Spaghetti cu sos de roșii

3.7K

Mi-e poftă de paste și, oricât de bune ar fi pastele proaspete, aș prefera să mănânc spaghetti din cele uscate, fierte și tăvălite prin mult, mult sos de roșii. Fără carne. Să vă spun cumputeți obține așa ceva, în cazul în care vi se face poftă:

spaghettiPentru patru porții generoase trebuie să puneți la foc mic două cepe mari, tocate mărunt. Le puneți într-o cratiță cu fund gros, cu două linguri de ulei de măsline și o lingură de unt. Lăsați ceapa pe foc mic, cu puțină sare, până se înmoaie de tot. După ce începe să se caramelizeze ușor, turnați peste ea 800 de grame de roșii pasate. Puneți în cratiță doi căței de  usturoi, câteva boabe de piper negru abia zdrobite, o linguriță de zahăr, câteva rondele subțiri de ardei iute (dacă vă place iute, desigur) și o lingură de brânză cremoasă de capră. Lăsați să fiarbă încet. Puteți să puneți pastele la fiert.

spaghettiDupă ce au fiert pastele, aruncați-le în cratiță peste sos. Adăugați o mână de busuioc proaspăt și amestecați. După ce puneți pastele în farfurie puteți să adăugați parmezan dat prin răzătoare, cozi de arpagic, poate încă puțin busuioc mărunțit, poate niște ulei de măsline de bună calitate. Să fiți sănătoși.

spaghetti

Join the Conversation

  1. Mare pofta mi-ai facut cu pastele astea. Imi plac retele simple si gustoase. Felicitari pentru toate retetele tale, cand mai ai timp sa filmezi, sa alergi, sa gatesti si sa ne bucuri si pe noi cu sfaturile tale ? Enjoy !

  2. Yammy, cu branza de capra nu am incercat,dar imi place mult, asa ca stiu ce paste fac data viitoare :)

  3. Puteti sa-mi dati un exemplu de ulei de masline de buna calitate ? multumesc

    1. Dr. Dan Patru Tudosie says:

      Trebuie sa te intereseaza aciditatea (acidul eloic), care ideal ar fi sa fie sub 0.8%. Merge si ala pana-n 2%, dar ce e peste poti sa-l cumperi si sa-l torni in rezervorul diesel. Masina va merge. Te ma intereseaza indicatorii geografici si soiul maslinelor.

  4. Frumos… dar asteptarile de la un jurat Master Chef sunt muuult mai mari. Nici macar stil Jamie nu e, ca Jamie mereu vine cu ceva altfel (fie un mod creativ de a gestiona intregul proces de gatit, fie ingrediente neasteptate). In plus, Jamie are o gramada de personalitate si sarm cu care vinde de zece ori mai bine ceva simplu. Nu e cazul retetei de fata. Asteptam ceva mai creativ si mai interesant.

    1. poate vi tu cu ceva creativ si interesant?nu prea cred.bai,mergi pe youtube ca sunt filme ca jamie,ce-ti pierzi vremea pe aici?

    2. ^ ori e troll ori e răzvan exarhu. :)

    3. Adi Hădean Author says:

      răzvan exarhu e deștept. și e prietenul meu.

    4. Spune-ne tu ceva mai creativ si mai interesant daca te tii asa destept!

    5. știam asta, domnule hădean. :)
      am încercat un fel de glumă, cam nereușită.
      și eu îl știu pe răzvan, nu pot avea pretenția că suntem prieteni, doar am schimbat câteva vorbe și am băut câteva beri împreună, atât. de aceea mi’am permis.

  5. Adi, nu îi băga în seamă pe răutăcioși. Rețeta este excelentă. Firește, în ceea ce privește pastele, ca și la oricare alte mâncăruri, fiecare poate să mai schimbe câte ceva. Dar va fi altă rețetă. Asta e așa cum trebuie să fie și o primim ca atare. Mulțumiri !

  6. Razvane, vino tu cu o reteta mai buna. Se adevereste ca romanii sunt hateri si ca au ceva de comentat complet neconstructiv. Ce conteaza daca e sau nu jurat Masterchef? Daca venea cu o reteta complexa in mod sigur ziceai ca nu sunt multi care sa isi permita ingredientele sau este prea complicata pentru ‘muritorii de rand’.

    Adrian, minunate retete ai. Se vede experienta si pasiunea. Continua tot asa.

  7. Ca sa-ti lămuresc putin cititorii, pasta făcută homemade difera in textura fata de massproduction, spaghetele de casa au găuri mai multe in aluat, se îmbibă cu mai mult sos. Pare ca e de munca, dupa câteva preparări devine obișnuința, in 10 minute sunt gata si se va constata ca merita deranjul. Fac mai mult si pun la uscat, astfel ca altădată se pot folosi ca cele cumparate dar ies mult mai bune.

    Eu am cumpărat o masina de paste cu 50 lei si le pun la uscat pe un umeraș, agățate la fereastra sa le bată aerul:
    https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash2/t31.0-8/1064525_676581299034721_402922410_o.jpg

    Cat despre sos nu as scapă din vedere sosul ragu pentru bolognese. Pentru ca este un deliciu apreciat de multi in mult timp. Ragu: ceapa tocata mărunt, morcov ras, țelina rasa (sau tocata mărunt daca este sedano/apio/celery stick), rosii decojite, sos de rosii. Eu mai adaug: zahar, otet balsamic, usturoi, ardei capia ras, chili, piper, sare. Fierbe la foc mic circa 1h, apoi bagi blenderul in el.

    Dar ca veni vorba despre Cucina Povera, recomand o reteta de paste siciliene:
    http://youtu.be/G8SCJNcvhN8
    Cu amendamentul ca din motive economice eu înlocuiesc semințele de pin cu miez de floarea soarelui bătut ‘oleacă prin mojar.

    1. Vreau sa atrag atenția către o ingeniozitate siciliana:
      La sosurile aromate cu ansoa sau sos de peste tradiționalul parmezan nu prea merge. Astfel ca … pangrattato! Eu fac crutoane in cuptor pe care le pisez pesmet in blender, adaug si 2-3 căței de usturoi. Pesmetul acesta se prăjește in tigaie uscata si se presară deasupra pastelor ca parmezanul.
      Pangrattato se poate folosi la diverse alte paste sau in retete cu peste. De exemplu spaghete cu ansoa, nuci măcinate, pătrunjel si Pangrattato. Deasupra coaja de lamaie fiarta in apa cu zahar si tăiată subțire-julien.

      Nu stiu de ce m-am apucat de scris retete, am incercat mii de retete, am combinat sute de gusturi. Ar trebui discutat despre combinații de gust.

  8. dana tanasoiu says:

    multumim pentru retetele tale bune, ieftine si usor de facut!

  9. Adi sa nu-i bagi in seama pe rautaciosi, mergi mai departe ca esti bun , nu degeaba ai ajuns jurat Masterchef, i-ti multumim si-ti dorim mult succes !

  10. Salut Adi,

    Rugamintea mea este sa publici salata cu calamari pe care ai gatit-o in emisiunea MasterChef din 13/10/2014 si bineinteles modul de gatire.
    Multumesc anticipat !

  11. Intrebare intrebatoare….de unde luati busuiocul proaspat…ca nu e acelasi lucru cu cel uscat pe care il mai folosesc la preparate….? mie in ghiveci nu mi-a tinut prea mult, gradina nu am….

  12. Pot inlocui cu altceva crema de branza? Si ce crema de branza ai folosit?

  13. Ozzy Menabit, poate ar trebui sa iti faci si tu un blog…

  14. yourfriend says:

    „poate niște ulei de măsline de bună calitate” :))

  15. O reteta buna, simpla si savuroasa, asa e :) . Nu pun branza, decat rar, dar imi place sa maruntesc niste ansoa si le arunc intr-i tigaie cu o lingura de pesmet si un strop de ulei de masline- rumenesc usor. Presar peste paste. :) .

  16. Reteta mi-a readus in minte o experienta inedita: in urma cu multi ani, un amic italian (vero) ne-a gatit (mie si sotului) paste cu sos de rosii si o garnitura, cartofi cu rozmarin (servita cu….nu imi mai aduc aminte cu ce). Geniale! Si bineinteles, ratate glorios de subsemnata…Poate ignorarea unor ingrediente simple, dar cu maxim de savoare??
    Respect pt retete, respect pt blog, respect pt prestatia ca jurat MC.
    Respect.

    ps: de ce oare acasa nu suport busuiocul, dar la „ristorante” n-am nimic contra??!!

  17. Comparatia cu Jamie este absurda. Fiecare om este unic. Vreau sa va spun ca reteta este extraordinara. Eu detest branza de capra dar in combinatia asta este perfecta. <3
    Multumesc pentru reteta aceasta dar si pentru celelalte, ma ajuta sa invat foarte multe. Nu este singura pe care am gatit-o de la dumneavoastra si care-mi place foarte mult.

  18. Va rog, Ce inseamna rosii pasate?
    Va multumesc mult !

  19. Catalin Vasile says:

    Reteta este dementiala ! Faca multe retete cu paste,cu ton, cu ciuperci, carbonara, bolognese, cu scoici, cu pui, dar asta le intrece pe toate ! Acum am terminat prima farfurie, am scris randurile astea si ma apuc de a 2-a ! Farfurie, bine-nteles !

  20. Simplu, bun pofta mare, da sa nu va ingrasati :)

  21. Care este secretul sosului roze la paste astfel incat sa nu ai senzatia de smantana taiata, ci omigenizata in sos? Vb despre cea de gatit…cand se adauga mai exact? Multumesc :)

  22. Cu ce putem inlocui branza de capra?

  23. ramona m. says:

    am ramas surprinsa cat de mult schimba branza cremoasa de capra gustul obisnuit al sosului de rosii. abia astept sa mai fac reteta asta minunata!!!!!!!

  24. Multumesc! Sunt delicioase! Iar pentru cei nemultumiti sa mai caute…

  25. Madalina says:

    Gustoasă și simplă , nu sunt eu fana branzici de capră dar și fara ea au ieșit foarte bune

  26. Se poate folosi si gorgonzola ?

  27. Elena stan says:

    Am pus și eu pe foc să fac aceste paște pt fetita mea.să vedem verdictul ei,ca este tare greu de mulțumit.

  28. Elena stan says:

    Are ceva dacă am pus brânză Philadelphia?era singură pe care o aveam în casă.

  29. franci says:

    Cate grame de paste?

  30. Multumesc mult pentru reteta, sunt delicioase!

  31. Iulia Pop says:

    Nu vrem retete creative si interesantevrem ceva rapid si bun pentru atunci cand ne este foame!!! Foarte ok reteta am sa o incerc cred ca este delicioasa!! La cat mai multe retete simple si rapide si sanatoase ca la cat de ocupati suntem abia apucam sa mai si gatim!

  32. Minunata reteta ❤️ simplu si buuuun

  33. Eu nu le am cu gătitul , dar când nevoia te impinge… Rețetă asta am făcut o de câteva ori. De ai I am luat o. E extrem de gustoasa, ușor de făcut ! Mii de felicitări Adi Hadean!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close