Dorind o ciorbă ce să înlăture atât niște rămășițe de murături, cât și niște „aburi de a doua zi”, mi-am amintit de solyanka, ciorbă rusească pe care am întâlnit-o pentru prima dată în Chișinău.
Au trecut ceva ani de când am locuit, o vreme, peste Prut, dar o parte din suflet mi-a rămas acolo. Îmi amintesc cu drag de perioada în care numele meu nu era la fel de interesant ca în Ardeal și am învățat minim 3 alinturi și diminutive de la Vladimir ce păreau că nu au nicio legătură cu acest nume.
Prima solyanka de casă a fost făcută de soția mea după indicațiile colegului Vitalie și a rămas până azi în tradiția familiei, deși nu mai respectăm întocmai rețeta lui, doar principiile de bază.
Într-o oală am călit 150g de bacon afumat până a devenit translucid, apoi am adăugat o ceapă tăiată mărunt, și-am călit-o și pe asta.
Am adăugat apoi 4 frunze de dafin, 4 boabe de ienibahar, o jumătate de linguriță de boabe de coriandru și o linguriță zdravănă de pastă de roșii. Le-am omogenizat obținând o compoziție roșiatică (ca Rusia). Peste astea am adăugat 3l de supă de pui (nu se supăra nimeni dacă era vită) și am adus la fierbere.
Până a fiert 20 de minute la foc mic, am pregătit restul ingredientelor:
- 1 morcov feliat cu economul apoi tăiat un julienne foarte subțire
- 200g castraveți murați tăiați tot ca și morcovii, dar puțin mai gros
- 150g măsline verzi tăiate grosier (tradițional această supă se face cu măsline negre, dar eu asta am avut prin casă)
- 150g cârnăciori subțiri uscați și afumați pe care i-am tăiat pe diagonală în fâșii de câte 1,5 cm
- ½ lămâie tăiată felii
Toate acestea le-am adăugat cu 5 minute înainte de a opri focul împreună cu acreala compusă din:
În mod normal trebuie folosiți castraveți conservați în sare și atunci se va folosi doar sucul acestora împreună cu suc de lămâie. Având la dispoziție doar castraveți în oțet am adaptat puțin compoziția. La final am mai adăugat câte o jumătate de legătură de pătrunjel și mărar tocate mărunt.
Tot ce mai rămâne e să ajustați de sare și piper după care să savurați această ciorbă acră și revigorantă.
Text&Foto: Vladimir Marian