De când m-am procopsit cu minunăția de grill Weber de la Grillshop, viața mi s-a schimbat. La fel și maniera de a face grătare. Sigur că aș fi grătărit la greu și fără grillul acesta, mi-e în sânge acțiunea :-), dar de nu l-aș fi cunoscut, aș fi fost lispit de experiențele interesante pe care le trăiesc de fiecare dată când vreau să fac mâncare pe grătarul încins. N-am mai grătărit până acum în maniera asta domoală, care permite căldurii să treacă prin carne încetișor, din toate părțile. Mărturisesc, sunt impresionat. Da, durează ceva mai mult dar recompensele sunt fantastice.
Acum câteva zile am luat o bucată zdravănă de pulpă de porc, grosuță bine.
Pentru că marinarea-i bună, am apelat la ea și de data asta. Mai întâi, vă prezint aromele: dafin, rozmarin, cimbru.
Piper roșu, foarte parfumat, piper negru, chimen.
Puse toate-n mojar și zdrobite bine.
Frecate cu două linguri de ulei de măsline, făcute pastă.
Am frecat bine carnea cu pasta aceasta, pe o parte și pe cealaltă.
Am turnat peste carne (după ce am pus-o într-un vas adânc) o cană de vin roșu. Am acoperit vasul și l-am pus în frigider pentru trei ore.
Am încins cărbunii, am încins grătarul și am pus bucata de carne pe el.
Am acoperit grillul și am povestit o sticlă de vin. Mă rog, un sfert de ceas, nu mai mult.
După un sfert de ceas am întors carnea și am pus capacul din nou. Carnea s-a fript încet, a căpătat gust de afumat, s-a rumenit fain la suprafață și a rămas fragedă în mijloc.
Am avut și martori: Foodie, aka Emil Tamaș a inspectat adevărul de pe grill.
Ceapă verde, usturoi și alte cărnării au acompaniat bucata de pulpă, dar astea-s detalii:-).
Vinul a fost…fenomenal pentru un vin de 3 Euro. Sigur, 3 euro e limita acceptată ca prag de jos pentru un vin bun la noi, în țările normale la cap găsești vinuri foarte bune la un euro. Și foarte multe.
Ei, și după ce am vorbit noi vinul ăsta preț de 35 de minute (poate mai bine, cine mai ține socoteala ceasului cu vinul în față?), am luat carnea de pe grill.
Am lipit de ea o salată.
Și un codru de pită.
ca tare delicios a trebuit sa mai fie.
Felicitari pentru gratar si acel vin minunat !gratarul o sa-l incerc in curand sper sa -mi iasa la fel de buna marinara ,iar despre vin……poate unul de RIOJA !
ce norocos eşti Adi că poţi face fără efort asemenea minunăţii gastronomice:D
:-( Dear Lord… Am pacatuit cu gandul. :-)))))
De cand te urmaresc si nu comentez, pentru ca nu sunt vreo specialista (dar delooooc) in bucatarie… Dar acum ca te-ai pus pe gratare si mai vorbim si de vin, nu ma mai pot abtine :)) Cred ca cel mai bun fel de mancare din lume e gratarul bine facut cu un pahar de vin langa :)) Si imi plac si branzeturile foarte foarte mult, dar asta e alta poveste :D
Arata fantastic! O sa retin marinata asta si duminica viitoare aplic identic :D
Cat despre vin, am stat si eu putinel prin Franta, cu bursa de studiu. Si studenta fiind, nu-mi permiteam sa dau prea multi bani pe de-ale gurii :)) si chiar daca imi place vinul foarte mult, nu imi permiteam decat vinuri ieftine. Eh, sa stii ca mare adevar ai spus, eu dadeam un euro jumate sau maxim doi euro pe un vin si era foarte bun!
Multumesc pentru inspiratia permanenta! O zi buna! :)
Adi are un obicei de a face verdețurile la grill și salatele să fie *atât* de bune încât carnea, delicioasă și nevinovată de altfel, pălește. De data asta am halit o căciulie de usturoi pe grill întreagă!!!!
pai e frumos asa, tovarasi? unii baga gratare, altii se aleg doar cu usturoiul, iar eu, ca-s gras, trebuie sa ma multumesc cu dovlecei? hmmm… puneti-mi si mie intr-un attachement un pic de miros de purcelus.
Usturoiul e bun si bagat la cuptor, daramite la grillul ala minune. La dovlecei la gratar nici nu vreau sa ma gandesc, nu nu nu.
Daca stau bine si ma gandesc sunt invidioasa pana si pe Tito. :))
of, of, of…si-un cartof!:) ah, ce foame imi e… gata – am decis – mai intru aici doar cand nu am stomacul nud!:)
eu sunt o baimareanca (care a trecut muntii ).te urmaresc de ceva vreme si mi-ai adus aminte de multe retete.sunt de curand blogo-culinareasa si te-as invita sa-mi vizitezi blogul cand ai timp .
de unde a-ti luat vinul?
Era sa ma urc in masina sa vin pana la Cluj; dar cred ca pana ajungeam eu grataru era deja rece, vasele spalate…
Wineandknives, din auchan, iulius mall, cluj
pansy, o să trec. succes:-)
peschetta, doi cartofi!:-)
fatduck, s-a atașat.
paula, și la cuptor, și la cuptor:-)
emil, legume+grill=love:-)
merat, cu drag. mulțumesc pentru vizite:-)
dorian, 13 flotări și un tatăl nost
rodica, mă ispitești cu vinul cela:-)
maria, a fost de bună seamă
alexT, eu ce spun? :-)
apoi mircea dragă, cât crezi că ne ia să murdărim iar vasele? :-))
Abia astept sa o incerc !!! Insa, tot rasfoind prin aceasta minunata „carte de bucate online” mi-am adus aminte ca, acum aproximativ 6 luni si ceva , l-am rugat pe dl Adi Hadean daca are cumva vreo reteta autentica pentru braga, acea bautura buna si racoritoare din timpul copilariei dar care astazi aproape ca nu se mai aude de ea. Si cum dumneata mi-ai promis ca o sa „cercetezi cazul”, si zecile de grade celsius se apropie de noi, eu astept sa te tii de cuvant ! Multa bafta
George, mulțumesc pentru că mi-ai amintit. Revin cu detalii (mă interesează direct, că și mie mi-e cald) :-))
Poate o mai intrebat lumea, da mai intreb si eu odata, pe unde ai gasit minunatia de mojar, ca eu la magazinele astea clujene am vazut numa de lemn
….si gratarul ….ce sa mai zic….de vis….prea frumos sa fie pus pe un balcon :D
Ioana, mojarul e de căpătat dar găsești de felul ăsta la Ikea. Sigur, nu în Cluj:)
Buna Adi! Imi place la nebunie cum gatesti. Am observat insa ca il cam imiti pe Jamie Oliver. Ma refer la fapul ca asezonezi la fel ca el si folosesti la fel uleiul de masline, mojarul si chiar orezul in staniol. poate ma insel…..oricum esti tare… Bafta multa in continuare
Jamilla, nu-i o rusine să-l imiti pe Jamie, mi-ar plăcea să o facă mai multă lume:-).
f bun bv bv bv bv bv bv