Gulyas (citește „guiaș”), zis și gulaș, e o mâncare pe care n-ai cum să o faci vegetariană ori vegană (slavă Domnului). Un eventual demers în acest sens ar fi împotriva firii și împotriva Ardealului. Habar n-am dacă asta-i (ori ba) cea mai cunoscută mâncare ardelenească în afara granițelor Ardealului, pot spune doar că deși se face în zeci de feluri (poate sute), niciun ardelean cumsecade nu s-ar gândi să scoată carnea din povestea asta. Rețeta pe care v-o dau azi e așa:
Ia un kilogram de ceafă de vițel (ori mânzat, chit că-s animale de pe planete diferite), taie bucăți cât de cât egale ca dimensiune, frige-le (5-6 minute) într-o cratiță cu o lingură de untură topită (poate fi de porc, de gâscă ori de rață) până se rumenesc. Frământă-le apoi cu un amestec de sare, pipr abia zdrobit, cimbru uscat, boia iute și chimen pisat.
În cratița în care ai fript carnea, toarnă un gât de vin roșu, sec. Lasă să bolborosească și aruncă repede în cratiță două cepe mari, tocate, doi ardei grași proaspeți, trei patru ardei copți (tocați și ăștia) și câțiva morcovi mari, tăiați țărănește. Ține-le pe toate sub capac, să asude bine. După un sfert de ceas (poate mai bine), pune carnea peste ele și lasă capacul pe cratiță. Focul trebuie să fie mic, nu-i rost de grabă când faci gulyas.
După un ceas și un pic, toarnă peste toate două căni de roșii făcute cubulețe (dacă-s din conservă merge mai rapid), fără pielițe. Potrivește gustul cu sare, piper, o mână de pătrunjel tocat și o lingură de boia dulce. Lasă să bolborosească încă aproape un ceas. De pe acum, lucrurile ar trebui să fie moi-molcuțe și învăluite într-un sos consistent. Maai adaugă un vârf de linguriță de semințe de chimen rumenite în tigaie și pisate în mojar. O să-ți placă.
Cu garnitura-i și mai simplu: pune niște cartofi la copt, în coajă. Sau fără coajă, doar stropiți cu ulei, prăfuiți cu sare și piper. Când sunt copți, sunt buni de proptit lângă gulyas. Să fii sănătos!
Maine cumpar un picior de vitel cica dar are vreo 30 de kile si vreun an sper sa fie bun ca nu am mai luat asa mare si sigur fac guias dupa reteta ta.Ce sfat imi dai e buna carnea sau e prea tare sau prea batrana cum se mai spune prin Turda mersi oricum pentru sfaturi si retete.
As manca din poza…
Asta imi aduce aminte de primul gulas pe care l-am mancat. La Cabana Motilor acu vreo 3 ani, cand am si invatat de la tine cum se face :)
Salut Adi ,
Intr-o reteta de de prin 2009 spuneai ca chimenul se pune intotdeauna la sfarsit pentru ca daca se infierbanta prea tare se amareste . Prin 2011 ai mai facut un gulas in care ai pus chimenul pe la mijlocul fierberii , iar acum am ajuns la pragul in care trebuie sa il frigem in tigaie . Mie personal nu mi s-a intamplat niciodata sa mi se amareasca deci pana la urma care e procedura ?
Gulasul nu e totuna cu guyasul. Mai studiati problema. In rest, alte retete „e bune” .
E greu sa citesti o asemenea postare si sa ramai indiferent! Am nevoie de un gulyas in viata mea!