Gătesc limbă de 2-3 ori pe an și-mi place atât de mult încât mă întreb de fiecare dată de ce nu fac mai des. Bine, faptul că o gătesc atât de rar vine cu niște beneficii. Unul dintre ele, cel mai important, e acela că pot să încerc de fiecare dată altă rețetă, riscul de a mă repeta fiind inexistent. De data asta am încercat un sos roșu. Iată faptele:
Am fiert în oala sub presiune două bucăți de limbă de vită (o oră și jumătate, împreună cu doi morcovi, o ceapă, câteva boabe de piper și puțină sare). Am curățat limba și am tăiat-o în felii groase de un centimetru.
Am tocat două cepe și le-am pus la înmuiat pe foc mic, într-o lingură de ulei. După ce ceapa a fost destul e pătrunsă, am pus peste ea o lingură de oțet balsamic și o pișcătură de sare. Am lăsat-o pe foc încă 4-5 minute după asta.
Am pus ceapa cu sos cu tot în blender.
Vitamix did the job :).Am pus ceapa pasată în tigaie. Am pus trei sferturi de litru de suc de roșii peste ea, puțin zahăr, o pișcătură de sare și puțin piper zdrobit pe loc. Am pus feliile de limbă în sos și am avut răbdare să dea un clocot. Am pus o mână de pătrunjel tocat și o linguriță de usturoi tocat, în sos. Am amestecat și am mai lăsat 3-4 minute pe foc mic.
Garnitura: cartofi piure. Cartofi fierți în apă cu sare, dați prin strecurătoarea cu găuri mari împreună cu o bucată de unt și două-trei linguri de lapte, apoi prin sita fină.
După a doua pasare am mai adăugat puțin lapte cald și am amestecat cu o lingură. A ieșit un piure pufos, perfect.
Un strop de ulei de măsline a completat mâncarea.
A fost bun. Mâncare cu amintiri din copilărie.
Adulților le-a plăcut, copiilor le-a plăcut. Cu cele trei bucăți de limbă care au rămas de ieri, voi face azi două sandwich-uri delicioase.
Să fiți sănătoși.
ador limba facuta cu sos de rosii
o intrebare-a fost greu de curatat blenderul de ulei?eu as sarii faza cu pasatul cepei,de lene sa curat pe urma
Ia cam 30 de secunde. Pui detergent si apa in blender, il pornesti pentru 5-10 secunde apoi il clatesti.
daca tot incerci retete noi la limba iti recomand urmatoarele: paseaza in blender morcovii fierti, amesteca si o lingurita de faina, pune ulei in cratita, toarna morcovii pasati si stinge repede cu putina zeama in care a firt limba. adauga sos de rosii (sau pasta, ocazie cu care poti pune mai multa supa). in sosul asta arunca si cateva masline, si dupa ce da cateva clocote, pune feliile de limba. in rest-darea, zaharul(optional) piperul,ca in reteta ta. jur ca e o splendoare de mancareL)
Limba cu sos de capere e o alta reteta buna
super reteta, am facut-o aseara, nu am gasit limba de vita si am luat 4 limbi de porc, in sos am adaugat o parte din supa in care a fiert carnea…. delicios:)
Buna seara
Am gatit aceasta reteta si vreau sa va spun ca este extraordinar de buna. Acum o sa incerc reteta de platica. Multumesc.
adi,ai reusit performanta sa nu mai apuc sa vad si alte retete!In momentul in care caut ceva,esti prima sursa apelata,si cum salivez deja cind citesc reteta,nu mai are rost sa mai caut…
buna chef
imi place reteta dar mie imi place sa o fac in felul acesta: dupa ce a fiert limba si a fost curatata si taiata felii din morcovii 2 la numar si 2-3 cepe + 2 foi dafin si piper in care a fiert limba le pasez si adaug 1-2 lingurite de mustar + 2 liguri faina si le dau in clocot 1-2 minute si se amesteca cu smantana dupa plac.se serveste cu paste fussili.pofta buna
Mic secret de ” Pot au feu ” furat de la francezi :
cand fierbeti limba, ( ca si carnea de vita ) puneti, pe langa ceapa, morcovi, radacina de patrunjel si un pic de telina, 1 – 2 CUISOARE catre sfarsit.
Da un gust minunat supei care ramane, si carnii.
Am preparat si eu reteta de mai sus, e foarte buna, multumesc si felicitari !
P.S. Asa cum a iesit, am pus supa care a ramas intr-o cutie de plastic si am ” salvat-o ” in congelator. Poate oricand servi ca baza la prepararea altor mancaruri.