Cu maioneză, ulei și amintiri

1.5K

ulei luna solai

Nu vă învăț acum să faceți maioneză, mă bazez că vă descurcați, dar vă recomand să puneți în ea ulei de floarea-soarelui presat la rece, de la Luna Solai, dacă vreți să obțineți gustul românesc bun-bunuț pe care-l știu din copilărie. Nu aveam parte prea des de ulei presat la rece și nerafinat, dar când aveam, era mare bucurie. Pită prăjită, frecată cu usturoi, apoi scăldată cu ulei de felul ăsta. Bun tare. Sau varză murată, frecată cu așa un ulei și cu boia. Sau cartofi copți în coajă, cu ulei și sare, pentru zilele de post.

Dar ce avem aici? Brânză de vaci, cum ne făcea mama săptămânal în copilărie. Cu maioneză, sare, piper, ceapă roșie mărunțită, mărar, pătrunjel (uneori), ceapă verde, când era.

brânză de vaci

Intoleranțe, zero; calciu în oase, destul. Sigur, eram toată ziua pe-afară, să ne vadă soarele și praful, să ne bată vântul și copiii mai mari (asta nu recomand), să ne trăim copilăria și să avem ce ne aminti, cum îmi amintesc eu lucruri de fiecare dată când gătesc ce găteau părinții ori bunicii mei.

brânză de vaci cu maioneză

Să fiți sănătoși!

Adrian Hădean

Despre Luna Solai găsiți aici un articol care merită citit.

Join the Conversation

  1. Buna,îmi place tare mult ce postezi aici…fel de fel de rețete,și ador că îți aduci aminte de copilărie …când intrăm iarna in casa târziu noaptea cu obrajii roșii și uzi până la piele de atâta zăpadă…ii povestesc și eu copilului meu cum era pe vremuri…eu am 51 de ani și băiatul 23 …și eu tot de la Safir cumpăr carne …a stat in bloc cu mine verișorul lui ,ne dădeam cu săniuța in spatele blocului..amintiri…va urez numai bine și aștept să publicați rețete vechi…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2025. All rights reserved.
Close