Ouăle: tehnici de gătire

1.1K

(P)

Sau mai pe scurt… cum să faci ouă (fără a fi găină).

Acum glumesc, cu ouăle au făcut deja treabă bună cei de la Agricola Bacău, cu cele două inovații alimentare – Ouăle Ochioase (ajută la vedere, conțin Luteină…vederea voastră) și Ouăle Inimoase (au conținut ridicat de Omega 3, care ajută inclusiv la buna funcționare a inimii, pe lângă multe altele). Și mai bine pentru mine e că găinile s-au întors din vacanță, au alungat maseurii și și-au dat căștile jos în care răcnea la maximum muzica clasică și mi-au mai produs niște ouă de calitate.

tehnica oua

Dacă tot avem ouă așa bune, m-am gândit să vă dau câteva sugestii / tehnici de gătire cât mai corectă a acestora. Poate că pe alocuri o să vi se pară mai neconvențional, dar consider necesar că trebuie să respectăm alimentele pe care le introducem în organism, așa cum și ele ne respectă pe noi (în sensul că… nu mai contează).

tehnica oua-16

Pentru a trece cu brio peste metode iconice de gătit ouă pe care le numesc, fără nici o conotație sau aluzie la nume, Ion (Ioane, aruncă și tu câteva ouă în tigaie, da’ ușor cu uleiu’, că țin dietă) și Maria (Mărie, adă-mi două ouă fierte moi, da’ fără albuș d’ăla nefăcut), o să trebuiască să urmărim câțiva pași simpli și să ne stabilim niște etaloane, dacă port să le zic așa. Să începem:

 

  1. Ouă ochi

Etalon – albușul alb pe ambele părți (nears). Gălbenușul moale (dacă vreți)

tehnica oua-12

Nu aglomerați ouăle în tigaie (nu trebuie să se intercaleze). De fapt, nu le aglomerați nicăieri.

Albușul ars nu e bun și nici sănătos. Nu uitați că albușul e proteină (aproape) pură și e păcat de ea (pe lângă alte detalii fizico-chimice). De asemenea, chiar dacă (în unele cârciumi) ați servit ouă crispy spre arse dedesubt, probabil că nu aveau bacon.

tehnica oua-10

Vă recomand așa. Puneți tigaia cu ulei de măsline și un cub de unt pe focul mediu al celui mai mic ochi de la aragaz. Când s-a topit untul, puneți oul, lăsați albușul să se lege puțin (verificați prin a mișca încet tigaia, dacă se mișcă și oul e ok), înclinați tigaia și cu o linguriță luați din mixul de ulei cu unt încins și stropiți albușul. Focul trebuie să fie mediu, chiar mediu spre mic. Flacăra nu trebuie să se audă.

tehnica oua-11

Dacă vreți să folosiți metoda Ion modificată (care ține cont de dieta Mariei), faceți așa. Puneți tigaia unsă cu puțin ulei pe focul mediu spre mic, puneți oul, turnați în tigaie câțiva stropi de apă și puneți imediat capacul. Oul este gata când albușul e făcut. Dacă nu îl țineți în tigaie și la after-school, gălbenușul va fi moale.

 

  1. Ou poșat/ românesc/ în apă/ sub apă

Etalon – trebuie să iasă ca o bilă de mozarella proaspătă.

tehnica oua-14

Aici, cu cât oul e mai proaspăt, cu atât e mai bine. Luați un ou și scufundați-l într-un pahar cu apă. Dacă se duce precum toporul la fund, e fresh. Dacă se ridică puțin, are în jur de o săptămână. Dacă se duce până sus, are 2-3 săptămâni (acestea sunt bune pentru ouă fierte tari pentru că se curăță mai ușor, sau nu neapărat, vedem mai încolo). Oul vechi se ridică pentru că perna de aer din interiorul oului crește odată cu vechimea (ca Universul).

Spargeți oul pe o spumieră, astfel încât să curgă partea apoasă, apoi puneți-l într-un vas mic (ramekin, cană, pahar mic etc.).

tehnica oua-5

tehnica oua-6

Puneți apă la fiert, jumătate de oală.

Apa pentru ouă poșate are între 80-90 grade, spre deosebire de fiert unde are 100 (aici depinde și de presiunea atmosferică, dar să nu complicăm ouăle). Dacă nu aveți termometru, lucrurile sunt simple. Nu trebuie să fiarbă cu bolboroci, trebuie să formeze bule mici pe fundul oalei care se ridică spre suprafață. Acestea vă ajută ca oul să nu se lipească de fundul oalei. Ca să fiți super siguri că vă iese (deși nu e necesar), puneți un strop de oțet sau de zeamă de lămâie (strânge albușul în jurul gălbenușului).

tehnica oua-7

Luați o lingură, tel, șipcă din gard și amestecați în apa fiartă astfel încât să formați un vârtej / tornadă (fără să vă stropiți cu apă fiartă). Acum turnați oul din vasul mic în centrul tornadei (nu chiar în momentul de maximă intensitate, lasați 2-3 secunde după ce ați încetat amestecarea să se domolească).

Oul e gata în 2-3 minute, când albușul e gătit. Veți observa că se ridică la suprafață.

tehnica oua-8

 

  1. Ou fiert (moale în cazul meu)

Etalon – Coaja rămâne întreagă. Se curăță ușor. Albușul nu e ca guma turbo. Gălbenușul e moale și albușul e gătit (nu întotdeauna iese perfect). Și să învingeți tehnica Maria.

tehnica oua-13

Aici contează o grămadă de lucruri – dacă îl puneți la fiert direct de la frigider, cât de proaspăt e, cât de tare fierbe apa, când îl puneți în apă etc.

Vă prezint o metodă pe care eu o consider că îmi dă constanță, cu fiecare încercare.

Puneți într-o oală un deget de apă, puneți capacul și dați-o în fiert.

Când a fiert, dați focul la mediu și puneți ouăle încet cu un clește sau o lingură. Puneți capacul și fierbeți 6 minute pentru gălbenuș moale sau 8 minute pentru gălbenuș care nu mai e moale.

După ce s-au fiert, băgați imediat oala sub jet de apă rece 1 minut. O să vedeți că se curăța foarte ușor, că albușul e complet fiert și că gălbenușul e moale.

 

  1. Omletă

Etalon – omleta trebuie să fie mătăsoasă la gust și lucioasă la ochi (mai ales că Luteina vă ajută să vedeți mai bine)

tehnica oua-12

În materie de omletă, chiar trebuie să încercați varianta asta. E cea mai bună probă că less is more.

Puneți ouăle într-o oală mică (sosieră) și adăugați câteva cuburi de unt sau ulei de măsline.

tehnica oua-3

Puneți pe foc mediu și amestecați. Când simțiți că se leagă sau se prinde de tigaie, luați de pe foc și amestecați. Puneți apoi la loc pe foc. Procedați astfel, în reprize, până ce omleta se leagă și e lucioasă (nu vă temeți, este gătită). Atenție mare că se poate supra-găti foarte repede, mai ales dacă aveți o oală cu fund gros ce reține căldura.

tehnica oua-4

La final puneți sare, piper sau ce vă mai lasă inima (nu o să vă lase, că au și Omega 3).

 

Sper să consumați și voi cu plăcere ouăle Ochioase și Inimoase de la Agricola, mie cel puțin mi-au plăcut foarte mult. Pe lângă gust, este de apreciat că au conținut de Luteină și de Omega 3 care ne ajută la vedere și la inimă.

tehnica oua-15

După ce le-am consumat, trebuie să recunosc că am văzut mult mai bine detaliile, iar inima îmi bătea numai pentru cine trebuie.

Vă urez mult spor!

Cu drag!

Text&Foto:

Andrei Alexandrescu

*O parte din vasele folosite de Andrei Alexandrescu fac parte din gama Casual Cook,
disponibile în Auchan și pe eMAG.

Join the Conversation

  1. ma bucur ca am vazut cum faci oua posate, am auzit multa lume in ultima vreme care le pregateste asa pentru a iesi din clasicul :omleta/fiert.
    off topic: logoul tau nu era cu rosu? ca al tipei dupa site-ul asta: http://www.andreeaholban.eu?

    1. Andrei Alexandrescu says:

      Multumesc! Eu nu utilizez logo-uri.

  2. Plăcerea de a citi această postare egalată doar de cea a degustării oului în oricare din aceste feluri de preparare!

    1. Andrei Alexandrescu says:

      Multumesc mult!

  3. Ouale fierte NU se curata mai usor daca le bagi sub jet de apa rece. E coar un mit. Se curata mai usor cand au ele chef.
    Daca pui ouale in apa fiarta ele vor crapa, de aceea metoda nu e cea mai buna.

    1. Andrei Alexandrescu says:

      Gabi, iti multumesc mult pentru comentariu.
      Ouala fierte, conform metodei pe care am prezentat-o, nu se curata cand vor ele (pentru ca tu controlezi ouale, nu invers) si nici nu se sparg (am mentionat ca ouale se pun in apa fiarta si NU se arunca in apa fiarta).

    2. Vor crapa din cauza ca apa este foarte fierbinte, nu pentru ca le arunci de la usa in oala.
      Unele oua fierte se curata foarte usor altele foarte greu, chiar daca le tii sub apa rece 1 minut. De.asta am glumit spunand „cand vor ele”.

  4. Multumesc,foarte folositor!

    1. Andrei Alexandrescu says:

      Ma bucur! Multumesc!

  5. Numarul 4 nu e omleta. Mai incearca.

    1. Andrei alexandrescu says:

      Salut Sergiu si multumesc pentru comment. Imi pare rau ca nu stiu, dar ma bucur ca din greseli pot invata foarte multe lucruri direct de la persoane pe care mi-ar fi greu sa le cunosc. Te rog, in masura timpului tau, sa mi explici ce este omleta si ce as fi putut face pentru a respecta tematica

    1. Andrei alexandrescu says:

      Cu mare placere!:)

  6. Cel mai mult imi plac ouale posate cu spanac si omletele cu legume. Multumim pentru metodele de fierbere.

    1. Andrei Alexandrescu says:

      Cu mare placere!

  7. Andrei alexandrescu,

    Știți ce este o omletă? Nu te cred.

  8. Domnilor ca tot veni vorba de omlete, ce spuneti de una simpla cu legume ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close