Mama obişnuia să facă gogoşi cu linguriţa. Obţinea un aluat moale din care lua cu linguriţa şi-l scufunda în ulei încins. Cu gândul la gogoşile preparate de ea, mi-au ieşit cele mai pufoase gogoşi. De fiecare dată când treceam pe lângă bucătărie, cumva dispărea câte-o gogoaşă.Ingrediente pentru 16 gogoşi. Reţeta se poate dubla.
250 gr făină, 2 linguri zahăr, ¼ linguriță sare, 10 gr drojdie proaspătă (sau 7 gr drojdie uscată), 2 ouă, coaja de la jumătate de lămâie, 75 ml apă, 70 gr unt (la temperatura camerei), 1 l ulei
125 ml lapte, 45 ml cafea tare, 1 linguriță extract natural de vanilie, 2 gălbenuşuri, 1 lingură zahăr brun, 2 linguri făină, 65 gr zahăr
Se pregăteşte aluatul cu o seară înainte. Se amestecă toate ingredientele, mai puţin untul. Se adaugă untul tăiat cuburi şi se frământă până este bine încorporat. Se frământă cu mâna 5-10 minute (sau cu robotul de bucătărie). Coca va fi foarte moale și lipicioasă. Se lasă 1 oră la dospit sau până îşi dublează volumul. Se poate încălzi cuptorul la 50 de grade, se opreşte şi se lasă aluatul în cuptor, acoperit cu folie alimentară. După ce a crescut, se refrigerează peste noapte.
A doua zi, se împarte aluatul în 16 părţi, cu mâinile pudrate cu făină, se formează bile, după care se lasă să se odihnească 10 minute.
Pentru cremă, se încălzeşte laptele şi se adaugă cafeaua și extractul de vanilie. Într-un bol, se amestecă gălbenuşurile cu zahărul brun, se adaugă făina şi se amestecă până se omogenizează. Treptat, cu o lingură, se adaugă jumătate din cantitatea de lapte, amestecând încontinuu cu telul. Se adaugă restul de lapte şi se tranferă amestecul într-o crăticioară. La foc mic, se amestecă timp de 5 minute, până se îngroaşă crema. Se ia de pe foc şi se acoperă imediat cu folie alimentară pentru evitarea formării unei pojghiţe. Se lasă la răcit.
Într-o cratiţă, se încinge uleiul. Coca trebuie să sfârâie și să plutească imediat ce atinge uleiul. Se pun cam 3-4 gogoşi. Se prăjesc timp de 2-3 minute şi se întorc sau se scufundă cu o spatulă pentru a se colora uniform. Se scot pe un şervet de bucătărie şi se tăvălesc imediat în zahăr.
Se formează o gaură cu duiul în fiecare gogoașă și se umple cu cremă, folosind poşul şi duiul.
Text&Foto: Lia Ștefan
Reteta asta imi aduce aminte de bunica mea, de la ea am invatat sa fac gogosi insa niciodata nu mi-au iesit cum ii ieseau ei odinioara. Varianta cu cafea nu am incercat-o, ai mei prefera oricand gogosile cu finetti; personal mananc gogosile simple sau cu gem, imi plac cele mai putin dulci iar un gem usor acrisor schimba radical lucrurile(in bine).
Totusi, fiind o mare amatoare de cafea, chiar o sa incerc aceasta reteta :D