Cu ochii închişi şi cu gȃndul în alt timp – undeva în copilăria mea cu gomboţi cu prune aburind pe masă –, am răsfoit o carte de bucate de Lőrinczy Jolan, din anii ’60. Am lăsat-o deschisă la pagina cu aluaturi moi, cu cartofi ori brȃnză, ca să mi se facă poftă, o poftă nebună de nudli cu pesmet şi nucă.
Şi mi-am amintit şi de Ignat, momentul unic în care mama, bunica şi alte gospodine aveau obiceiul de a pune deoparte osȃnza. Era acea „untură împărătească” atȃt de preţioasă pentru haioş, una dintre prăjiturile mele preferate de iarnă. Reţeta acesteia, însă, poate o vom face împreună altă dată.
Azi, vă propun ceva dulce la fel de „comforting”, cum se spune, tot de pe meleaguri transilvănene, tot cu un pic de osȃnză şi cu multă nucă. O reţetă de nudli cu cartofi, aromaţi cu nucă, zahăr şi firimituri de pȃine crocante rumenite în unt, adaptată din această carte pe raftul cu reţete prăfuite dar unice şi delicioase.
Ingrediente pentru nudli cu pesmet şi nucă:
- 450-500 g cartofi albi, preferabil dintr-un soi făinos
- 100 g făină albă
- 100 g făină semolina sau griş de grȃu cu granulaţie foarte fină
- 1 ou de casă, mare
- 30 g (1 lingură mare) de grăsime de porc, preferabil osȃnză
- 1/2 linguriţă sare
- 1-2 linguri făină pentru modelarea aluatului
- 60 g unt
- 150-200 g pesmet de casă
- 80-100 g (sau după gust) miez de nucă măcinat
- cȃte 1/4 linguriţă pulbere de scorţişoară şi cuişoare
- 1-2 linguri zahăr tos
Opţional:
- dulceaţă de caise sau dulceaţa preferată
- pentru nucile caramelizate: 40 g zahăr tos şi 100 g miez de nucă netocat
Pregătire nudli cu pesmet şi nucă
Acest desert, pe cȃt de simplu, pe atȃt de bun, se face repede şi se serveşte cu „toppingul” preferat. Pentru mine, pesmetul făcut în casă, rumenit în unt este obligatoriu. Tocmai pentru că îi dă un gust aparte, însă se poate pune doar miez de nucă, ori putem opta pentru ambele variante, în funcţie de gust. În oricare dintre alegeri, nu lipseşte zahărul tos. Osȃnza (sau untura, în lipsa acesteia) este superioară untului în acest aluat, dar poate fi înlocuită cu unt fără probleme. În acest caz, savoarea acestor „nudli” va fi alterată oarecum.
Aşadar, am început cu pregătirea aluatului. Mai întȃi, am spălat bine cartofii şi i-am pus la fiert cu tot cu coajă, în apă rece, cu 1 linguriţă de sare. După 15-20 de minute de cȃnd apa a dat în clocot, am înţepat un cartof să îmi dau seama dacă e fiert. Timpul de fierbere depinde de soiul cartofilor folosiţi. După ce cartofii au fiert, am strecurat apa şi i-am lăsat să se răcească puţin, cȃt să nu mă ard la degete. I-am curăţat de coajă calzi. Apoi, i-am zdrobit cu presa specială pentru cartofi. Se pot zdrobi şi cu robotul de bucătărie sau cu maşina de tocat.
Într-o oală potrivit de mare am pus apă sărată la fiert. O linguriţă rasă de sare fină a fost suficientă pentru 1,5 l de apă.
După ce cartofii zdrobiţi s-au răcit de tot, am trecut imediat la frămȃntarea aluatului. Am cernut făina de grȃu peste cartofi, am adăugat făina semolina, sarea, oul şi untura. Am frămȃntat toate ingredientele împreună pȃnă cȃnd am obţinut un aluat semi moale.
Preparare nudli cu pesmet și nucă
Am aşezat aluatul pe o suprafaţă curată înfăinată şi am întins o foaie de aproximativ 1,5 cm grosime. Am tăiat foaia în fȃşii late de 3-4 cm, pe care le-am împărţit în dreptunghiuri mici de 1 cm lăţime. Am preferat să modelez aceste bucăţele de aluat în sfere mici şi imperfecte. În reţeta originală, ele capătă formă de bastonaşe rulate uşor cu palma, pe suprafaţa de lucru. Aici, imaginaţia primează
După ce apa a dat în clocot, am pus în apă, cu mare grijă, doar o jumătate din cantitatea de bile de aluat. Le-a trebuit în jur de 10-12 minute să fiarbă la foc mediu şi să se ridice la suprafaţa apei după ce au fost gata. Am scos din apă bilele cu o spumieră şi le-am lăsat să se scurgă de apă. Am repetat procesul şi cu restul de nudli. I-am pus deoparte şi am trecut la rumenirea pesmetului.
Prefer pesmetul de casă, făcut din bucăţele de pȃine proaspătă sau mai veche, măcinată cu tot cu coajă cu ajutorul robotului de bucătărie. După cȃteva minute în cuptor, la 180 de grade, aceste firimituri uşor crocante sunt mult mai bune decȃt pesmetul din comerţ. Într-o tigaie aşezată pe foc mediu, am pus untul şi pesmetul de casă, amestecȃnd continuu pȃnă cȃnd pesmetul s-a rumenit într-un maro deschis.
Detalii finale pentru armonie în farfurie
Apoi, l-am presărat, împreună cu zahărul şi mirodeniile, peste bilele de aluat încă fierbinţi. Am amestecat totul uşor. În altă tigaie, am caramelizat miezul de nucă nemăcinat. L-am pus împreună cu zahărul pe foc mediu, scuturȃnd uşor tigaia de cȃteva ori. Am repetat procesul timp de 3-4 minute, pȃnă cȃnd zahărul s-a topit şi a îmbrăcat miezul de nucă. Am turnat imediat nucile caramelizate pe o hȃrtie de copt ca să se răcească, înainte de a le toca şi a le presăra peste nudli.
Am aşezat pastele cu pesmet, zahăr şi mirodenii în farfurie, am presărat deasupra nucă măcinată din belşug şi am savurat cele mai bune nudli cu pesmet şi nucă mȃncate vreodată. Reţetele vechi şi simple nu dau niciodată greş.
Dacă vreți să încercați și alte rețete cu nucă, le găsiți aici!
Adi îți poate confirma că pe la noi se numesc și puțurei de îngerași. Foarte buni, bunica mea nu-i făcea bile ci rula un cordon lung si ii tăia de cca 2-3 cm, cu pesmet si cu zahar tos erau de regulă. Mă pun să fac acum, am recitit rețeta și m-am blocat la semolina, nu cred că avea bunica mea așa ceva.