
Usturoi, ardei iute uscat și mirodenii (enibahar, coriandru boabe, piper negru și cuișoare) aveam deja.
Am tocat ardaiul iute.
L-am pus în mojarul de la tata. Împreună cu ardeiul am pus enibaharul, piperul, coriandrul, pătrunjelul verde, câțiva căței de usturoi și o lingură de ulei de măsline extravirgin.
Am fost fără milă.
Am luat bucata de carne (cam 600 de grame de cotlet cu os și piele) și am făcut un „buzunar” între carne și os.
Am umplut „buzunarul” cu pasta din mojar.
Am întors carnea cu pielea în sus și am făcut câteva crestături transversale, adânci de un centimetru, la distanța de un centimetru una de cealaltă.
Am făcut apoi și câteva crestături longitudinale, după modelul anterior.
Am înfipt din loc în loc cuișoarele.
Am așezat carnea, gutuile, roșiile cherry, câțiva căței de usturoi și cinci-șase cepe mici într-o tavă pentru cuptor. Am pus două căni de apă în tavă. am acoperit-o cu folie de staniol și am dat-o la cuptor. După o oră la 200 de grade Celsius am îndepărtat staniolul și am mai lăsat tava încă o oră la 170 de grade Celsius. Din când în când am stropit carnea cu sosul din tavă.
Două ore plus 10 minute de pregătiri. Acesta e rezultatul:
Pentru că în bucătăria mea crește o tufă de mentă, am folosit câteva frunzulițe. Menta se potrivește cu gutuile coapte.
Combinația de mirodenii e senzațională, vă rog să o încercați.
Sunt sigur că voi mai folosi această metodă. Chiar la prima întâlnire cu prietenii (merită să o faci dacă se adună mai multă lume în jurul mesei).
Pasta coaptă din „buzunar’ e teribil de aromată și se potrivește foarte bine cu cotletul, care nu-i o carne senzațională de felul ei.
V-aș mai arăta poze dar mă opresc aici. Să fiți sănătoși.
Nea Adi … azi n am bani. Si nici mancare prea aleasa nu mai sade in frigider. Consider deci ca azi am facut un lucru rau ca am trecut pe aici … Revin maine, poate situatia din frigider o fi alta.
Mihnea, bun venit. Dacă e apuci să răsfoiești puțin blogul, vei vedea că am o mulțime de rețete ieșite din resturile de ieri ori din frigiderul aproape gol :-)
Oau, ce bine arata!!!!! Noroc ca tocmai am mancat, ca umpleam tastatura de saliva.Clar, incerc si eu sa fac minunea zilele viitoare. Merci de pont!
Cristina, mulțumesc:-)
Mare sef…buna treaba…frumoasa si gustoasa prezentare….
Nu stiu care o fost inspiratiunea de moment sau daca retetele lui Olivier or fi asa de bune…da cu siguranta cum ie prezentata treaba la matale…e super antaia de vacuta…..
Felicitari….si ca de obicei de aici din Sevilla mai nou un vin de Rioja de la mine…
Sa alunece porcusorul mai usor pe gat….
Salutari…..
Jenika, mulțumesc, salută Sevilla din parte-mi:-)
Adiţă, esti fenomenal. Am incercat un numar de retete si vreau sa zic (nu ma dau foarte experimentat in bucatarie) ca mi-au iesit fenomenal. Pot spune ca i-am provocat sotiei adevarate extaze culinare..(m-a intrebat cum de gatesc asa de bine de-data???) Multumiri si placaciuni
Liviu, fenomenal ești tu, să fii iubit și apreciat:-)
pozele astea sunt exceptionale!!!
dc nu ma insel varianta lui Jamie pt „buzunarele” este cu salvie. am incercat-o, delicioasa, dar cred ca asta e si mai grozava. abia astept sa incerc varianta ta
am incercat reteta aseara – nitel adaptata, ca n-aveam gutui si nici chef sa ies sa le cumpar… asa ca am facut cotletul, dupa indicatii, si-am trantit alaturi niste cartofi la cuptor cu lamaie si oregano. A iesit senzational, dupa ce-am scos staniolul greu ne-a fost sa il mai lasam la cuptor inca o ora ca tare bine arata :)… iar cubuletele alea crestate au disparut primele din farfurii. Multumesc, Adi, pentru o reteta atat de simpla dar care are ca rezultat un preparat care arata foarte sofisticat! (si e buuuuunnnn….)
Awesome! Am facut-o de 2 ori pana acum (ultima data am inlocuit gutuile cu mere) si a iesit delicios de fiecare data. Good job Adi, esti o sursa buna de inspiratie :)
Reteta asta suna fabulos, as vrea sa o incerc. O singura intrebare am: crezi ca in loc de cotlet pot folosi pulpa sau ceafa?
Sarbatori fericite!