Tort cu mere și condimente de turtă dulce

633

(GP)

Azi e (încă) 10 Ianuarie, încep să postez rețetele selectate în urma concursului pentru postul de intern. Doar trei dintre cei aleși pentru această etapă vor primi propunerea mea de colaborare pentru acest an, dar fiecare dintre cei 15 (am ales 15 rețete din 250 de aplicații) vor primi premiul promis, adică un set textil personalizat (șorț, prosop, mănușă cu logo-ul www.adihadean.ro) de la Chef Works. Întrucât premiile sunt pe drum din Statele Unite e posibil să mai dureze puțin (7-10 zile) până ajung la destinatari, dar sunt convins că va merita așteptarea. În ceea ce privește postările, ele vor fi marcate cu (GP) pentru a putea fi deosebite de cele scrise de mine. De asemenea, vor avea semnătura autorului la final. Să fiți sănătoși și mulțumesc încă o dată pentru participarea la acest concurs (am explicat aici, la final, cum am făcut alegerile). 

Acum, prima rețetă:

Utilizând merele – acele fructe atât de comune în perioada aceasta și totuși atât de delicioase și sănătoase – și condimente specifice turtei dulci, acest tort oferă o experiență minunată pentru papilele gustative. Aroma intensă a scorțișoarei și ghimbirului sunt bine echilibrate de delicatețea merelor, dar mai ales de gustul usor acrișor, vanilat al cremei de unt cu brânză pe o baza de bezea. De fapt, nici nu știi ce e mai bun din acest tort – blatul umed și aromat sau crema fină, delicata, ușor acrișoară! E un desert perfect pentru această perioadă a anului și poate fi ceea ce câutați pentru a vă surprinde invitații într-o zi specială.

Ingrediente:

Blat cu piure de mere și condimente280g faină albă, 1 linguriță praf de copt, 1/2 linguriță ghimbir macinat, 1/2 linguriță scorțișoară macinata, 1/4 linguriță cuișoare măcinate, 1/4 linguriță sare, 250g piure de mere*, 1 linguriță bicarbonat, 3 ouă, 30g melasă, 50g sirop auriu**, 150g zahar, 150ml ulei vegetal neutru

Cremă de unt cu brânză pe baza de bezea:3 albușuri, 130g zahar, 1 praf de sare, 2 lingurițe extract de vanilie, 145g unt, temperatura camerei, 300g brânză de vaci cremoasă (cremă de brânză),*piure proaspat de mere obținut din 3-4 mere curățate și blenduite intr-un piure fin.

**siropul auriu poate fi înlocuit cu un sirop clar de caramel obținut din zahar caramelizat și apă in proporție de 2 la 1. Siropul obținut se lasă la răcit și trebuie să fie gros înainte de a-l folosi. Poate fi înlocuit și cu miere.


apple gingerbread cake-1-2b

Mod de preparare:

Blat cu piure de mere si condimente:

Preîncălziți cuptorul la 175C și tapetați două tăvi rotunde de 18cm diametru cu hârtie de copt. Puteți folosi și tăvi mai mari, dar nu veți obține 4 straturi de blat, ci cel mai probabil 2 ori 3 dacă impărțiți aluatul in trei părți egale și coaceți în trei tăvi diferite. Cerneți făina cu praful de copt, ghimbirul macinat, scorțișoara, cuișoarele și sarea într-un bol. În alt bol, combinați ouăle cu melasa, siropul auriu, zahărul și uleiul și mixati cu un mixer electric 8-10 minute. Adăugați făina și mixati la viteză mică până la omogenizare. Amestecați piureul de mere cu bicarbonatul apoi încorporați-l în aluat.

Imparțiți aluatul în mod egal între cele doua tăvi și coaceți la 175C pentru 30-40 minute, în funcție de cuptor și mărimea tăvii. Recomand încercarea aluatului cu o scobitoare – când scobitoarea iese curată din blat, acesta este gata, dar dacă înca mai sunt urme de aluat pe scobitoare, blatul mai necesită câteva minute în cuptor dupa care verificați din nou. Când blaturile sunt gata, se scot din cuptor și se lasă la racit. Folosind un cuțit bine ascuțit, tăiați cele două blaturi reci în jumătate, obținînd astfel 4 straturi de blat și dați deoparte.

apple gingerbread cake-1-11b

Cremă de unt cu brânză pe bază de bezea:

Combinați albușurile cu zahărul și sarea într-un bol rezistent la căldură. Așezați bolul peste un vas cu apă care fierbe, având grijă ca bolul să nu atingă apa clocotită. Încalziți compoziția, amestecând continuu, până zahărul se topește complet și albușurile devin ușor spumoase și fierbinți. Luați bolul de pe baia de aburi și mixați albușurile cu un mixer timp de 10 minute până atât albușurile cât și bolul se răcesc complet și obțineți o bezea fermă și lucioasă. Adaugați untul, tot o data, și continuați să mixați 5-7 minute. Imediat după ce adaugați untul compoziția va deveni destul de apoasă, dar nu vă îngrijorați. Continuați să mixați; câteva minute mai târziu va deveni o cremă fină.

apple gingerbread cake-1-13b (1)

Într-un alt bol, mixați brânza (crema de brânză de preferabil caci e mai cremoasa) cu vanilia. Adăugați crema de unt făcută mai devreme, lingură după lingură și mixați la viteză mică doar până la încorporarea completă. Pentru a finisa tortul, stratificați blaturile și crema de unt cu brânză pe un platou. Crema de unt vă ajunge la fix pentru 4 straturi, asa că dacă doriți să și îmbrăcați tortul în cremă, vă recomand să faceți cantitate dublă.

Decorați tortul după preferință – eu am optat pentru câteva fructe de padure congelate.

Să aveți poftă!

Text & Foto: Olguța Oana

Join the Conversation

  1. Adrian, felicitări pentru alegere! Ma bucur ca unul dintre interni este aceasta fata minunata cu un talent deosebit!
    Olguța, sînt mîndra de tine :*

  2. Suna yummy:) Intrebare – pentru crema: de ce trebuie incalzite usor albusurile? Doar pentru dizolvarea zaharului?

    1. Albusurile se incalzesc pentru a fi gatite, sa nu fie bezeaua din oua crude.

  3. buna.de unde as putea face rost de melasa?sau poate fi inlocuita?si crema de branza…philadelphia sau altceva?multumesc

    1. Crema de branza Philadelphia, simpla, insa eu folosesc cu succes branza de vaci cremoasa din Lidl.
      Melasa ar merge inlocuita cu miere, dar gustul final va fi departe de original. In plus, mierea cam usuca prajiturile, asa ca nu m-as risca. Mai degraba as face un sirop gros de caramel clar (zahar topit si apa in proportie de 2:1) si as folosi acel sirop.

  4. Am inteles ca melasa ar fi in Auchan, dar gasiti si online dupa o cautare pe google.
    Incalzirea albusurilor ajuta nu doar la incorporarea mai rapida a zaharului, ci si la pasteurizare.

  5. Ciobanu Corina Diana says:

    Băimărenii recunosc rapid valoarea! Mă bucur că chef Adi Hădean a ales-o ca intern pe „Olguţa noastră” , talentata şi minunata mea prietenă de pe http://www.artaculinara.com – noi nu suntem profesioniste, doar pasionate de gătit, dar iată că , din cuibul de răţuşte mai apare şi câte o lebădă… :)

    1. Adi Hădean Author says:

      nu a câștigat (deocamdată) poziția de intern, cei trei vor fi aleși abia după ce public toate cele 15 rețete alese.

    2. Corina, multumesc de sustinere, dar nu suntem in acel punct. Deocamdata ma bucur de aceasta postare si sunt onorata sa fiu aici. Si curioasa sa vad si restul retetelor :)

    3. Vor fi aleși (de mine), ca în îi voi alege eu, sau are și publicul un cuvânt de spus? În cazul al doilea, aș vrea să pun și eu o vorbă bună pentru Olguța Oana, care are niște rețete grozave pe forumul artaculinară. Dacă se merge pe prima variantă, mă iertați, vă rog, pentru deranj.

  6. Fotografiile sunt cele originale ale concurentei sau preparatul a fost gatit si pozat de asemenea in bucataria blog-ului? Daca e prima varianta, wow!

  7. A, scuze, acum am vazut ca „Text&Foto” sunt ambele sub semnatura domnisoarei.

    Cinste ei, mi-e parca si rusine cu ce-am trimis eu la concurs :)

    1. Multumesc pentru aprecieri. Nicio rusine, oricine poate ajunge la un astfel de nivel. Toti am pornit de jos si am invatat unii de la altii. Mult succes pe mai departe!

  8. Arta pura! Arata minunat tortul si sunt sigura ca si gustul este delicios. Mirosul de condimente a venit pana aici doar citind si vazand 😊. O alegere foarte inspirata!

  9. Superb tortul :) Bafta multa in continuare :) Desi e prima postare din seria de 14, cred ca am o favorita deja (m-am uitat si la postarile Olgutei de pe blogul ei si de pe arta culinara)

  10. Felicitari pentru alegerea facuta. Tortul e minunat, iar creatorul lui e foarte talentat :)

  11. Multumesc pentru sustinere, dar sunt sigura ca am concurenta serioasa :) Fiecare are o sansa momentan asa ca mult succes tuturor!

  12. Tortul arata superb, dar am si eu o intrebare legata de piureul de mere : merele nu sunt fierte (la aburi macar) ? Ma gandesc ca daca sunt doar mixate, asa cum am inteles din reteta, se vor oxida si crema nu va ramane alba mult timp. De asemenea piureul de mere apare printre ingredientele cremei, dar nu si in descrierea metodei de a face crema. Sau nu am vazut eu bine. Help !

  13. Ramona, piureul de mere nu apare in ingredientele cremei. E o greseala de formatare a retetei daca pot spune asa. Acel semn * (steluta) apare si aici: 250g piure de mere* si inseamna ca steluta respectiva e doar o adaugire, o explicatie pentru piureul de mere, la fel cum sunt si cele ** de la siropul auriu, dar piureul de mere nu are nicio legatura cu crema, el se adauga doar in blat si nu apuca sa se oxideze si chiar daca o face putin, nu influenteaza nicicum blatul.

    1. Merci de explicatie ! Am inteles acum :)

  14. Felicitari din tot sufletul! O reteta originala si o prezentare de mare clasa :) .

    1. Multumesc mult, Gina :)

  15. Mariana Catanescu says:

    Felicitari! O reteta super, ….ca toate celelalte ! Succes in continuare!

  16. Ioana Sluby says:

    Treaba a iesit cam seaca ca sa zic asa… Parca ii lipseste ceva. Ori ceva de insiropat blatul (desi crema fiind cu branza n-as zice ca merge), ori ceva mai multe fructe – in branza, pe langa branza, deasupra tortului, oriunde :). Eu l-am decorat cu seminte de rodie, si am pus si cate o mana in farfurie ca sa se duca pe gat mai bine :) Alte idei?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close