Tocană de pipote

1.8K

N-am mai mâncat de multă vreme o tocăniță de pipote. Mai ales pentru că producătorii amestecă pipotele cu prea multe inimi, iar eu după inimi nu mă omor. Totuși, am văzut în supermarket câteva caserole în care proporția dintre inimi și pipote era în defavoarea primelor, așa că am cumpărat. Surpriza plăcută a fost să constat că la 600 de grame de pipote aveam cam 50 de grame de inimi, o performanță zilele astea.

Înainte de a începe să le gătesc, am petrecut zece minute verificându-le și spălându-le sub jet de apă. Se întâmplă ca după curățarea industrială să rămână impurități pe care nu le vrea nimeni în mâncare.

Acum, mâncarea: la 600 de grame de pipote, o cutie mică de roșii despielițate.

Condimente puține: sare, piper, boia. Și cimbru uscat.

Am tocat trei cepe și doi căței de usturoi. Le-am pus la sotat într-o lingură de ulei și trei de apă, la foc mic, sub capac.

După ce s-au înmuiat, am pus pipotele în oală și peste ele, alte două cepe, tăiate-n sferturi. Asta pentru ca sosul să fie mai dulce și mai consistent. Am pus capacul pe oală și am lăsat mâncarea să fiarbă la foc mic, aproape o oră.

Nu am pus apă sau alte lichide, măruntaiele și ceapa au lăsat sosul acesta, care aproape că a acoperit pipotele.

Am pus condimentele peste roșii, pe care le-am zdrobit apoi cu blenderul. Am mai pus în sos o linguriță de zahăr.

Am amestecat sosul de roșii cu sos din oală, pentru a-l tempera (diferențele de temperatură duc la întărirea cărnii) apoi l-am turnat peste pipote. Am pus capacul pe oală din nou și am mai lăsat mâncarea să fiarbă încet încă o oră.

Am terminat tocana de pipote cu pătrunjel proaspăt și am mâncat-o cu mămăligă. Asta a fost tot. Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. Buna dimineata!

    Cine se apuca dimineata de gatit…mananca la pranz mancare delicioasa. Ce idee minunata! Oricum asteptam inspiratie pentru astazi la cina, asa ca multumesc! Cu siguranta prestez astazi si supa cu galusti si muuult patrunjel si salata de varza murata. O zi frumoasa si spor la miscare iti doresc!

  2. Ieri am refuzat ciorba,dar tocanita asta va fi cat de curand in plan, multumesc de idee. Sanatate maxima (vai ce formulare moderna am „gasit” !!).

  3. O fost așe bun că am tulit-o spre casă, luându-mi un kilogram de pipote și inimi, după care le-am executat într-o tocăniță ca a ta…tocăniță pe care o voi executa la rândul său, la prânz. Bineînțeles, adăugați un ciubăr de mămăligă pentru întregirea imaginii :-)

  4. mmm…ador pipotele si inimile de pui, sunt delicioase. cand eram micuta le cautam in oala de ciorba a bunicii si eram tare nemultumita ca zburatoarea nu are mai multe :))) uite acum scot din congelator o punga si ma apuc de tocanita…bun bun

  5. vai adi, ce echipa am face noi, eu urasc pipotele si mananc numai inimile din pachetele amestecate:)) zic sa facem o linie directa de exchange bucuresti-cluj:))

    1. adihadean Author says:

      Cookie, de acord!

  6. mmm..delicios. Mie pipotele imi plac tare cu gutui caramelizate. As manca pana s-ar opri lumea :)

  7. eu nu pot sa vad in ochi pipotele, insa – pentru reteta asta – am sa fac un hatar cuiva din casa care le adora. :)

  8. adihadean Author says:

    Zâno, succes:)
    dush, n-am încercat dar nici nu sună rău
    mihaela, din ele iese și o ciorbă care imită ciorba de burtă, absolut fantastică
    Emilia, mulțumesc
    Emil, trebuia să spui, că-ți puneam la pachet:)
    Nicoleta, asemenea:)

  9. Adi, ca să poți măsura iubirea mea pentru această tocăniță: Am făcut o troacă…din 1,5 kg de pipote și inimi.

  10. adihadean Author says:

    :))

  11. aoleoooo ce pofta miai facut, am tot deschis pagina si miam alimentat imaginatia ca azi am mancat indian si nu mai am unde sa bag, maine munci deci miercuri e ziua de pipote, ce bine ca la mine sa vand la kilogram pipote proaspete :)) .
    la caserola nici mie numi plac ca sunt amestecate cu inimi si ficat.

    btw am complectat si eu chestionarul pt fata. a fost fun dar restrictia cu doar 3 titluri cam *harsh*…

  12. adihadean Author says:

    mulțumesc, ildi:)

  13. valentina says:

    mmmmm…buna idee pt maine!cat despre ciorbitza de pipote care o imita pe cea de burta,cu ea ne-am ,,dres,, dupa revelion!!!buna rau de tot!salutari de la o buzoianca!:)

    1. adihadean Author says:

      Valentina, la mulți ani:)

  14. Are cineva vreo explicatie pentru care s-a ajuns la amestecul de pipote si inimi la caserola?? Nu ar fi normal sa se gaseasca si separat?!? Eu asa as zice!

    Pai cum a fi sa iei inima de vita si sa-ti dea supliment fudulii?? Eu cred ca ar trebui sa se gaseasca separat, imi aduc aminte ca am gasit o data congelate la 500 de grame numai pipote, din pacate nu-mi aduc aminte firma.

  15. ametistul says:

    ne dai idei si iti multumim pt asta. de ciorba aia is strain, poate o postezi vreodata si aia. se taie pipotele fasii? se lasa intregi?

    1. adihadean Author says:

      ametistul, destul de întregi.

  16. multumim mult ,mai ales cu mamaliguta…………..
    te rog daca poti sa ne ajuti cu idei de manciare pentru diete ,

    1. adihadean Author says:

      liliana, cu plăcere. cât despre diete, nu-s specialitatea mea, îi las pe cei mai pricepuți:)

  17. De ce ai mai pus zahar?

    1. adihadean Author says:

      pentru corectarea acidității

  18. florina raica says:

    cred ca maine ‘execut’ si eu o tocanita cu pipote…nu am mai mancat de secole asa o bunatate! multumesc pt idee!

  19. florina raica says:

    ieri am ‘comis’ o tocanita de pipote! deliciu!

  20. pentru maine era programata o mincarica cu pipote de pui,si uite asa am dat peste reteta ,ta,care este foarteeeeeee interesanta si foarte explicita,multumesc adi,chiar o voi face!..cu drag

  21. E super cu mamaligutza….dar mai exista o solutie…am probat-o si n-am murit, chiar a fost delicioasa;

    Galusti din;
    -faina
    -sare
    -condimente(arome in functie de gustul fiecaruia)
    -1 ou
    -apa

    Se amesteca si se obtine o pasta de consistenta asemanatoare galustilor din grish pentru supa, se ia din compozitie cu o lingurita si se prefierb in apa cu sare, dupa care se scot si se continua fierberea in sosul tocanitzei. Daca este nevoie, se completeaza sosul cu lichidul in care au fiert galustile.
    Se serveste proaspat,cu muraturi.
    Pofta buna!

    1. Adi Hădean Author says:

      mulțumesc

  22. Bubu asa am facut si eu prima data cand leam facut au iesit super bune:)

  23. Pfff am luat teapa cu ceapa!!! In viata mea de 32 ani, nu am patit sa nu se fiarba!!! Dupa 1 ora de fiert era intacta si cruda!!! Am stricat bunatate de pipote!! :((((

  24. supeerr!..dureaza un pic cam mult dar, merita asteptarea….multumim!

  25. Spectaculos, un singur lucru care l – am făcut eu ca sa avansez puțin le – am dat un clocot de 30 min. cucta

  26. super tare am urmarit reteta cum ai scris si a iesit la fix. multumesc pentru o noua reteta pe care mi-ai dat-o

  27. giurgiu mariana says:

    am facut reteta cu adevarat te lingi pe degete foarte buna se vede ca este facuta de un bucatar sef,,felicira sa tot mananci ca acum niciodata nu au iesit asa de bune pipotele mereu ramaneau tari azi au iesit excelent. multumiri din italia.

  28. Diana Gornic says:

    Suntem fascinați de mâncărica de pipote, cu ce o fi, mai ales al meu,mâine mi-am propus să gătesc rețeta doar că aș vrea să o fac cu găluște. Fiind fan Adi Hădean am intrat să fur idei și acum mulțumesc mult pentru sfaturi :)

  29. Eu nu pun mai mult de 2 cepe intr-o mancare, dar reteta asta am respectat-o cuvant cu cuvant. :D Nu am cuvinte sa descriu ce a iesit. Mi-a placut atat de mult, incat mi-a parut rau ca am facut tocana din doar 600 g pipote!!! Data viitoare voi dubla cantitatile, pentru ca aceasta tocanita o mananci cu oala cu tot! ;) Demential de gustoasa!!! Multumesc!!!

  30. Dan Radulescu says:

    Rezultatul este delicios; gătesc cam 1kg de pipote curcan cu 5-6 cepe galbene și 2-3 cepe roșii; la 140-150 grade, timp de 3 ore;
    De fiecare data cu o bere brună!
    Mulțumesc pentru inspirație Adi Hadean ! Nu este singura !!! Respecte.

  31. Super reteta,am facut-o cu pipote de curcan
    A ieșit o delicatețe culinare. Merge și cu bere bruna dar eu am servit cu un vin alb vechi.

  32. Facea bunica un sos de rosii cu ceapa, simplu zice ea … abia acum m-am apropiat de gustul ala simplu dar aromat.
    Adi imi place sa gatesc dupa retetele tale si pana acum toate au iesit delicioase.
    E o arta cum indrumi bucatarul sa simta aroma simpla.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close