Prietenul prietenului meu

563

Prietenul meu e mâncarea bună. Ne știm de mici. Practic, am crescut împreună, pe o stradă largă din Pâncota apoi pe una din Baia Mare, cu prea scurte și prea puține (acum știu) vizite la bunici. Am crescut împreună în toată Transilvania și ocazional în celelalte regiuni istorice românești. Ne-am jucat împreună, am avut bucurii împreună la sărbătorile familiei ori ale neamului. Am avut parte de colici biliare împreună ba chiar ne-am și troznit cu pălincă în câteva rânduri. Nu o să insista supra pălincii dar nu pot trece ușor peste partea asta cu colicile, crampele și arsurile. Trebuie să recunoaștem, deși avem o bucătărie gustoasă, nu-i mereu una sănătoasă. Era cândva dar unii dintre noi ne-am pierdut pe drum și poate n-ar strica să ne regăsim.


Nu vreau să atac tradiția, e un lucru important pentru noi toți. Vreau doar să o șterg puțin de unsoare, să o curăț de rântaș, să o mai descarc de caloriile în plus. Cât pot eu, pe ulița mea. Caut mereu căi prin care să pot păstra gustul pe care-l știu de mic dar fără a mă îndrepta cu pași repezi spre farmacie ori spre spital. Caut mereu să mă responsabilizez când vine vorba de mâncarea pe care o dau prietenilor, familiei, clienților mei și mie însumi. Nu-mi iese în toate zilele dar nu mă opresc din încercări.

Recent mi s-a propus o alianță pe care am acceptat-o cu inima și mintea deschise. Cei de la Unisol au observat că mi-am propus să-i ajut pe oameni să gătească traditional dar creativ și ceva mai sănătos așa că mi-au propus să mergem împreună o vreme pe drumul ăsta. În următoarele luni voi fi bucătarul Unisol și-i voi ajuta pe cei ce vor dori să gătească puțin altfel. Cu mai puțin zahăr, cu mai puțina sare, cu mai puține grăsimi, cu mai puține prăjeli și chiar cu mai puțin ulei (poate pare ciudat dar dacă stai să te gândești, nu e, practic cu asta m-au convins să accept parteneriatul). Vă poftesc așadar să intrați pe www.bucatarulunisol.ro și să participați la acțiunea de acolo. Aștept să propuneți rețete tradiționale pe care vreți să le vedeți în altă lumină. Eu o să le prelucrez și o să vi le pun la dispoziție cu drag și voie bună. Să fiți sănătoși.

Am început această colaborare participând la un eveniment Bucătăria pentru toți susținut de Unisol. Am avut o întîlnire extrem de plăcută cu câteva dintre cititoarele revistei, am gătit pentru ele, am stat de vorbă apoi au gătit ele pentru mine (a fost un concurs de gătit acolo). Ce am gătit? O să vedeți într-un filmuleț pe bucatarulunisol.ro și o să citiți în numărul următor al revistei.

Join the Conversation

  1. Adi,

    nu pot să nu remarc un fapt: dintr-un om cu o pasiune începi să faci trecerea către un om cu o misiune. Nu ştiu cum e pentru tine (bine, presupun, altfel n-ai fi ales drumul, nu?), dar pentru mine e… îngrijorător. Trăiam cu impresia că România s-a golit de oameni şi a fost populată exclusiv cu stomacuri de cocalari, politicieni şi piţipoance. Uite că tu-mi spui „n-ai dreptate” şi asta mă îngrijorează: cum să n-am dreptate? Contrazice-mă cât poţi, Adi!…

    1. Adi Hădean Author says:

      cred că fiecare dintre noi are o misiune. doar cunu toți am descoperit-o încă:).

  2. Ma bucur mult pentru tine si sper sa inspiri cit mai multa lume, cit mai multe familii sa gateasca sanatos. Cu siguranta ca avem potential, avem o tara bogata si care e atit de generoasa cu noi, insa trebuie sa ne schimbam mentalitatea si atitudinea, sa cumparam produse romanesti si din zona in care traim si sa speram ca nu au fost stropite cu otravuri. Putem avea o noua bucatarie romaneasca-fusion :) daca pot sa ii spun asa si sper sa vad cit mai multe retete interesante. Poate voi gati si eu romaneste intr-o zi. Never say never :))

    1. Adi Hădean Author says:

      eu îmi doresc o bucătărie românească un pic mai creativă. sunt bucătari români care o practică deja și care mă inspiră mult.:)

  3. Inca o data te felicit pentru ceea ce faci, pentru misiunea ta si iti doresc mult succes!
    Trebuie neaparat sa ii dau mamei mele numele site-ul tau sa il aprofundeze; nu de alta dar se supara cand ii zic ca anumite mancaruri sunt grase. Gateste fantastic de bine, in sensul de gust si aspect, dar gras. De ex: sarmalele le face cu carne de porc cam grasa dupa parerea mea, pune sunca printre ele si le fierbe la cuptor, iar grasimea pluteste. Sugestia mea a fost sa le faca dintr-un amestec de vita cu pui sau cu porc si sa le coaca in vas de lut, fara sunca, fara ulei. Asa am mancat la o pensiune si mi s-au parut fffff bune si fff light. A fost momentul in care am descoperit ca sarmalele pot fi si usoare :) Cam acelasi procedeu de gatire a sarmalelor l-am intalnit si in Turcia :) Revenind la tema, iti propun sa recomanzi o reteta de sarmale ( ca tot vin in Romania sapt viitoare ) si poate am noroc sa degust la mama acasa ceva bun :)) E ff receptiva la indicatiile profesionistilor, doar la ale mele nu :)) That’ s life!
    Toate cele bune si un Paste frumos alaturi de cei dragi tie! :)

  4. astept cu drag sa nu mai vad cartofi combinati cu carne, ulei prajit, etc. („Uleiurile isi accelereaza autooxidarea atunci cand sunt supuse la temperaturi inalte. Cand temperatura uleiului depaseste temperatura sa de ardere sau, si mai grav, temperatura de fierbere, apar compusi toxici, cu proprietati carcinogene. Pe de alta parte, grasimile nesaturate se transforma prin prajire in acizi grasi trans care sunt foarte nocivi pentru organism.Uleiurile vegetale nesaturate, care sunt supuse o perioada indelungata sau chiar si numai o jumatate de ora la temperatura normala de prajire (180 grade C), contin un compus toxic ce se formeaza in ulei din oxidarea acidului linoleic – HNE. Acest compus este foarte usor absorbit in alimentele prajite si reactioneaza cu proteinele, cu acizii nucleici ADN si ARN si cu alte molecule. Au fost descrise o serie de afectiuni legate de acest compus: ateroscleroza, atacuri cerebrale, Parkinson, Alzheimer, boli hepatice. Prin urmare, se recomanda evitarea alimentelor prajite pentru a nu mai adauga si alti compusi toxici in plus peste substantele nocive din alimentele conservate sau prelucrate.”)
    Succes si spor la treaba, sper sa vad retete sanatoase:)

  5. petraru roxana says:

    te admir si te citesc nu numai pentru retetele fantastice pe care le-am si incercat ci si pentru stilul in care povestesti.

    1. Adi Hădean Author says:

      mulțumesc frumos.

  6. succes in continuare!
    Superbe toate pozele de pe blog! Imi plac teribil cele doua castroane din spatele farfuriei de ceramica( a doua foto din postare ), si nu am vazut nicaieri,imi poti spune,te rog de unde le-ai cumparat? Multumesc! Sarbatori Fericite!

    1. Adi Hădean Author says:

      de la auchan.

  7. Am votat reteta preferata de acolo, Adi. Felicitari pentru implicare… cred ca e momentul potrivit pentru romani, e mmentul pentru schimbare :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2025. All rights reserved.
Close