Tobă, cârnați și alte bunătăți

807

Postarea asta-i mai mult pentru fratele meu decât pentru altcineva. El locuiește în Spania și anul ăsta n-a ajuns acasă de Crăciun. Din acest motiv, o să-i povestesc pe scurt, aici, (și vouă la fel) despre ce a pus mama pe masa de Crăciun. De fapt, pe mai multe mese, că nimeni n-ar fi putut mânca din toate lucrurile acelea la o singură masă, și să mai și rămână întreg la trup și la minte (nu, n-am avut nevoie de supliment de bilă ori de medicamente digestive).

PS: Era să uit, azi se împlinesc 3 ani de când mă ocup cu blogul. Vă mulțumesc pentru că ați făcut să treacă repede și ușor. Sper să ne vedem cât mai des pe aici.

Toba a ieșit perfect. Proporția dintre gelatină și carne a fost cea corectă, grăsimea n-a cotropit măruntaiele iar toba a fost mai bună ca niciodată. Mușchiul umplut (mușchiuleț umplut cu amestec pentru cârnați, învelit apoi în prapor și copt la temperatură mică, aproape două ore) e magnific iar jumările…mmmm jumările.

Ciorba de porc cu multe legume. Excelentă, ușor dulce (de la morcov și țelină, de bună seamă). Eu am completat-o cu ardei iute. Mult.

Nu am prea mâncat cartofi anul ăsta. Totuși, nu am refuzat o lingură de piure lângă cârnatul fript, friptură și sfecla roșie cu chimen. Tata face cei mai buni cârnați din lume. Îmi plac și crud/uscat – afumați dar și fripți, stropiți cu vin.

Sarmale cu varză acră. Cele cu varză dulce îmi plac dar nu mi-e dor de ele niciodată. În schimb, pe cele cu varză acră le visez uneori:).

Cozonacul cu nucă. A crescut de a ieșit din tavă. Aici vedeți versiunea care-mi place mie, adică mai mult cozonac, mai puțină nucă. Am avut și versiunea preferată de Raluca, adică mai multă nucă și mai puțin cozonac.

Foile cu miere (Albina) și prăjitura Katy, tradiționale în casa părinților mei. Katy aș putea consuma în cantități industriale. Nu o fac, din motive de „Înapoi la ’90”. Apropo, programul meu nu a avut de suferit, mănânc cu moderație și mă mișc în continuare, deși sala de sport e închisă până pe 4 Ianuarie. Acum, de exemplu, închei postarea și ies din casă, să mătur 200 de metri pătrați de curte. Peste care s-a depus un strat de 10 3 centimetri de zăpadă. Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. La Multi Ani inclusiv pentru cei 3 ani de blogareala! Super produse, cred ca sunt la fel de bune pe cat sunt de frumoase in poze.

  2. adihadean Author says:

    Mulțumesc. Da, sunt foarte gustoase, îi laud prea puțin pe ai mei:).

  3. rodica maria nastasoiu says:

    La multi ani pentru blog !Felicitari parintilor tai pentru bucate ,multa sanatate fratelui tau care traieste in aceeasi tara ca si mine si chiar nu s-au uitat minunatele prajituri pe care si mama mea le face in fiecare an de Craciun ,An Nou Fericit !!!!

  4. La multi ani blogului, deocamdata!
    Sanatate parintilor tai, e mare lucru ca-i poti avea aproape.

  5. 100 de ani înainte Adi! Să ne trăiești! :-)

    Bucatele arată fantastic – cam cu genul ăsta de tratament am fost întâmpinat și eu acasă. Cred că greutatea mea a avut de suferit totuși :-)

    Ne vedem în Cluj – cu puțin noroc scapă și cârnații mei proaspăt afumați care stau zvântat de câteva zile bune.

  6. adihadean Author says:

    Vă mulțumesc:)
    Emil, când ajungi? :)

  7. happy blog day:) si un an nou dupa sufletul tau frumos:D

  8. adihadean Author says:

    mulțumesc, Ana:)

  9. Adi, apar mâine după masă… 3-4 PM.

  10. La multi ani! si cit mai multi de scris pe blog , pentru a ne incinta papilele gustative si a ne tine aproape de traditional. Multa sanatate si un an 2011 mai bun.

    1. adihadean Author says:

      Ela, mulțumesc. Emil, te așteptăm la noi pe seară, fac supă pho, să ne detoxifiem:))

  11. La cati mai multi ani de bloggereala! Spre incantarea si …instruirea noastra.

    :)

  12. multi inainte!!!! offf, nici io n-am ajuns acasa…e asa pustiu craciunul aici…

  13. La multi ani blogului tau atat de deosebit si interesant din mai multe puncte de vedere, nu doar culinar.
    Muschiuletul acela, umplut cu carne de carnati si invelit in prapure, se face si in Banatul meu, adica se facea :( si i se spunea „purcel”
    Toba este ispititoare, nu am gustat, decat de aici de la tine, anul acesta :D
    Sanatate familiei si petrecere frumoasa de Revelion!

    1. adihadean Author says:

      Elisa, tata-i bănățan:)

  14. PS la PS: Eu, una, iti multumesc io tie ca existi si impartasesti cu noi idei si retete excelente. Uneori te mai blagoslovesc cu un „pisicii tai” ca ma pune pacatu’ si ma uit pe blog de la serviciu sa fur ceva idei pentru cand ajung acasa si ma trezesc ca pui niste retete de se lasa cu ploaie torentiala in gura :) Alteori ma aleg eu cu un „pisicii tai” de la colegii care trag cu ochiul peste umarul meu si patesc la fel.
    In orice caz, de Revelion voi folosi cateva idei de aici, iar cand voi primi complimente pentru bucate, iti voi ura in gand „Multi ani frumosi!” de fiecare data.

    1. adihadean Author says:

      Mortyse, la mulți ani:)

  15. La multi ani de blogareala :smile: O fi fost articolul pentru fratele tau (sa-ti traiasca :smile: ), dar pozele m-au dat gata :smile: Si daca nu venea soacra-mea pe la noi cu tot felul de bunatati, dadeam atatcul la monitor :smile:

    1. adihadean Author says:

      hAnN18Al, mulțumesc.

  16. La mulţi ani ţie şi celor pe care-i iubeşti ! Succesuri blogului ! :)
    Sărbători cu bine şi sănătate !

  17. La mulţi ani gustoşi blogului, ţie şi familiei tale!

  18. adihadean Author says:

    Doamnelor, mulțumesc frumos. La mulți ani vă doresc și eu:).

  19. Ce de bunaciuni………mmm.
    La multi ani si la cat mai multe retete !

  20. La multi ani blogului si salutari Ralucai, ca ne place acelasi cozonac! :)

  21. La mai mulţi ani Adi:) Cum stai cu kilogramele după asemenea bunătăţi irezistibile?:)
    Un an mai bun şi spor în toate!

  22. Fie sa ai parte de tot de iti doresti, de Sarbatori fericite si de un An Nou minunat, de multa dragoste si impliniri, cu mult drag iti ureaza Laura Laurentiu! Keep up the good work!

  23. Vaaaai, Katy! Doamne, era nelipsita de Craciun, atunci cand mai traia bunica… Dar mi-a mai ramas una, care e specialista in prajitura cu foi cu miere. Regret sa iti spun asta Adi, vad cat de minunat gatesti, dar pe bunica nu o poti intrece :)) Nimeni nu poate. Cu permisiunea ta si sper sa nu fie cu suparare, pun aici un link cu ce am mancat acasa, in Ardeal, de Craciun. Coace foile in cuptor traditional pot spune, ca la tara :) http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs1337.snc4/162957_178540748831571_100000269400366_511238_7454095_n.jpg

  24. Verushca says:

    Adi, blogul tau e atat de plin de viata si energie. O placere sa-ti citesc articolele. M-ar interesa retetele de salata de sfecla rosie cu chimen si de carnati ale tatalui tau, daca nu este cu suparare.

    O zi superba,

  25. eu nu cred ca acel cozonac e facut de d voastra!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close