Risotto cu ciuperci de pădure și mazăre

431

Ieri am filmat pentru Observator, știrile Antena1. Pentru un material legat de post și mâncarea de post. Am fost cu echipa de filmare la magazin, am povestit despre diverse lucruri bune de mâncat, apoi am venit acasă și am gătit pentru ei și pentru telespectatori. Am făcut un risotto bun-bunuț, de post. Am folosit pentru el doar orez, ceapă, usturoi, hribi uscați, ciuperci champignon proaspete, ulei de măsline, sare și piper. Și o frunză de busuioc la urmă.

Am pus mai întâi ciupercile de pădure în apă. Au nevoie de rehidratare, cel puțin zece minute.

Mazărea, congelată, nu are nevoie de niciun tratament. Am scos-o doar din pungă și am lăsat-o să stea până i-a venit rândul.

Am pus ceapa și usturoiul la încins, împreună cu puțin ulei. Odată cu ele, orezul (o ceașcă mare) și ciupercile de pădure. După ce a început să sticlească orezul, am început să torn peste el din apa în care au stat ciupercile, pe care am strecurat-o mai întâi printr-o sită foarte fină, ca să elimin impuritățile deranjante.

Am amestecat mereu în risotto, să iasă cremos. Cu trei minute înainte de final, am pus mazărea și ciupercile champignon tăiate-n bucăți mari. Apoi am luat risotto-ul de pe foc.

Am condimentat cu sare și piper, am stropit cu puțin ulei de măsline extravirgin și am rupt două frunze de busuioc pe care le-am amestecat în mâncare.

Pentru iubitorii de senzații tari, am amestecat în risotto și o jumătate de ardei iute, tocat.

Să fiți sănătoși.

Video
Update video

Join the Conversation

  1. Bravo, ai inceput cu o mancare de post la inceputul postului, drept pentru care te apreciez pozitiv; am facut si eu orez dar fara mazare , in schimb am profitat de faptul ca faceam compot de gutui si am aruncat si niste bucatele in orezul meu; a iesit interesant

  2. arati bine pe sticla:D ;)

  3. Bietul cameraman, mai sa scape camera in mancare …de pofta!

  4. Scuze pentru intrebarea diletanta da’ care e diferenta intre reteta de „risotto” si cea de „pilaf”?

  5. adihadean Author says:

    Maria, pun pariu că a fost mai mult decât interesant:)
    evelyn, mulțumesc
    Nicoleta, nici poveste, a fost perfect stăpân pe el:))
    Ducasse, e o întrebare normală:). Diferența (una dintre ele) e că al un pilaf pui apa și lași orezul să fiarbă în ea, alături de alte ingrediente, până când toată apa e absorbită. Pilaful nu-i de obicei o mîncare cremoasă în care orezul să rămână totuși ușor al dente. Dar, dacă vrei, poți să spui liniștit că risotto-ul e un alt fel de a face pilaf. Totuși, e bine să se păstreze denumirea, pentru a face mai ușor diferențierea între cele două moduri de preparare a orezului.

  6. Vazut, placut, laudat!
    Ieri seara stateam la un vinut alb, sec, rece. Stirile A1. Produse de post samd.
    Apare Adi! Apare numele pe burtiere! Fara alte introduceri!
    E oficial, Adi este The name!

  7. adihadean Author says:

    Vali, nici măcar n-am băgat de seamă:))

  8. Yumm! I love risotto! Totusi, mai e la fel de bun ca originalul daca nu-i mai pui parmezan?

  9. adihadean Author says:

    Le Blog, e foarte bun. Sigur că parmezanul e important, la fel și untul, dar zic să încerci și varianta asta, vei vedea că are gust grozav, și dacă îl faci cu grijă, e suficient de cremos și fără unt sau parmezan.

  10. Ceva bunatati cu orez am facut si eu aseara. De astazi post :)
    Asa ca sunt binevenite aceste retete :)

  11. De post, dar cand e dezlegare la ulei!

  12. adihadean Author says:

    iyli, sunt:)
    mira, nu-mi spune că uleiul e de dulce:)

  13. Excelenta reteta chiar o voi testa pentru ca intentionez sa tin acest post asa ca sunt multe retete de testat :) . Eram curioasa sa vad cuma a iesit fara parmezan la sfarsit , super cremos la aspect deci se poate foarte bine si fara. Sincer nu m-am abatut inca cu risotto de la reteta de baza cu vin, ulei masline si parmezan dar al tau arata foarte bine.

  14. esti fff tare!tocmai ai facut mancarea d post mult mult mai gustoasa si mai usor d preparat!esti jamie oliver al nostru!

  15. Risotto fara vermut e ca sexul fara orgasm….:(

  16. Care este secretul la orez pentru ca boabele sa fie intregi si nelipite ? (vezi ultima poza…) Tipul de orez si/sau un dus rece dupa ce fierbe?

  17. Adi, un sfat… alege bine orezul pe care il folosesti pentru risotto. Nu orice calitate de orez este ideal. In final trebue sa fie cremos si sa nu ramana „apa” sau sosul in tigaie. Orezul trebuie sa absoarba toata apa iar „il parmiggiano” este magia finala care il face sa se transforme intr-un risotto perfetto!!! Buon apetito :-)))

  18. adihadean Author says:

    Laura, să fii sănătoasă:)

    loloa, nu vă legătura, nici cu postul nici cu postarea.

    nicole, parmezanul și postul nu merg împreună, zice canonul bisericesc. dacă vai avea curiozitatea să cauți pe blogul meu, vei descoperi și alte tipuri de risotto. cât despre orez, ai dreptate. deși poți face risotto cu orice fel de orez (pe încercate), nu toate vor da cel mai bun rezultat. orezul cu bob oval și ușor turtit, ca o lentilă, e cel mai bun. are suficient amidon pentru a da un risotto cremos chiar și fără parmezan

    Sylvia, succes:)

    Mate, la risotto amesteci mereu și nu pui mai multă apă decât încorporează orezul în trei minute. Dacă vrei orez fiert, pur și simplu, alegi un orez cu bob lung și-l faci la aburi sau la o cană de orez pui două de apă, pui capacul pe oală și lași oala pe foc mic până e absorbită toată apa.

  19. De mult timp te citesc si tot m-am abtinut, dar nu mai pot! FELICITARI! Esti suuper fain! Ma bucur ca scrii si retete de post, eu vreau sa postesc tot postul, iar cei reticenti ar trebui sa stie ca se poate, nu se moare, mai mult decat atat poti sa ai surprize placute. Mai astept retete de post, si nu uita de peste pentru ca in postul asta sunt multe dezlegari. Mult spor si inspiratie!

  20. Zeama aia de pe fundul farfuriei n-are ce cauta acolo. Cu orez normal n-o sa-ti iasa niciodata risotto,cel mult pilaf,iti trebuie orez Arborio sau Carnaroli.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close