Dacă vă doriţi o provocare culinară, vă sugerez plăcinte cu carne, inspirate după reţeta englezească. Sunt de fapt o provocare până le pregătiţi prima dată, apoi se dovedesc chiar simple. Mai mult timp durează să pregătiţi umplutura, dacă vă decideţi să nu folosiţi robotul de bucătărie. Când vine vorba de tocat legume sau tăiat carnea, nu-mi place să apelez la robotul de bucătărie. Îmi dă impresia că-mi măcelăreşte ingredientele fără pic de consideraţie.
250 gr făină, 50 unt, 60 gr untură, ¼ linguriță sare, 1 ou
1 ceapă, 1 lingură ulei, 500 gr pulpe de pui dezosate, 150 gr cârnaţi chorizo, 100 gr caise uscate, jumătate de legătură de pătrunjel, jumătate de legătură de cimbru, 2 căței de usturoi, sare, piper
4 borcane goale de 350 ml
Se frământă făina cu untul. Se topeşte untura în 130 ml de apă şi se adaugă imediat, treptat peste făină, amestecând cu o furculiţă. Se formează o bilă şi se frământă 2 minute. Se împarte aluatul în 4 bucăţi, după care se păstrează un sfert din fiecarte bucată pentru capacul plăcintei. Se înfăşoară borcanele cu folie de plastic alimentară şi se modelează aluatul în jurul fiecărui borcan, cu grijă sa nu se rupă coca. Fundul trebuie să fie cât mai subţire. Se refrigerează 20 de minute.
*dacă va întrebaţi ce e în cocă, am folosit untură cu bucăţi de şuncă. Puteam să o strecor, dar mi-a plăcut aşa.
Ceapa tocată mărunt se călește în ulei. Când e gata, se adaugă peste restul ingredientelor, tocate mărunt. Le puteţi toca în robotul de bucătărie dacă preferaţi o metodă mai rapidă. Se adaugă sare şi piper proaspăt măcinat şi se amestecă bine.
Se pre-încălzeşte cuptorul la 200 de grade.
Din aluatul rămas, se formează 4 capace cu o gaură în mijloc.
Se scot borcanele din frigider şi se îndepărtează uşor folia de pe borcan. Se scoate borcanul şi se înlătură folia alimentară.
Pentru pasul următor, se umple forma cu umplutură şi se acoperă cu capacul de cocă. Se lipesc bine marginile. Pentru a sigila plăcintele, se ciupesc marginile.
Se ung plăcintele cu ou bătut şi se dau la cuptor în jur de 1 oră. Se roteşte tava după 30 de minute.
Ideal, se servesc după câteva ore cu muștar și castraveciori.
Text&Foto: Lia Ștefan
As fi foarte interesata sa incerc reteta asta, mereu mi-au placut combinatiile neasteptate. Merge si cu alte fructe uscate?
Multumesc Adi….cred ca-s tare bune…le fac cu suguranta ! I-ti doresc toate cele bune !!!