Atâta timp cât alegi condimentele potrivite, o reţetă simplă poate deveni delicioasă şi perfectă pentru o masă gustoasă şi sănătoasă.
O reţetă perfectă pentru prânz sau cină, puiul cu lămâie se adresează iubitorilor de esenţă proaspătă şi acră de lămâie, dar şi de piper cu lămâie sau lemon pepper, care la final vor crea împreună cu făina un sos cremos şi delicios!
Puiul cu lămâie vă va cuceri prin aroma delicată şi mirosul de piper cu lămâie şi nucşoară, un alt condiment pe care îl ador, dar şi de citrice. Aromatizaţi, opţional şi la alegere, cu ierburi aromatice cum ar fi rozmarin, oregano sau cimbru.
„Condimemtele mele preferate”, de altfel tema din această săptămână sunt foarte multe, dar am să mă rezum de data aceasta la cele care se combină foarte bine cu carnea de pui.
Dar să vedem ingredientele pentru reţeta din această săptămână:
- 4 fileuri de piept de pui
- 2 lămâi
- 1-2 căţei de usturoi, opţional
- 40 gr unt
- 3 linguri de făină, cam 75 gr
- 100 ml bază de legume sau pui
- sare, piper cu lămâie, nucşoară
- rozmarin, oregano, cimbru, opţional.
Cum am început?
Am şters fileurile de piept de pui cu un şerveţel de hârtie pentru a elimina surplusul de apă şi le-am condimentat cu sare, piper cu lămâie şi un praf de nucşoară.
Am spălat cele 2 lămâi sub jet de apă fierbinte şi apoi le-am şters cu un şerveţel de hârtie. O lămâie am stors-o, iar jumătate din cealaltă am tăiat-o felii. Din lămâia care mi-a rămas mi-am făcut o limonadă. Nu aruncăm nimic, doar promovăm risipa alimentară.
Din câteva fileuri de pui, 1 morcov, 1 ceapă, 1 bucată de ţelină ,1 bucată de ardei şi câteva bucheţele de conopidă, aşa de sezon, am făcut repede o bază de pui.
Şi pentru că suntem într-un internship care promovează evitarea risipei alimentare, şi pentru că din baza de pui am folosit doar 100 ml, din restul am făcut o minunată supă de pui cu tăiţei super delicioasă. Şi iată meniul pentru o zi fără inspiraţie.
Cum am continuat?
Într-o tigaie am pus 20 gr unt şi un căţel de usturoi, pe care după 1 minut l-am scos, nu îmi doresc să schimb gustul prea mult, am dat prin făină fileurile de piept de pui şi apoi le-am prăjit pe fiecare parte câteva minute.
Făina are rolul de a evita formarea spumei, dar şi de a lega sosul.
Am pus fileurile de pui pe o farfurie şi am continuat cu prepararea sosului.
În tigaia în care am prăjit fileurile de pui, am adăugat 20 gr unt, un fir de rozmarin pe care după 1 minut l-am scos pentru că, din nou, nu am vrut să modific gustul prea mult, am mai adăugat felii de lămâie, baza de pui, zeama de lămâie şi sare, piper după gust.
După ce sosul a scăzut un pic adăugăm şi fileurile de pui şi mai lăsăm la fiert un pic pentru ca aromele să se combine.
Cum am servit acest pui cu lămâie?
Acest preparat este delicios servit alături de cartofi natur cu pătrunjel sau cartofi copţi.
O altă variantă delicioasă şi foarte uşor de pregătit de pui cu lămâie, dar de data aceasta pentru grătar şi cuptor.
- Ştergem fileurile de piept de pui cu un şerveţel de hârtie
- Stoarcem sucul de la 1 lămâie, iar 1 lămâie o tăiem felii subţiri
- Într-un castron amestecăm sucul de lămâie, 1-2 căţei de usturoi tocaţi, 1-2 linguri de ulei de măsline, sare şi piper după gust
- Punem fileurile de pui în acest amestec şi lăsăm la marinat pentru cel puţin 30 de minute, ideal peste noapte, la frigider
- A doua zi punem fileurile de pui la cuptor, într-o tavă împreună cu feliile şi zeama de lămâie şi coacem la 180-200 grade, în funcţie de cuptor, pentru 25-30 minute până devin aurii
- Sau încingem grătarul şi punem fileurile de pui pe grătar şi le ţinem până devin aurii
- Servim cu felii de lămâie, cartofi natur sau copţi, la grătar sau cuptor, cu nucşoară, cum doriţi.
Sper că v-am inspirat şi de această dată!
Pentru mai multe idei vă aştept pe facebook şi pe instagram.
Până la următoarea reţetă vă doresc poftă bună şi vă mulţumesc pentru că mă urmăriţi şi pentru susţinere!
Alte rețete cu carne de pui, aici.