
Dovleac copt cu umplutură aromată este potrivit pentru gurmanzi, pentru cei care vibrează de bucurie atunci cȃnd, în farfurie, îşi face loc ceva nou pentru papilele lor gustative. Eu sunt dintre cei care nu rezistă aromei de dovleac copt, ce se potriveşte atȃt de bine cu aerul rece şi bruma sfȃrşitului de toamnă. Cred că acest rod de toamnă, transformat mai mereu în desert aromatizat cu scorţişoară, merită încă un loc aparte pe masa noastră. Vă propun un fel de mȃncare principal simplu şi savuros, în care am îndrăznit să combin mai multe culori şi gusturi din coşul darnic al toamnei.
Ingrediente pentru dovleac copt cu umplutură aromată
- 1 dovleac plăcintar mic, cȃntărind 1-1,2 kg
- 2 linguri de ulei de măsline
- 100-150 g castane comestibile
- 50-70 g orez basmati
- 50 g unt
- 1 şalotă mică
- 1 jumătate de vȃnătă mică
- 1 jumătate de gutuie
- 1-2 căţei de usturoi
- sucul de la 1 jumătate de portocală
- 2 linguri de miere
- 50 g prune uscate afumate
- 100 g linte verde fiartă sau din conservă
- 50 g miez de nucă copt
- 10-20 g brȃnză maturată (opţional)
- seminţe de rodie (opţional)
- un praf de nucşoară proaspăt rasă
- 1 jumătate de linguriţă piper boabe proaspăt măcinat
- sare după gust

Pregătire şi preparare dovleac copt, cu umplutură aromată
După ce m-am întors din piaţă, am preîncins cuptorul la 220 de grade. Am spălat bine castanele şi le-am lăsat la înmuiat în apă rece timp de o jumătate de oră. Apoi, am spălat şi am tăiat în două dovleacul, l-am curăţat de seminţe şi am scobit miezul cu ajutorul unei linguri, lăsȃnd coaja pe pulpă. Am sărat şi uns cu uleiul de măsline cele două jumătăţi de dovleac şi miezul tăiat în cuburi mici, iar după aceea le-am lăsat în cuptor timp de aproximativ jumătate de oră, pȃnă cȃnd s-au rumenit frumos. Cuburile le-am scos mai repede din cuptor, pentru că le-a trebuit mai puţin timp să se coacă. Am scos dovleacul copt din cuptor şi l-am pus deoparte într-un loc cald.

Am pus orezul la fiert în apă cu sare şi l-am lăsat la fiert conform instrucţiunilor de pe pachet (cam 15 minute). Apoi, m-am ocupat şi de castanele înmuiate. Cu ajutorul unui cuţit cu lama ascuţită, am crestat cu grijă coaja şi puţin din miezul fiecărei castane şi le-am aşezat şi pe ele în cuptor, într-o tavă cu 100 ml de apă. După 15-20 de minute, apa din tavă s-a evaporat şi a trebuit să amestec castanele de cȃteva ori, pȃnă cȃnd s-au copt bine pe toate părţile. Le-am curăţat bine de coajă, şi le-am pus deoparte.
Detalii importante ce ajută la preparare
Între timp, am curăţat de coajă vȃnăta şi am tăiat-o în cuburi mici, înainte să o las un pic în apă cu sare pentru a nu deveni amară. Gutuia şi şalota le-am tocat la fel, în cuburi mici, iar usturoiul l-am pisat fin. Am încins untul într-o cratiţă, în care am sotat legumele şi gutuia la foc mediu. După cȃteva minute, am adăugat mierea, sucul de portocală, usturoiul pisat, prunele tocate mărunt, praful de nucşoară, piperul proaspăt măcinat şi un pic de sare. Le-am mai lăsat pe foc doar 1-2 minute, amestecȃnd uşor. Aromele din cratiţă au început să se combine atȃt de plăcut cu aroma dovleacului şi a castanelor coapte, încȃt simţeam deja gustul savuros al prȃnzului!

Am oprit focul, am adăugat în cratiţă nucile tocate mare, miezul de castane zdrobit cu degetele, orezul fiert, cuburile de dovleac coapte şi lintea, amestecȃnd uşor. Am umplut cele două jumătăţi de dovleac copt cu toate acele arome incredibile încă aburinde. Am presărat deasupra brȃnză rasă şi cȃteva seminţe de rodie. Astfel, prȃnzul savuros dulce-acrişor, uşor picant, a fost gata. Gata din farfurie în cȃteva secunde, pe nerăsuflate! Poate fi savurat ca atare sau ca garnitură lȃngă o bucată de carne friptă.

Poftă bună!
Alte rețete cu dovleac, găsiți aici!
Foarte faina reteta. Mersi
Cu drag!
Mi s-a facut pofta, pana acum am facut dovleacul doar cu zahar si scortisoara, mersi pentru reteta.
Toate rețetele sunt extraordinare