Am dezvoltat cumva o mică obsesie (glumesc….cred) legată de transformarea bucătăriei românești, a celei ardelenești mai ales, în ceva mai ușor de digerat, ceva mai sănătos, mai puțin periculos. Să nu-mi spuneți povestea cu „bunicu’ a mâncat într-una slană cu pită și cu ceapă, bașca pită cu unsoare și a trăit 103 ani”. Nu mai ține azi. Bunicul meu se trezea la 5, hrănea caii apoi mergea la muncă, fie la pădure fie al coasă. Consumul energetic era enorm. Aportul trebuia să fie pe măsură. Știm cu toții cam cât efort fizic mai facem azi și care e calitatea alimentelor pe care le mâncăm cei mai mulți dintre noi. Mi se pare firesc să încerc să mai tai din lucrurile despre care știu sigur că-s în plus (prea multă grăsime, prea mult rântaș, prea multă prăjeală) la fel cum mi se pare firesc să păstrez pe cât se poate gustul tradițional, cel cu care am crescut și pe care-l știe fiecare celulă din corpul meu. Nu mai știu care-i prima rețetă pe care am încercat (și reușit) să o adaptez la secolul 21, știu doar că aceasta, de ciorbă de fasole, îmi place grozav și cred că-i un candidat bun. Nu vă speriați, transformarea nu-i nici drastică nici spectaculoasă. E doar un compromis acceptabil, dacă vreți.
Aromele: cimbru ori cimbrișor, ce aveți. Apoi puțin coriandru zdrobit, piper negru și câteva grăunțe de sare.
Folosesc fasole din conservă. Asta înseamnă că reduc timpul de preparare și am grijă să pun mai puțină sare în mâncare pentru că fasolea a stat în apă cu sare.
Nu călesc legumele (ceapă, usturoi, morcovi, pătrunjel) în ulei sau altă grăsime, le pun în oală cu două-trei linguri de apă și le țin pe foc până se pătrund.
Folosesc ciolan afumat dar fără piele. Și coaste, pentru gust. Și de pe coaste și de pe ciolan recoltez excesul de grăsime.
Pun carnea peste legume, amestec bine și după cinci-șase minute acopăr cu apă (de fapt, aproape că umplu oala).
Las să fiarbă până se pătrunde carnea dar recoltez periodic grăsimea de la suprafață. Grăsimea fiartă îngreunează digestia și de aici apar multe probleme.
Pun fasolea și mă pregătesc de încheiere.
Fac o îngroșală dar nu din trei linguri de făină și o strachină de smântână plus trei gălbenușuri. Mă limitez la trei linguri de smântână acră, una de smântână dulce, un gălbenuș și o linguriță de amidon. Le amestec bine, temperez cu ciorbă din oală și torn amestecul în ciorbă. Las să bolborosească trei minute pe foc mic.
Dacă vreau mai mult, mai am oricînd smântână. Un ardei iute-i din filmul ăsta.
Cam asa o fac si eu, dar o las limpede. Ce pofta mi-ai facut!
Eu am mancat-o aseara, pentru ca am vrut sa testez bucataria gatita de tine Adi. Foarte buna, si mi-a cazut si foarte bine.Nu mai mancasem de mult o ciorba de fasole. Daca ar fi fost fara fumul de tigara din restaurant….cat de perfect ar fi fost. Mult succes!
mulțumesc:)
Nu stiu altii cum sunt dar mie imi pare ca trei linguri de faina + smantana + galbenus este egal cu trei de smantana acra + smantana dulce + galbenus (plus inca niste smantana pe langa). Zic si io…
Ce fasole la conserva folosesti? Eu am incercat mai multe soiuri dar toate au dat rateuri la gatit – s-au facut un pic de terci. Am incercat si Divella, si Maxim (cea mai proasta, si 365 (Mega Image)…
Daca nu ții mult fasolea pe foc si o pui in oala la urma, nu se terciuieste. Am folosit cel putin zece marci diferite, n-am patit. Cat despre diferente, te asigur ca intre trei linguri de smantana(90 de grame) si 350-400 de grame cat se folosesc în mod obisnuit e diferenta mare. La fel, intre trei linguri de faina si o lingurita de amidon e o diferenta foarte mare.
Da, probabil ca gresala e la mine. E drept, eu am incercat sa fac alte exotisme cu fasolea, gen s-o perpelesc in tigaie cu niste varza chinezeasca si atunci s-a facut praf :).
400g de smantana pentru a ingrosa o ciorba mi se pare enorm, poate ca si din cauza ca deh! eu am fost crescut la bloc in Bucuresti, iar smantana se gasea numai cand baga la „gostat”. De oua nu mai zic… :)
ardealul e enorm în multe privințe.)
Te superi daca vin cu o sugestie micuta? In loc de ingrosala aia din smantana si faina, zdrobeste cu telul o parte din fasole. Ciorba se ingroasa mai „naturel”.
Multumesc pentru retete
Idee faină, pierzi însă gustul tradițional:€. Aici e virba dedpre compromisul rezonabil pe care-l poți face:).
Laudabila initiativa cu renuntarea la prajeli si la grasimi! La ciorba am insa cateva nelamuriri: nu-mi dau seama cu ce este acrita (cel mai mult, mie imi place cu zeama de varza murata) si, desi vad ca lumea nu se mira de acest aspect, eu n-am mancat pana acum ciorba de fasole ingrosata cu ou si smantana (combinatia de fasole cu lactate mi se pare exploziva).
în ardeal, în general, ciorbele se acresc cu smântână sau lapte acru/lapte prins.
Daa, si eu sunt implicată în epopeea transformării felurilor tradiționale ardelenesti în unele care se potrivesc pentru oamenii care stau cu fundul pe scaun toată ziua…La ciorba de fasole, de exemplu, nu pun îngroseala, nici făină, nici ou, nici smântână, pun un pic de suc de rosii si o foaie de dafin. E excelentă asa…
De acord cu Deea…ciorba de fasole nu se drege cu smantana,cel putin la noi in Regat:-)in schimb se pun rosii si dafin. Cred ca vine buna oricum cu smantana sau fara:-) Traiasca FASOLEA,cu ciolan sau de post,iahnie sau ciorbita:-)
Culmea e că eu sunt din Ardeal, dar si în zona noastră tot cu suc de rosii se face ciorba de fasole boabe. După rosii, bunica făcea si rântas: ceapă, făină si boia prăjite în ulei. Noa, si după treaba cu suculd er osii si rântasul, se dregea într-adevăr cu ou si cu smântână. din motive evidente, eu fac ciorba de fasole numa până la punctul cu zeama de rosii. Smântână pune în farfurie cine pofteste. :)
a mea acum fierbe in cucta, e aproape gata, dar in versiunea de post – fasole boabe poloneze(de alea am gasit in supermarket, varsat, ca furnizorul meu din piata nu a mai venit, probabil din cauza frigului)legume multe(ceapa, morcov, telina, pastarnac si niste ardei tocat de prin congelator), ceva rosii(de data asta mai aveam cateva pasate, altfel din gradina sau bulion) – totul doar fiert, si la sfarsit tarhon in otet, fara de care la noi(Sibiu) nu exista aceasta ciorba de fasole; poate pun si un gat de ulei(cat cade odata cand intorci sticla), ca-mi place sa vad
Adi, sa stii ca am ramas foarte surprins cand am vazut prima data ciorba de fasole boabe dreasa, eram pe undeva prin secuime; probabil la fel s-or simti si altii cand or vedeea ciorba de perisoare dreasa ca pe aici(eu nu o dreg)
câte bordeie…e vorbă adevărată, mai ales când vine vorba de mâncare.
bunica mea gatea ciorba de fasole mai ales in perioadele de post astfel: pus la fiert fasole boabe si legume din gradina(ceapa,morcov, ardei,cimbru); cand erau gata fierte punea bors acru facut in casa…era tare bun!(cum bine zici cite bordeie …dar as incerca si reteta ta cu siguranta!)
Absolut superbe consideratiile introductive. Si ADEVARATE.
Absolut superba reteta. Nu sunt mincinos, sunt doar POFTICIOS, si am ceva experienta in bucatarie.Ca atare chiar acum ma pregatesc sa-mi ofer o ciorbica. Si sunt convins, dint tot sufletul meu pacatos ca e DELICIOASA. Marturisesc cinstit ca as fi vrut sa postesc, dar chiar nu pot asa cum ar trebuii. O costita, un baconel… ca nu pot face fata la serviciu. Asa, aditionale. (in mod uzual spun eu: bobul de fasole si feliuta de carnita) Ok, asta e. Am insa atitudinea sufleteasca necesara Postului.
Revenind la subiect: oare nu ar fi interesant un brand nou? Adi hadean il stim, cunoastem, apreciem, degustam. Ceva de genul… ARDEALUL MEU/NOSTRU? Eu zic ca ar fi o idee buna. ARDEALUL NOSTRU- vazut prin prisma/mana/gustul lui Adi!. Un picut mai domoale ( nu atat rantas, nu prajeli, etc)
By the way: mi-ati putea pune un mail cu conditiile in care m-as/ne-am putea bucura de prezenta dvs. la Arad? Prezenta activa, ma gandesc eu!
Multumesc inca o data pentru tot si o seara minunata.
ovidius
mulțumesc. dacă vă organizați, mă găsiți la adihadean at gmail punct com :)
MULTUMESC FRUMOS. SI…. DOAR SUCCESE sau SUCCESURI :)sau cum le-o mai zice acum. Adevarul adevarat este ca banatul e fruncea, dar ardealul e gatul. Si Aradul e intre ape. Adica pe apa Muresului. Vechea vama de pe Mures e langa mine. Mi-as dorii din tot sufletul sa reusesc sa va pun in agenda si Aradul.
O seara minunata.
ovidius
buna,
am mancat odata o ciorba de fasole de post BES-TI-A-LA! Era vara, in Ardeal, avea multe frunze prin ea, din care am recunoscut tarhon, si era limpede…daca ai vreo idee de reteta pe tema asta, ti-as fi vesnic recunoscatoare!
Buna
In loc de smantana pot pune iaurt?
Adi, personal mi-ar placea foarte tare daca ai include si cantitati (chiar si aproximative).
Pentru un inginer .. e greu fara :))