În Austria cu Răzvan Marc

191

Beau un sirop de zmeură făcut de mama, combinat cu apă rece ca gheața, venită din Tarnița. Beau și citesc din cartea lui Răzvan, Austria, o altfel de vacanță. Îmi place cum scrie Răzvan și-l citesc mereu cu bucurie. Mi-ar plăcea să scrie mai des pe blog, pentru că are multe de spus. Ca să vedeți cum scrie în carte, o să vă dau câteva fragmente (aș putea să vă dau foarte mult, dar am convingerea că un autor e respectat atunci când i se cumpără lucrările, de orice fel ar fie ele, și am convingerea că Răzvan a făcut deja tot ce trebuie să facă un om pentru a câștiga respectul celorlalți.

Austria, fotbal si politica

Pentru ca la fotbal si politica se pricepe tot romanul. Si, mai nou, toti stim cu ce se mananca Austria. Mare lucru – Viena, Salzburg, Tirol si o o autostrada, brici, ce leaga toate aceste locuri intre ele. Cu siguranta asa este. Austria e fara doar si poate tara cu autostrada pe care zbori ca vantul si ca gandul inspre partiile de ski sau mai departe spre Germania sau Italia sau Elevetia.

Asa cum fotbalul este sport national (desi n-am mai pupat europene si mondiale cam demultisor si in cupe facem un pas inainte si doi inapoi) si politica mancam pe paine zilnic la televizor (ca daca nu sunt alegeri sigur face cate un partid vreun congres sau se mai corupe un politician in figuri) asa si Austria este tara in care merg cei mai multi romani. Conform datelor oficiale Romania este pe locul doi la numarul de turisti ce viziteaza Austria. Insa aceleasi date oficiale ne indica si anotimpul in care facem performanta: iarna! Dar oare chiar nu e nimic de facut si vazut vara in tara lui Mozart? Oare putem petrece un concediu relaxant sau activ dupa ce s-a topit zapada? Nu sunteti curiosi sa stiti ce mai e pe langa locurile si drumurile batute? Nu vreti sa ne dam impreuna jos de pe autostrada si sa exploram?

Am petrecut o luna in Austria in frumoasa luna august. Cu Ana Maria si Andrei colegii mei de la Bazar. Desi am fost mai mereu in apropierea Vienei sau a Salzburgului nu am ajuns acolo si nici nu ne-a parut rau. Am descoperit o Austrie despre care habar nu aveam ca exista, calatorind cu o masina inchiriata si abatandu-ne mai mereu de la autostrada pe drumurile folosite de localnici. Am filmat opt emisiuni. Opt intr-o tara atat de mica fara sa ne repetam o data si fara sa plictisim. Nu e lauda de sine e lauda de Austria. Cartea pe care o aveti in mana se vrea a fi un ghid mai special pentru cei care doresc sa refaca traseul nostru sau macar sa viziteze cateva din locurile pe care le-am vazut. Nu este nici pe departe un ghid complet si ce scriu eu aici nu e litera de lege dar sper ca citind sa va doriti la un moment dat sa o porniti la drum. Toate locurile descrise in capitolele ce urmeaza au fost vazute, testate, incercate. Nu mi-am permis sa vorbesc despre ceva auzit sau citit in alte parti. Nu am agomerat in nici un moment date istorice, cifre sau comentarii de specialitate pentru ca nu era cazul. Am scris despre ce mi-a placut sau ce m-a distrat. Si mi-am redat amintirile de pe teren in cuvinte simple. Sincer cred ca o sa va descurcati prin regiunile prezentate avand acest ghid la voi.

Wiener Alpen – Unde incep muntii si continua traditia

In Wiener Alpen natura pune in scena un spectacol pe cinste. Zona e denumita Austria in miniatura sau albumul de vederi al Austriei, insa, daca o cautati pe harta sau in orice alt ghid turistic nu o veti gasi. Asta pentru ca, teoretic, ea nu exista, practic, insa, este locul, imediat la sud de Viena unde incep muntii Alpi. La doar o ora de mers cu masina de capitala va asteapta o zona naturala nealterata, cu rauri grabite, paduri verzi si aer proaspat de munte. Alpii vienezi au fost de secole locul de relaxare al locuitorilor capitalei dar si al nobilimii din tarile din imprejurimi si asta pentru ca atat pentru unguri cat si pentru ucrainieni, cehi, slovaci sau romani aici era si este cel mai apropiat munte. Datorita turismului montan regiunea s-a transformat considerabil si a ajuns una dintre cele mai bogate si mai scumpe inainte de caderea cortinei de fier. Anii comunismului au insemnat stagnare si decadere, granitele fiind inchise clientilor est-europeni iar vienezi au migrat incet-incet spre alte zone alpine din tara. Au fost vremuri grele care din fericire s-au terminat o data cu schimbarile politice din ultimii douazeci de ani. Traditia a prins din nou viata si continua in Wiener Alpen. Azi partiile sunt pline iarna si vara, hotelurile traditionale gazduiesc aceleasi ospete, cu aceleasi neamuri de acum 100 de ani, reunite in sfarsit. Ca orice particica din Austria, Wiener Alpen e deschisa turistilor in orice anotimp si toate atractiile sale au de a face sau se impletesc cu natura la modul cel mai fericit. Vacanta in natura – nicaieri mai bine sau mai aproape decat in Wiener Alpen.

Desi Viena e la doi pasi, daca aveti pofta de putina cultura, nu trebuie sa parasiti zona de vacanta. Wiener Alpen a fost casa de vacanta unor nume mari ale culturii austriece iar urmele trecerii lor pe aici inca sunt vizibile. Traditiile din munti au fost readuse la viata de o mana de oameni cu dragoste de locul natal iar, in Wiener Alpen, muzeele se muta uneori chiar pe pajistile alpine, asa cum o sa aveti surpriza sa descoperiti.

Cum ajungeti acolo

In primul rand cu avionul la aeroportul din capitala. Sau cu masina proprie. Inainte de a ajunge la Viena, veti vedea indicatoare pe autostrada A2 inspre Semmering, asezarea cea mai cunoscuta din Alpii vienezi. Exista bineinteles si posibilitatea de a folosi transportul in comun: autobuzul (Retter Linien sau Post Bus) si trenul (OBB) insa, la fel ca peste tot, va sugerez masina proprie sau inchiriata. Va voi povesti de locuri aflate dincolo de gari sau de statiile de autobuz ce nu pot fi atinse decat daca aveti o pasiune iesita din comun pentru mersul pe jos. Semmering, un oras construit in etaje este locul cel mai bun unde sa va stabiliti cartierul general si de unde sa incepeti explorarea zonei. De aici nimic nu e mai departe de o ora de mers cu masina, infrastructura e perfecta iar locurile prin care veti calatori sunt demne de poreclele pe care regiunea le-a acumulat de-a lungul anilor. Nu va lasati distrasi de la sofat de peisajele frumoase, mi bine opriti masina intr-o parcare si admirati in voie panoramele: timp este destul.

Puteți găsi cartea la Cărturești și Humanitas. Dacă vreți, pot rezolva câte un autograf pentru fiecare dintre voi:).

Join the Conversation

  1. nela banga says:

    frumos si interesant,am fost in mai a.c.la un spectacol cu Andre Rieu,dar tot in capitala!

  2. nu prea poti zbura ca gandu’ si ca vantu’ pe autobanda in Austria, e limita de viteza, in schimb in Germania pe A6, e fara limita.

    In schimb imi plac foarte mult emisiunile lui Razvan, au ceva aparte de ti-e mai mare dragu’ sa te uiti la emisiune. E ceva nou ce nu vezi in alta emisiune! Acu chiar m-ai facut curioasa cu cartea, dar nu sunt in tara:((

  3. Razvan – am cumparat cartea ta si mi s-a parut o idee foarte buna mai ales pentru ca intentionez sa vizitez Austria la vara impreuna cu familia. Felicitari!

  4. Neusiedler See rules:) Locul de pe coperta e foarte frumos si la inceputul toamnei!

  5. Corina – la Neusiedler See am invatat sa fac kite-surfing. Si aproape mi-am rupt nasul’ :)

  6. Cosmin – multumesc mult!

  7. Am comandat-o pe net. Astept sa vina.

  8. Razvan,vreau sa te felicit pentru ghidul complet despre Austria, o tara minunata care merita din plin toate paginile scrise. O sa o folosesc in vara asta cand o sa merg a 5 oara in concediu in Austria cu masina:). Super!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close