Salam de biscuiți cu sos de fructe de pădure și de vanilie

936

Nu am vrut să gătesc un salam care nu e din carne pentru că sunt împotriva consumului de carne (din contră), dar este un desert foarte bun și destul de uitat, din păcate, mai ales că variantele găsite în comerț nu sunt deloc ce ar trebui să fie.

omonime in bucatarie-8

Pentru salam, am sfărâmat (grosier) 200 grame de biscuiți digestivi sau cu ovăz (vă rog nu puneți din aceia populari), am pus peste un pumn de miez de fistic tocat (puteți pune orice oleaginoase) și o jumătate de cană de vișine din vișinată tocate (puteți pune stafide ținute câteva ore în rom / coniac sau nimic).

omonime in bucatarie

Am topit la microunde 100 grame de unt cu 250 grame ciocolată neagră (neagră să fie) în reprize de 30 de secunde, până s-a omogenizat.

omonime in bucatarie-2

Am pus în ciocolata topită cu unt 50 grame zahăr pudră (puteți să nu puneți dacă nu vreți) și am adăugat toată treaba asta peste amestecul uscat. Am amestecat bine și am pus la frigider 30 minute să se așeze.

omonime in bucatarie-3

Între timp am făcut sosurile.

Pentru cel de fructe de pădure, am luat 400 gr mix de fructe de pădure congelate, și le-am pus într-o oală cu 100 ml apă, 50 gr zahăr și un strop de lămâie. Am fiert până a început să se îngroașe și să se înmoaie de tot fructele, le-am luat de pe foc și am dat prin strecurătoare ca să elimin sâmburii.

omonime in bucatarie-4

Pentru cel de vanilie am amestecat până s-au omogenizat, într-o oală, 3 gălbenușuri, două linguri de zahăr, 4 plicuri de zahăr vanilat (32 g), 1-2 linguri esență de vanilie (sau pulpa de la o păstaie de vanilie) și o lingură de amidon. Am pus peste 350 ml lapte și am pus la foc mic amestecând continuu, până ce s-a îngroșat (când simțiți că s-a îngroșat, luați imediat de pe foc, nu lăsați să fiarbă, pentru că veți face omletă).

omonime in bucatarie-6

Am scos amestecul de salam de la frigider, l-am pus pe o folie de plastic și i-am dat forma de salam. Pentru că am vrut să îl servesc repede, l-am ținut 10-15 minute la congelator, altfel, puneți-l la frigider pentru 3-4 ore.

De ce să nu faceți și voi unul dintre deserturile copilăriei? Sosurile merg de minune cu salamul de biscuiți, fiind o variantă bună de a repune acest desert pe mesele noastre, într-o variantă mai nouă, mai colorată, mai interesantă și mai gustoasă.

omonime in bucatarie-7

Poftă bună!

Cu drag!

Text&Foto:

Andrei Alexandrescu

alist

Join the Conversation

  1. in cazul in care tinem post, cu ce putem inlocui untul? Multumesc.

    1. Andrei alexandrescu says:

      Cu unt de cocos in aceeasi cantitate. Daca nu gasiti incercati sa puneti o lingura de ulei de floarea soarelui peste ciocolata si bagati o in reprize de 10 secunde la microunde pentru a o topi

    2. Dana,,eu utilizez unt de cocos in loc de unt.

  2. Fara suparare, cu ciocolata, fara nuca, fara rahat, e desert dar nu e salam de biscuiti. Nu, nu, nu! Pff, si ai folosit si biscuitii gresiti :)

    1. Andrei alexandrescu says:

      Adela,Iti multumesc pentru reactie.
      Numele retetei “salam de biscuiti”, e dat de forma si aspectul produsului si mai putin de cantitatea ingredientelor.
      Retetele neaose folosesc, intr adevar, biscuiti ordinari, reteta de fata avand unii de calitate, care dau un mare plus de gust.
      Partea frumoasa a gatitului e ca e una dintre vocatiile care iti permit sa faci ceva nou in fiecare moment. E pacat sa nu profitam…zic eu

  3. Ai dreptate.Alergand tot timpul dupa noutati,am uitat de acest ‘salam’,pe care,si noi,si copiii,il iubeam atat de mult.

    Mutumesc pentru”aduceri aminte”!
    Pastrez reteta pentru platoul plin de biscuiti ,parte din masa pregatita de CRACIUN.

    Sanatate,

    1. Andrei Alexandrescu says:

      Ma bucur! Cu drag!

  4. Eu nu tin post asa ca voi incerca reteta dar fara fistic, cred ca voi pune nuci si merisoare.
    Ce zici ?
    Multumim ca ne aduci retete noi.

    1. Andrei Alexandrescu says:

      Merg foarte bine!

    1. Andrei Alexandrescu says:

      Multumesc mult!

  5. Cu tot respectul dar asta nu e desertul copilariei. E un salam de biscuiti reinventat, banuiesc ca extrem de bun, dar fara legatura cu copilaria. In copilaria mea – anii 80 – nu se gaseau biscuiti digestivi sau cu ovaz. In prezent, biscuitii populari sunt cel mai apropiat produs de biscuitii acelor ani. Avand in vedere ca ai copilarit pe la Pancota, iar eu pe la Santana, banuiesc ca si la tine se facea la fel, cu aceiasi biscuiti, nu mai tin minte cum se numeau, dar dupa revolutie stiu ca se mai gaseau – cred ca si acum – sub denumirea „Raliu”.

  6. Am încercat și eu rețeta și am folosit nuci. Gustul este super, dar nu se taie așa bine, deoarece se fărâmițează imediat la tăiat. Ce posibilități sunt? Umezit cuțitul, mai mult unt/grăsime în compoziție, un anumit tip de ciocolată? Mulțumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close