Iată că se apropie sezonul preferat al multora dintre noi. Unii îl preferă pentru zăpadă, alții pentru magia Crăciunului, iar alții pentru preparatele tradiționale care, de obicei sunt gătite acum și nu în altă perioadă a anului. Probabil că mulți încercați să diversificați mesele de Crăciun, căutând rețete noi an de an. Plin e internetul ăsta mare și gras, de rețete care mai de care. Printre cele alese, numai bună de pregătit și savurat alături de cei dragi sper să se încadreze și propunerea mea de azi – șuncă de porc caramelizată la cuptor.
Nu vă mai țin așa în suspans sau înghițind în sec și vă prezint mai jos rețeta de azi, care este cu și despre carnea de porc, evident. Dar îmbrăcată elegant, de data aceasta.
Ingrediente pentru șuncă de porc caramelizată:
- 2 kg șuncă proaspătă de porc
- 2 morcovi
- 1 ceapă
- 1 lingură piper boabe
- 1 lingură semințe de coriandru
- 2 batoane de scorțișoară
- 2 frunze de dafin
- O mână de cuișoare
Ingrediente pentru sosul de caramel:
- 100 gr zahăr brun
- 50 ml vin roșu sec
- 25 ml oțet
- 125 gr miere
În plus : ață de legat carnea.
Metodă de pregătire pentru rețeta de șuncă de porc caramelizată:
Am început cu pregătirea șuncii pentru fierbere. Da, trebuie să fiarbă ceva vreme. Astfel că am început să leg șunca foarte strâns (aici m-a ajutat soțul, că forța mea lasă de dorit), fix ca în imaginea de mai jos.
Apoi, într-o oala sub presiune am pus șunca rulata, apă cât să o acopere, am curățat morcovii și i-am tăiat rondele, am tăiat ceapa în 4 bucăți și le-am pus în oală. Tot acum am adăugat piperul zdrobit (câteva lovituri de mojar), semințele de coriandru, batoanele de scorțișoară și foile de dafin. Am lăsat totul la fiert aproximativ o oră jumate.
Când a fost gata arăta cam așa.
Pasul următor a fost să înlătur șoriciul, să crestez bucata de șuncă și să înfig cuișoare, din loc în loc.
Modalitate de pregătire sos caramelizat:
Am dat drumul la cuptor la 170 de grade și m-am apucat de sosul de zahăr brun. Iată cum am procedat: într-o oală mică, am pus toate ingredientele și le-am lăsat pe foc mediu, pînă zahărul s-a topit, iar sosul a făcut spumă.
Toată operațiunea asta a durat maxim 5 minute. Se amestecă ocazional, dar nu trebuie scăpat din ochi, pentru că va ieși din oală. Fierberea îi crește volumul și nu își dorește nimeni să curețe așa ceva de pe plită sau aragaz.
Următorul pas este să îmbrac șunca în acest sos mi-nu-nat și să o bag la cuptor. Peste 15 minute trebuie scoasă din cuptor și îmbrăcată cu jumătate din sosul de caramel.
După cele 15 minute o scot din nou din cuptor, o îmbrac cu restul de sos și o mai bag la fript încă 35 de minute.
Este gata când la suprafață face o crustă aurie și ușor crocantă. După ce am scos-o din cuptor, am lăsat-o la odihnit 15 minute, înainte să o tai.
Are un gust divin și echilibrat, de scorțișoară și cuișoare. E subtil, nu vă temeți. Merge extrem de bine lângă un pahar de vin roșu bun.
Sper că v-a atras atenția rețeta mea de șuncă frumos caramelizată, încât să o pregătiți celor dragi vouă și să va bucurați împreună de arome noi, totuși specifice sărbătorilor de iarnă.
Eu vă doresc poftă bună și mult spor în bucătărie!
Zile minunate,
Alte rețete cu carne de porc, găsiți aici!
Buna ziua. Pare delicioasa rețeta. Am o întrebare referitoare la ce înseamnă șuncă? Care parte? E crudă sau gen pacenta, uscată. Mulțumesc anticipat
Șuncă de porc? Va rog fiți mai exacta… Picior de porc? Crud? Sărat + afumat?… În Oltenia de exemplu sau în sud șuncă se numește slănina… Dar în Banat șuncă este piciorul din spate sau din fata al porcului, după ce a fost ținut în saramură și afumat iar apoi uscat. Va mulțumim
Buna seara,
Este vorba despre pulpa din fata. Fiindca, cu o zi inainte sa pregatesc reteta am taiat porcul, carnea a fost cruda, nu a fost afumata. Reteta aceasta se poate face si cu sunca afumata si cu bucata aceasta de carne, neafumata. Mult spor in bucatarie!
Seara frumoasa!