Ouă fripte – de la omletă la papară

1.3K

Astăzi, netul meu de mare viteză, pe care-l plătesc cu regularitate și cu cât mi-a cerut distribuitorul (adică nu am negociat, ca la piață), merge mai rău decât în Asia, mai rău decât la țară în Libia. Pot doar să sper că voi reuși să încarc pozele pentru postarea asta înainte să trebuiască să plec de acasă. Postarea de azi e o provocare la joacă, dacă vreți și un fel de a mai învăța unii de la ceilalți. Sunt grozav de curios în legătură cu denumirile pe care le poartă la noi în țară ouăle fripte (fripte în alt fel decât ochiurile), bătute ori nu în prealabil, amestecate-n bol sau direct în tigaie, cu brânză ori fără, cu slană, șuncă sau doar nărar, cu ceapă ori praz, cu sare și piper, cu …of, dar cu câte cele nu pot fi. Deci, omletă, papară, păpăraie, ouă jumări – de aici înainte puneți voi, și dacă știți și care-s diferențele între omletă și papară (de exemplu), scrieți și asta. Drept „pedeapsă” pentru strădania voastră, eu vă dau niște poze, poate vă inspiră pentru micul dejun ori o gustare pe la prânz. Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. nicoleta velea says:

    Arata foarte bine si infiorator de gustos totul !

  2. Buna dimineata! N-ai somn, frate? Pui poze d-astea, sa bagi lumea in spital?
    Eu incerc sa tin o dieta si tu imi arati cele mai frumose poze cu mancare pe care le-am vazut vreodata! Glumesc si chiar iti multumesc, esti o sursa de inspiratie pentru mine.
    In ceea ce priveste articolul, eu stiu asa: omleta e aia…ca o clatita, o intorci sau nu, treaba ta…ii pui chestii inauntru sau peste….mmmmm : jumarile, papara sau „ouale fripte” cum le zici tu atat de frumos, se amesteca pur si simplu cu toate cele ce vrei sa pui in ele, sunt bune pentru incepatori, ca nu e chiar simplu de tot sa intorci o omleta. Am mai citit prin carti vechi de bucate ca se mai numesc scrob.
    Ei…am trecut examenul?
    O zi frumoasa iti doresc si soare!

  3. acuma am vazut ca a scris Anda inainte:-))

  4. Papara are si smantana in ea, din cate stiu eu…se mai numeste si scrob…
    Tb sa fie buuuun tare ce-ai facut tu acolo…O zi buna si asteptam urmatoarea reteta!

  5. in partea banatului se mai numeste si gaigana!amestecul de oua batute !cred ca nu gresesc in ceea ce am scris mai sus.frumoase postarile,ne fac cu ochiul ,ne indeamna sa fugim la bucatarie sa incercam fiecare cum stim mai bine sa preparam o GAIGANA!!multumim de postare!in israel omleta se numeste havita.

  6. Omleta e amestecată în bol, iar în tigaie lăsată să se odihnească. Uniformă.

    Papara se amestecă în tigaie. E agitată față de o omletă. Iese mai degrabă un amalgam de mici bucăți față de un întreg.

    *După pozele ăstea cred că mă duc să bat vreo 2 ouă…

  7. Ratota :))) ce tare suna! Banuiesc ca e adaptarea din maghiara a cuvântului raNtota, adică oua papara. Mie personal îmi place omleta pufoasa si umpluta cu multă brânză cottage.

  8. omletă, papară, ratotă

  9. Caigana ii zicem noi in Banat :) Si cum spunea cineva mai sus, exista si gaigana. Multumesc, Adi, mi-am adus aminte de un cuvant drag din copilarie astazi.

  10. paparadushca:)asa ii spunea bunica mea cand eram eu mica.oricat am incercat sa fac o papara care sa aiba acelasi gust(chiar si azi cand o face ea e altfel:))nu am reusit.desi pt ea (si pt mine )papara insemna doar oua,sare si eventual piper.omleta deja insemana tot ce-ti place sa pui in ea,iar pt unii e o arta.(am fost la un super hotel in care chef-ul bucatar a aruncat omleta in fata mea pt ac era nemultumit de cum a intors-o!asta fara sa-mi vada expresia siderata!:)

  11. Eu nu stiam ca-i zice papara – am mai invatat ceva. Eu eu zic jumari din oua si le prefer omletei.

  12. Mircea Groza says:

    Jumere de ouă, Ratătă, Ratotă, Rantotă,Ratută, Uătyuri (Ochiuri), Tukor tojas, Rantotta, Papară, Păpăradă, Păpăraică şi varianta de la Hida…HAM AND EGGS. La varintele in limba maghiară lipsesc oarece acţenturi.

  13. Noi acasa le spuneam scrob, dar cred ca diferenta dintre omleta si scrob e aia dintre „scrambled eggs” si „omleta”, omleta e ca o clatita si scrobul e mai amestecat. Eu prin papara inteleg paine muiata in lapte, asezata in straturi intr-o tava si oua batute turnate pe deasupra si date la cuptor, cu sau fara ceva afumatura.

  14. Musai sa imi dau si eu cu parerea ca de un an de zile doar stau si citesc blogul asta. In zona mea natala (Arad) diferenta dintre papară (ratotă) si omletă o face prezența făinii in compoziția ultimei.
    Și am și o denumire ce nu a apărut mai sus: la ratota cu ceapă i se spune cepălău!

  15. adihadean Author says:

    mulțam fain pentru lămuriri, dragilor:). sunteți de omenie.

  16. Prin Maramureş, Ţara Chioarului i se zice RATĂTĂ sau RATOTĂ. Papară e la fel de popular. Ce am mai auzit e PĂPĂRAIE & PAPARADĂ. Şi astea-s denumrile pentru orice fel de variaţiune de omletă.

  17. Mircea Groza says:

    Foarte fain gaigana şi cepălău !!!

  18. În Moldova se zice scrob la ouăle amestecate în tigaie. bătute ca la omletă, dar ciufulite în tigaie, nu ca o turtiță pufoasă, ci ca o hărmălaie :)

  19. Precum a scris Andrei Eftimie, omleta o stiu odihnita in tigaie, aratand ca o placinta, ci diferse adaugiri (ridichi, ceapa!!!, branzica, de ce nu mere, ciuperci, etc). In schimb cu papara stiu ca Bunica ne facea ‘paparuca’, rotea oleaca ouale in tigaie fara sa bata inainte ouale, si cand erau gata aveau culoarea aia alba si galbui. era interesanta.
    Abia anul trecut am invatat sa fac scrumble eggs ca la carte, si presupun ca acelea sunt tot o papara.

    Se incalzeste untul in tigaie si se toarna ouale batute in prealabil. Se rotesc incontinuu. La un moment dat cand sunt mai consistente se adauga putina sare si piper. apoi inainte sa fie gata, o lingura de smantana. Se obtine un amestec de consistenta cremoasa si se serveste pe toast cu unt si branza. Vreau sa spun ca pana sa gatesc in acest fel ouale, niciodata nu mi-am imaginat ca ouale pot fi atata de bune ^_^ om nom

  20. Luca Cristian says:

    Salve Adi!
    Faine preparate din oua, multiculturale!
    Toate cele bune!!!

  21. ovidiuteo says:

    Multumesc dragilor, stiti ca acesta este singurul loc (de pe net) pe care l-am gasit sa explice diferenta dintre omleta – oua jumari?! Toate cele bune

  22. din DEX-ul oltenesc:
    ouă încăierate = scrambled eggs

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close