Prin „cuburi de vită” nu înțeleg „cuburi cu concentrat de vită pentru supe au sosuri” ci bucăți din carne de vită, asemănătoare (măcar) ca formă unor cuburi, cu latura nu mai mare de un centimetru și jumătate. Dacă ai cum să folosești gât de vițel proaspăt sau o carne bună, maturată, pentru fripturi, e în regulă, poți să faci mâncarea asta așa cum o descriu eu mai jos. Dacă nu, mai bine nu te apca, o să obții mici cuburi elastice și nemâncabile. Bonus, o să-l ocărăști pe Hădean ăla care habar n-are să facă mâncare și-i mai învață rău și pe alții. De reținut e că dacă nu reușești să obții de la carne tot ce-i mai bun în 3-4 minute pe foc iute, o să ai nevoie de 3-4 ore la foc potolit. Sigur, e o opțiune și asta, dar, de obicei, când faci spaghetti e pentru că n-ai prea multă vreme și vrei să scapi repede de grija mesei. Așadar, ce ai de făcut?
Taie carnea în cuburi cu latura de 1-1,5 cm. Presară piper peste ele, stropește-le cu puțin sos de soia, lasă-le în pace până fierbi pastele. Fierbe pastele după cum te învață fabricantul prin inscripția de pe pachet.
Încinge o tigaie, da’ să urle pe foc, nu alta. Pune în ea o lingură de ulei, un cățel de usturoi zdrobit și nu mai mult de 50 de grame de carne/porție, nu mai mult de 4 porții simultan, altfel scazi prea tare temperatura tigăii și nu mai ajungi unde trebuie. Trage carnea la tigaie trei minute. Scoate-o pe o farfurie. Pune tigaia înapoi pe foc și toarnă în ea fie un litru de bulion (la patru porții) fie o jumătate de kilogram de roșii pasate subțiate cu apă caldă. Adaugă sare, piper, frunze de busuioc proaspete. Lasă să dea un clocot. Adaugă puțin zahăr dacă simți că e nevoie.
Pune sos pe fundul unei farfurii. Așază pastele peste sos. Împrăștie bucățele de carne peste paste. Poți rade și niște parmezan, dacă vrei. Să fii sănătos.
Am niste carne de vita crescuta cu fan de Maramures si nu vreau sa imi bat joc de ea.
Explica-mi ca unui amator ce sunt, dupa ce o dezghet, trebuie sa o pun la macerat sau pot sa o pun la prajit direct conform celor de mai sus?
depinde de piesă (din ce zonă a animalului e carnea), de câtă grăsime are în ea. știu că fânul nu-i destul pentru ca vita să adune destulă grăsime.
Ce tigaie recomanzi pentru urlat pe foc? Teflonu cade din start că scoate fum (toxic probabil), ceramica nu rezistă, ai fi tentat să spui fontă pentru că e cea mai bună pentru vită făcută rapid, dar dacă pui bulionul în ea după se duce dracu sosu’, deci rămâne doar inox-ul, nu?
Ce părere ai despre pastele răsfierte? Nu mi-au plăcut niciodată al dente (aşa cum recomandă pe pachet). Nu… eu le fierb până le ia dracu. Îmi place şi textura şi parcă au şi alt gust. Mi-a zis o tipă odată că ar fi devină maică-mea că aşa îmi făcea pastele în copilărie şi am rămas cu un fix. Păi dracu… pe vremea aia nu erau decât macaroane pe care trebuia să le fierb ca pe fasole.
sunt tigăi din oțel, nu neapărat inox, foarte bune pentru „urlat” (vezi un wok subțire și neteflonat, de exemplu). cât despre paste, presupun că-i o chestiune de gust și de obișnuință. și mama le cam fierbea, când eram eu copil, nu atât de tare încât să se lipească unele de altele, totuși. mie-mi plac al dente dar n-aș condamna pe nimeni pentru că le vrea fierte tare.
Avem nevoie de sfaturi pt a gati carnea de vita.Daca stii cateva trucuri pentru o friptura frageda la cuptor,te rog sa le spui.Mi-ar fi de mare ajutor.
Multumesc
folosiți funcția de căutare a blogului vă rog, am multe postări pe tema asta.
Multumesc mult pentru idei. Ai un blog excelent .
Sa fii sanatos !
salut. nu m-as risca sa incerc reteta asta cu vita romaneasca. ma gandeam ca daca folosesc un gat de black angus, fraget, tanar, as avea succes garantat. cu cea romaneasca te cam poti pacali
Razvan, am nimerit eu la Cora niste cubulete de vitel de lapte pentru Gulas, mai ieftin decat angus, au fost foarte fragede, poti incerca.
super idee mi-ai dat , nu stiu cum faci tu dar toate imi merg la suflet.
La Cora am gasit cea mai buna carne de vitel de lapte.Am mai luat si din alta parte dar am fost aspru criticata de bunica mea care mi-a spus ca parca e din carnea boilor care au carat piatra cand s-a construit podul de la Cernavoda!
Geniala reteta! Am luat antricot maturat de vita! Mi-au iesit perfecte cubuletele in 3 minute! Tocmai am devenit fanul tau!