No, să vă văd cum traduceți titlul postării de azi! În ceea ce mă privește, nu o să-mi bat capul cu traducerea ci o să vă spun povestea:
Am pus pe plită o cratiță cu fund gros în care am pus la topit un cub mic de unt. Am spart trei ouă în cratiță și am început să le amestec cu un tel. După un minut am luat cratița de pe foc, am amestecat în continuare și am pus peste ouă o lingură de smântână dulce grasă. Am pus iar cratița pe foc și am mai amestecat în ea 20 de secunde. Am presărat sare și piper peste ouă și gata.
Simplu, gustos, cremos. Perfect. Pâinea neagră e bonus. Să fiți sănătoși.
Eu i-aș zice ratotă cu smântână.În Bihor , la omletă i se zice ratotă ( nu cred că are vreo legătură cu Ratatouille)
Ii ratuta, clar!
Ratota nu este omleta si nu are legatura cu ratatouille. Este omlet si in limba engleza iar diferenta majora intre ratota si omleta este modul in care oul ajunge in vasul de gatit :)
Personal pregatesc ouale astea doar cu o bucata de unt si ou usor gatit pe foc fara sa se usuce iar la sfarsit condimentat cu sare si piper, chiar zilele astea am vazut niste versiuni pe plaiurile mioritice ale internetului si m-a oripilat de-a dreptul ineptiile pe care le-am vazut, felicitari Adi, ma asteptam la un produs executat corect de la tine :)
ce-i corect?:)
Ador omleta asta!Seamana cu reteta lui Gordon (sau nu a lui ca banuiesc ca nu el a inventat omleta :)) ) pe care o fac si eu!
Micul dejun perfect!
am făcut-o și eu acum vreo două luni dar nu mi-a ieșit așa de bună, am urmat un tutorial video de la nu știu ce tip de net:)
o prefer pe aia clasică:D
dorina, ratota din bihor are legătură cu rantotta (omleta în ungureşte) :)
bunica i-ar fi zis acestui preparat ouă răntălite sau papară/păpăraie
Adi, unde am crescut eu ii zice „papă”. de unde creatia ta s-ar numi „papă perfecta” :)
Da’ oua scarmanate nu-i bine?
Asta e papara toata ziua! :) Sau papa de ou, cum ziceam cand eram mica :)))
SCROB !
O ratotă desăvârşită :)!
Eu cred că e o diferenţă între ratotă şi omletă, că la omletă trebuie să baţi ouăle înainte, să o laşi să se umfle în tigaie şi să o întorci apoi. Colegele mele de facultate (din alte părţi ale ţării) au fost scandalizate când m-au văzut cum fac ouăle, dar apoi le-a plăcut şi lor mai mult. Eu prefer ratota (scrambled eggs), e mai puţin îmbibată de ulei.
eu mai arunc si o rosie in treaba asta, ceva ardel verde, poate si niste ciuperci…..a…si un pic de branza….. minunata mancare ptr mic dejun
iami…un mic dejun satios, gustos si sanatos. eu pun si bacon, care este rumenit inainte, dupa care pun omleta si niste bucatele de cascaval. la urma mai prajesc niste ceapa, cam vreo 2 minute, separat, si amesteca din nou in tigaie cu omleta. iese ceva foarte gustos. merita incercat.
Scrob!
am vazut la tv (pe nush ce post) o mare reteta americana…..oua facute exact asa (aveau vo 2 felii de rosii in plus si fire de patrunjel)…
erau denumite ‘oua amestecate’…:))….cunosc reteta asta de pe la 5 ani si chiar vb acu 2 zile cu nevasta-mea sa fac si eu asa ceva, dar ei nu ii place…
Idee de la Gordon Ramsay?
In Moldova i se spune scrob.
Intr-adevar! am facut si eu de mai multe ori reteta asta si nu ma mai satur de ea.
am văzut asta și la gordon ramsay dar și la unii bucătari la hotelurile din asia:)
francezii ii spun „Oeuf brouillé”
Oua batute meserias(e)
Eu pun putin ulei si putina apa apoi pun oul si amestec, il tin pe foc pana se coaguleaza bucatelele de ou.
Eu stiam ca i se mai zice si ou jumari sau ou amestecat.
Merge de minune cu piureul de cartofi ramas de ziua trecuta !
Eu am vazut un videoclip in care scrambled eggs era o reteta -test pentru Chef! Tot in tigaie cu fund gros, cu unt si oua sparte direct acolo.Ce era foarte tare, am incercat si eu, se amesteca folosind 2 furculite! Nu e usor cum s-ar crede! Gustul ,in schimb,merita efortul!Va doresc la toti Sarbatori linistite!Adriana
Ha ha ha…sa nu imi spuneti ca avem nevoie de Gordon sau alti sefi pentru a face „scrambled eggs”, cred ca s-or fi inspirat cu toti de la tatal meu care facea ouale asa de acum 30 de ani. Cand am mai crescut am descoperit ca erau scrambled eggs, care este denumirea pentru aceste oua amestecate in tigaie. Adi, tu faci o combinatie intre doua retetze cu amintiri pentru mine, pentru ca eu sa adaug smantana in omleta am invatat de la o prietena. Intrebarea mea pentru tine este daca cumva sti din experientza: Are alt gust sau are vreo influenta adupra digestiei daca adaugi smantana de la inceput(pentru omleta de ex bat ouale cu smantana) sau la sfarsit cum ai facut tu aici? Intrebarea este generata si de faptul ca uni bucatari recomanda adaugarea smantanei aproape de sfarsit in mancarurile la cuptor(musaca, gratin..) iar alti o adauga impreuna cu oul batut de la inceput.
Oua-jumari
Perfect scrambled eggs ….
Exista mai multe feluri de perfect. Sunt perfecte atunci cand iti place.
Omleta – gen scrambled – poate fi făcută in multe feluri din care câteva sa fie perfecte.
Am observat expresia asta la multi notorii: Gordon Ramsay, J’mie, Heston, etc. , prin expresia respectiva vor sa spună „uite un mod in care nu dai gres”, referindu-se nu doar la gust, altfel ar fi denumit-o gustoasa, ci la tot: textura, miros, gust, culoare…
Heston Bluementhal insista ca cele mai bune scrambled eggs (oua bătute, asa li se spunea popular) sunt cele la bain-marie.
Tradițional se fac in amestec cu lapte.
Gordon ne sfatuieste sa tinem tigaia pe foc câteva secunde, apoi iar pe foc, si tot asa alternativ.
Alții care doresc o textura moale încing tigaia, o iau de pe foc si abia apoi adauga oul.
Depinde si de cantitatea de ou, de foc, de tigaie.
Chinezii fac scrambled pe plita.
Japonezii au celebrul Tamagoyaki, ceea ce fac si eu des.
PS: încă ma enervează ca nu pot comenta pe Facebook.
pot fi de acord că-s bune după metoda lui Heston Blumenthal, mi se pare însă total ineficient să lucrezi un sfert de oră la niște ouă. aproape că faci un risotto în timpul acesta. cât despre comentariile de pe facebook, nu știu ce să spun. facebook îmi spune că pagina din link nu există.
Esti chiar atat de jurnalist?
La 4 zile de la discuția despre scrambled te vad la știri (in intenția Pro TV-ului de a-ti construi o notorietate) preparand scrambled dupa metoda Heston. Ca sa nu fie vreo neînțelegere, dimineața se repeta „prezentarea” ta, dar si cu câteva imagini cu Heston in montaj.
Cum rămâne cu ineficienta?
Ozzy Menabit
ce nu ai văzut tu în știre( pentru că știrile nu-s curioase de discuțiile pe care le am eu cu cititorii mei) e că am făcut scrambed eggs după metoda lui tocmai pentru a vede dacă merită să pierzi un sfert de oră pentru rezultat. rămân la părerea că nu e eficient să gătești ouăle așa (în viața reală, în umea obișnuită, nieni nu așteaptă 25-30 de minute pentru o omletă la un bistro), dar sunt de acord, rezultatul e spectaculos și, dacă ai timp acasă, merită să încerci măcar o dată.
10 minute. Maxim. Bolul trebuie sa fie de metal si apa fierbinte de la apa calda de la robinet.
Cu telul nu bati in cerc, ci stânga-dreapta.
Dar e de înțeles, nici eu nu obișnuiesc asa.
Prefer sa fie cremoasa sau crounchy, depinde ce mai am langa sau ce fac cu ea. Ori pentru cine este.
O varianta de mijloc este sa torni ouăle bătute in etape. Sa ai crounchy in cremos.
Scrob (moldova)
Noi le spunem, ouă amestecate :D! Bine, fără adaos de smântână. Interesant, o să probez și varianta aceasta! Le consumăm deobicei, alături de mămăligă cu brânză și smântână ;)Bonus ceapă roșie;)
Cea mai rapida, simpla si gustoasa „omleta”!
https://www.youtube.com/watch?v=C9vFM9D3Ae0
scrambled eggs – ouă scrob, se pot face si cu dif. ingrediente. noi, la țara nu prea stiam de omleta. Scrobul cu mămăliguță, însa, era la loc de frunte în zilele în care era mult de lucru și nu prea aveam timp de gătit.
Scrob. Bunica mea (de pe langa Bacau) ii spunea SCROB. Si cu siguranta nu stia engleza (doar rusa :() si imi placea la nebunie. Ca ea nu facea nimeni scrobul din oua de gaina crescuta la curte si alergata de nepotii curiosi.