Turte cu julfă – un desert aparte potrivit în prag de sărbătoare

1.4K
Turte cu julfă

Turte cu julfă sau cu miez de nucă reprezintă un desert de sărbătoare, a cărui simplitate era ridicată undeva sus, către cerul albastru de la ţară, de mâinile sfinte ale bunicii mele şi de sufletul ei cald. Acum, când aştern aici o frântură din copilăria mea, mi se usucă pe zâmbet câteva lacrimi.

Florile de gheaţă de la geamul bucătăriei de la ţară, mirosul de turte făcute pe plită, cozonacii rumeni din cuptorul de pământ al bunicii şi nămeţii înalţi cȃt casa sunt dintr-o poveste minunată spusă la gura sobei.  O poveste ce ne aduna, aproape în fiecare iarnă, în jurul bradului împodobit arhaic de către bunicul, cu mere, nuci poleite, bulgăraşi de vată şi lumânări.

Acolo, în acea poveste, în acel spaţiu şi timp, sunt încapsulate aroma şi gustul unice ale turtelor dulci cu julfă sau cu miez de nucă pe care le făcea bunica mea, de Crăciun. Foile de aluat din făină, apă, ulei şi sare, mari şi foarte subţiri, erau coapte cu răbdare pe plită şi aşezate apoi cu grijă, la răcit, pe feţe de masă de un alb imaculat.

Între timp, pe foc fierbeau în apă de la fântână seminţele de cânepă pisate, din care se forma o spumă închegată. Julfa se punea, împreună cu zahăr şi câteva mirodenii alese de bunica, între turtele aşezate una peste alta într-o covată. Acele turte cu julfă, scoase în Ajun din cămara rece şi tăiate în formă de cuburi, concurau cu cele pregătite cu miez de nucă măcinat, zahăr, vanilie şi esenţă de rom. Erau la fel de moi, delicioase şi aromate. Exact aşa cum doar sucitorul magic al bunicii mele reuşea să le facă.

Ingredientele pentru turte cu julfă

  • 250 g făină albă de grȃu (şi în plus pentru întins aluatul)
  • 145 ml apă călduţă
  • 15 ml ulei de floarea soarelui (1 lingură)
  • 1/2 linguriţă sare
  • 500-600 g seminţe de cȃnepă nedecorticate
  • 100-150 ml miere (7-10 linguri)
  • 1 linguriţă extract de vanilie
  • 50 ml apă de flori de portocal
Ingrediente turte cu julfă

Prepararea turtelor

Turtele cu julfă se pot face chiar şi în lipsa sobei cu plită, în bucătăria umilă de la bloc. Tot ce trebuie este o tigaie sau un disc din fier încinse bine.

Am frămȃntat un aluat elastic din făină, apă călduţă, sare şi ulei, pe care l-am porţionat în mai multe bile egale. Am întins prima bilă de aluat, cu ajutorul sucitorului, într-o foaie cȃt palma, pe o suprafaţă curată şi înfăinată. Apoi, am luat foaia de aluat în mȃini şi am mai întins-o, cu foarte mare grijă, în aer, pȃnă cȃnd am obţinut un disc foarte subţire, aproape transparent. Avea un diametru de aproximativ 25 cm. Am aşezat cu atenţie foaia de aluat pe plita încinsă şi am copt-o la foc mediu, timp de 1-2 minute pe fiecare parte. Am repetat procesul pentru următoarele 8 foi de aluat. Am aşezat foile coapte la răcit, pe un prosop de bucătărie şi am pregătit umplutură.

Mai întȃi, am rȃşnit seminţele de cȃnepă şi le-am opărit într-un litru de apă. Le-am mutat într-o sită, scurse de apă, cu ajutorul unei spumiere. Apoi, le-am presat bine de tot cu o lingură. Am separat astfel crema formată din miezul de cȃnepă de coaja de pe seminţe. Lichidul în care am opărit cȃnepa nu l-am aruncat, ci l-am păstrat pentru mai tȃrziu. Am repetat această etapă esenţială. Mai exact, am opărit din nou seminţele, în puţină apă curată. Astfel, am putut extrage tot miezul. De data aceasta, după ce am strecurat-o, am trecut apa printr-o bucată de tifon împăturit în două şi am recuperat astfel to miezul cremos. Nu e un proces foarte complicat, însă necesită răbdare. Am amestecat crema de julfă cu 4 linguri de miere şi am pus-o deoparte.

Detalii pentru pregătire

Am amestecat în jur de 300 ml de lichid păstrat după opărirea seminţelor cu apă de flori de portocal, vanilia şi restul de miere. În acest sirop foarte aromat, am înmuiat, pe rȃnd, fiecare turtă coaptă. Apoi, am pregătit un vas încăpător, în care am aşezat turtele înmuiate şi îndulcite. Le-am așezat una peste alta, iar între ele, am întins cȃte 2-3 linguri de umplutură. Am acoperit vasul cu un capac şi l-am dat la rece. Acestor turte le trebuie cȃteva ore de odihnă pentru a se înmuia şi pentru ca toate aromele să se combine.

Cu aceste turte cu julfă servite în Ajun îmi doresc să vă adunaţi şi voi în jurul bradului împodobit, cuprinşi de magia Crăciunului. Sărbători liniştite!

Turte cu julfă

Gabi

Alte rețete cu turte găsiți aici!

Join the Conversation

  1. interesanta reteta dar cred ca pe vremea bunicii…portocala era cam departe de ea..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close