Pho bo, supă vietnameză cu tăieței

1.4K

După părerea lui Răzvan , supa pho e cea mai bună din lume. Alături de laksa, supa de găină pe care o face bună-sa și tom yum. Ieri am făcut pho bo, o supă vietnameză cu tăieței din orez și bucățele de vițel. Iată:

Am cumpărat oase de vită. pentru aproape 2 kilograme am dat 4 lei, la o măcelărie din cartier. Ele sunt necesare pentru zeamă. Le spăl, le pun la fiert pentru un ceas și folosesc supa obținută.

Pentru pho mai am nevoie de anason stelat, scorțișoară, două-trei șalote, usturoi și ardei iute.

Sos de pește amestecat cu sos de soia- obligatoriu. Legume chop suei – opțional. Muguri de soia, tot opțional.

Tăiețeii din orez pot să fie lați sau din cei subțiri. Eu am folosit subțiri de data asta. Cât despre carne, e foarte important să fie tânără și proaspătă.

Pentru completarea paletei de arome am folosit ghimbir proaspăt și arpagic.

Am pus la fiert tot ce v-am arătat mai sus, cu excepția cărnii, a legumelor chop suei, a ardeilor iuți și a tăiețeilor. Tăiețeii au mers la înmuiat în apă rece în timp ce carnea a stat la odihnă, la temperatura camerei, să se relaxeze fibra. Am fiert supa cam o oră, poate puțin mai mult.

După ce a fost gata supa, am pus într-o farfurie tăieței, legume, ardei iute, frunze de coriandru și pătrunjel tocate împreună cu câteva fire de arpagic.

Dacă vă întrebați unde-i carnea de vițel în poveste, ei bine, carnea de vițel, tăiată în fâșii foarte subțiri, se pune în farfurie peste tăieței și celelalte.

Am turnat apioi supă fierbinte peste cele din farfurie. Carnea s-a pătruns instantaneu dar a rămas fragedă, moale.

La urmă am pus în supă o frunză mare de busuioc, fără care, supa pho e ca gulașul fără chimen.

Pho-bo mai bună decât asta, n-am făcut niciodată. De fapt, nu am mai făcut. Dar o să mai fac. Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. Arată mai bine decât orice-am mâncat prin restaurante vietnameze! Yummmm…
    Știi ce mai merge bine în supa asta? Câteva frunze de mentă.

  2. Fac si eu, fac si eu :)

    1. Cand, cand???

  3. Imi place cum arata! Pana acum n-am mai incercat retete vietnameze! Dar sunt entuziasmata ca merg in Vietnam la primavara, asa ca o sa incerc – ca sa compar apoi cu originalul :D

  4. vaz is das „legume chop suei” ? … wiki zice ca chop suei e un fel de mincare cu carne de diverse proveniente, gatita cu varza, telina si muguri de fasole.

  5. adihadean Author says:

    Filip, data viitoare:)
    Alex, te susțin moral:)):)
    Le blog, și pe tine te susțin:)
    Monica, e un amestec de morcov, ceapă, muguri de soia, muguri de fasole, alge, ciuperci (dar pot fi și alte vegetale) care merge în mâncărurile asiatice, alături de carne de obicei dar nu obligatoriu.

  6. Foarte frumos !
    Multumesc .
    Voi avea o zi buna !
    Salutare!

  7. Ce inseamna „șalota”?
    Nici pe dexonline nu apare. :-)
    Mersi.

  8. Salota provine din „echalote” (franceza) sau shallot (engleza). Pe romaneste se numeste hasma, iar biologii o numesc Allium Ascalonicum. Daca Adi permite, iata un link ce contine multe lamuriri despre aceasta ruda a cepei: http://condimenteweb.ro/condimente/hasma-c77

  9. adihadean Author says:

    Radu, mulțam fain. De folos, ca de obicei:)

  10. O parte din ingrediente sunt usor de gasit, dar restul (anason stelat, muguri de soia, salote, etc.) – de unde? Ms.

  11. adihadean Author says:

    Bob, anason din magazinele de condimente ori produse naturiste, restul din orice supermarket.

  12. Wow excelenta reteta si prezentare, nu am pregatit niciodata supa asa fara fierbere, imi si imaginez ce buna e o sa fac o varianta numai cu legume pentru ca incerc sa tin postul de Craciun.

  13. Bob:
    – Șalote găsești uneori în Auchan (Cluj)
    – Anason stelat foarte ieftin am găsit la Unicarm (De la „Condimente Bâtea”, tot acolo au și vanilie naturală și altele)

    Adi:
    Arată excelent :-) Mi-am făcut și eu supă de pui ieri în care am scăpat ceva ghimbir. ca să-mi amintească vag de un Pho. A mers foarte bine cu guturaiul meu oricum!

  14. Dragul meu, arat aexcelent si deja ma scurg, doar ca de luni fata tine post. Si e si serioasa in privinta asta. :) Daca vezi ca ai cautari in privinta asta pe aici eu sunt ::))

  15. Adi ai perfecta dreptate in ce spui :) o sa fie un surogat sa imi aline pofta de pho pana termin cu postul :)

  16. Arata foarte bine supa si cred ca este si foarte gustoasa. Am sa incerc si eu reteta.

  17. TheBlueHour says:

    a fost folosit în prepararea supei și sos-ul de pește amestecat cu sos de soia sau nu?
    mulțumesc.

    1. adihadean Author says:

      Sigur, am pus amestecul la fiert:)

  18. Am vazut la tine gulashuri, am vazut la tine ciorbe…da iaka o strachnuta de supa din asta as sorbi-o chiar acum!
    La multi ani;)

    1. adihadean Author says:

      La mulți ani, Dinu! :)

  19. cunoscator says:

    prietene….
    1. nu usturoi. ceapa
    2.un mic secret ( ceapa si ghimbirul le poti parli un pic inainte sa le bagi in zama le pui in cuptorul incins cam 10 min sau chiar pe flacara de la aragaz pana se fac spre maro)
    3. lasa salota
    4.pe langa anason mai poti scapa si 4-5 cuisoare
    5 musai . da musai prietene 3-4 lingurite de zahar.
    crede-ma

  20. Suepr misto reteta……am si eu o curiozitate…..am vazut in mancarurile din restaurantele chinezesti ca, carnea in special cea de pui are o forma super misto, neregulata…..nu pot sa-mi dau seama cum o taie (maruntesc)parca e creatza si vad ca si carnea din reteta ta e lafel caci daca tai carnea normal cu cutitul are cumva laturi(drepte,dreptunghiuri, cuburi, fasii)

    1. adihadean Author says:

      cu cuțitul o tai și eu. ideea e că dacă0i subțire, de la căldura mare se cârlionțează:)

  21. Poti te rog sa-mi spui cantitatile de ingrediente folosite?
    Mersi

  22. alexandru says:

    f. misto in general, cu urmatoarele completari:

    -apa in care se fierb oasele se arunca dupa ce da in clocot se reinnoieste cu apa calda si se fierbe la foc f. mic vreo 4 ore
    -se foloseste ceea ce se numeste rock sugar cred ca in romaneste este echivalent cu zahar candel – trebuie sa fie din cel galben nu din cel alb
    – ghimbirul se coace pe plita pana cand se caramelizeaza zaharurile din el
    – nu se lasa alte legume fierte
    – taiteii trebuie sa fie deja inmuiati in apa calda atunci cand se adauga
    – supa se serveste alaturi de o farfurie de legume verzi – frunze din care cele mai importante sunt coriandru ( f greu de gasit) ceapa verde si menta; de asemenea se adauga muguri proaspeti de fasole mung sau fasole soia
    – se drege dupa gust cu sos de peste, pasta soia si sos chili
    – se sorbeste zgomotos dupa ce s-au mancat partile solide, aratandu-ti, daca exista, satisfactia.

  23. Aş dori să vin si eu la cursurile de gatit…imi poate spune cineva care e în tema unde se ţin si când. Menţionez:sunt din cluj :-)

  24. Tudor Stefan-Razvan says:

    Sa parafrazez un bucatar celebru: „As arde orase intregi pentru un bol de supa d-asta..” Multumesc pentru reteta.

  25. Mihail Gras says:

    cateva mici amendamente vazute la ciorbariile de pho din hanoi:
    – oasele inainte de fierbere erau fripte bine ori pe gratar de carbuni ori la cuptor, pana deveneau brune; – ceapa si ghimbirul erau practic carbonizate pe carbune, curatate sia bea dupa aceea puse la fiert impreuna; – anasonul stelat, cuisoarele si scortisoara se toasteaza inainte in tigaie (se indulceste gustul supei fantastic). despre zahar, in nordul vietnamului se prefera supa fara zahar si mai putin condimentata, se pune chiar zeama de lime in supa, iar cine vrea sa manance cu ardei iute, amesteca un pic de sare cu zeama de lime, si intinde cu ardelul iute in sosul asta. in partea de sud a vietnamului, se adauga zahar candel in supa si mult piper sichuan si ardei iute. ah, si am uitat, in nord se mananca supa cu mult coriandru verde. best wishes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close