Ceafă de porc pentru 6

1.6K

(PUB)

Dragii mei, nu știu cum e la voi, dar la mine e așa: nu vreau să-mi imaginez viața fără grăsime și nu vreau să renunț la lucrurile care-mi aduc bucurie. Sigur, pentru a putea întreține această bucurie e nevoie de cumpătare, dar asta nu mai e o problemă de când m-am trezit că am 130 de kilograme. Sportul m-a ajutat la reglarea dietei și a metabolismului, așa că acum sunt bine (sunt bine de vreo patru ani) și îmi îngădui să mă bucur inclusiv de mâncăruri care-i sperie pe alții. Mă bucur inclusiv de ceafa de porc, una dintre cele mai fragede bucăți oferite de bucătăria românească tradițională și totodată una dintre cele mai vitregite (am văzut la viața mea hectare întregi de ceafă de porc bătută cu ciocanul de șnițel, întinsă, subțiată și uscată până dincolo de înțelegere).

După mine, ceafa de porc merită un tratament care să-i pună în valoare frăgezimea naturală. E limpede că porcul nu se mănâncă medium rare, deci putem să ne întindem cu gătitul cât vrem de mult. Practic, putem găti ceafa fără limite. Sugestia mea pentru o masă în familie sau cu prietenii (cele mai bune mese sunt de felul ăsta) e să gătiți ceafa într-o singură bucată cel puțin într-o primă și mai îndelungată etapă, după cum urmează:

ceafă

Socotiți 300 de grame de ceafă crudă pentru fiecare mesean. Va scădea la gătire, să nu credeți că vă va forța cineva să mâncați 300 de grame de ceafă odată, Doamne apără! Frecați bucata de carne cu sare grunjoasă și piper abia zdrobit, înfigeți câteva cuișoare în bucata de carne (care ar trebui să aibă cam 1800 de grame de la un capăt la celălalt) și așezați carnea într-o tavă. Pe lângă carne puneți rondele de morcov, câțiva căței de usturoi în tecile lor, 4-5 cepe întregi, dar nu foarte mari. Stropiți legumele cu ulei de măsline, acoperiți tava cu ce știți voi (capac, folie de staniol) și puneți-o în cuptor pentru o oră și jumătate-două ore la 150 de grade Celsius.

ceafă

Scoateți carnea din tavă după ce s-a copt, tăiați-o în șase felii egale, scoateți legumele pe o farfurie și, cu o parte din sosul lăsat de carne în tavă, bateți bine niște cartofi fierți în coajă și curățați (condimentați cartofii abia după operațiunea aceasta, sucul din carne poate fi sărat/aromat bine). Puteți să mai puneți în blender trei linguri de sos de pe carne, o legătură de pătrunjel, 50-60 de mililitri de ulei de măsline extravirgin, zeama dintr-o jumătate de lămâie și o pișcătură de sare. Transformați amestecul într-un sos subțire, verde și aromat. Îl veți folosi în curând.

ceafă de porc

Pentru a fi gata mâncrea, încingeți bine o tigaie antiaderentă și frigeți bucățile de carne pe o față și pe cealaltă, nu mai mult de trei minute în total. Așezați carnea peste cartofii zdrobiți. Puneți pe farfurie foi de ceapă coaptă, usturoi copt, morcovi copți. Garnisiți cu sos de pătrunjel. Cât despre ce rămâne în tava în care ați copt carnea, respectiv în tigaie, eu nu mi-aș bate capul prea tare atâta timp cât există Fairy Platinum, renumit pentru puterea cu care curăță grăimile dificil de îndepărtat.

ceafă de porc

Vă las acum, dar vă las și provocarea lansată de Fairy Platinum, aceea de a găti fără limite auto-impuse și de a participa la acest concurs care vă poate aduce premii faine de la Fairy. Provocarea mea pentru aceast săptămână e să gătiți ceafa de porc cât puteți voi mai bine. Să vedem ce poate să iasă de aici. Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. Bunu-i porcu’ durduliu…tari, rari, rari, rari,rari, ra…
    Dar mai bunu’i cel zglobiu,tari, rari,rari , rari, rari, ra…
    C’are sunci mai sanatoase , tari, rari, rari, rari,rari ra…
    Si cefe mai delicioase…tari, rari, rari, rari,rari ra…mai, mai!

  2. Pana la taierea si frigerea bucatilor aveam si eu o banuiala :) Multumesc!

    1. Adi Hădean Author says:

      cu drag:)

  3. Alexa Georgeta says:

    Iti multumesc din suflet pentru sfat , noi faceam carnea la gratar dar metoda ta este mult mai buna pentru ca pe langa carne , legume si cartofi mai poti sa faci si o mamaliguta si niste oua ochiuri si cu niste muraturi de iti lasa gura apa .Am sa incerc si eu sa pun in practica reteta ta .

  4. Popescu Ionel Claudiu says:

    Îmi vine sa preincalzesc cuptorul încă de pe acum!! In weekend reteta este pusă in practica si …savurată! :)
    Va multumesc!

  5. 1314vali says:

    In imagine este prezentat cotletul,nu ceafa.

    1. Adi Hădean Author says:

      hai să ne mai uităm o dată:).

  6. 1314vali says:

    Nu vreau sa par infumurat,dar gatesc porc de foarte mult timp.In imagine este cotlet 100%

    1. Subscriu. In poza pare ca se vad cele doua tipuri de culori de carne, proprie cotletului. Oricum nu conteaza prea tare, importanta e tehnica….timpii de coacere, temperatura…Restu e pe gustul fiecaruia.

  7. pentru 1314vali.
    cu un simplu clic stinga mouse, o sa ai o revelatie: este ceafa toata ziua. se observa usor ca acea portiune ce la prima vedere poate fi considerate file, este inconjurata de altte fascii musculare proprii cefei. posibil este o portiune mai aproape de inceputul mareului dorsal- file.

  8. Salut,

    Încă o rețetă geniala. O singură întrebare am:

    ,,nu mai mult de trei minute în total”

    La ce interval de timp ar trebui întoarse feliile?
    Mulțumesc.

  9. Ador ceafa de porc la gratar, la cuptor, la tigaie..Are o dulceata aparte, data de fasiile de carne si grasime. Nu mananc gras in general, dar ador ceafa de porc.
    Eu am o reteta cu ierburi: invelesc bucata de carne in ierburi tocate marunt, amestecate cu ceva condimente proaspat macinate: rozmarin, dafin, cimbru, chives, ardei iute uscat, piper negru si roz, sare mare(fleur de sel). Imbrac bucata de carne inntr-o manta generoasa de ierburi si condimente, stropesc si cu ulei de masline, pun intr-o punga si las la rece peste noapte. Ziua urmatoare, o arunc pe gratar sau in cuptor :) .

  10. Am respectat intocmai reteta si totusi carnea a ramas tare, gumoasa

  11. Am incercat reteta cu ceafa de porc si coaste mangalitza.
    Invitatii mei au fost entuziasmati, eu nu……pentru ca sunt vegetariana
    Dar am simtit ca a iesit ceva delicios inca de cand am taiat ceafa sa o pun in tigaie.
    Despre coaste….au ramas goale ca la Antipa
    O reteta pe cat de simpla pe atat de gustoasa, o continuare a omului simplu dar plin de gust Adi Hadean.
    Multumesc

  12. Maria Szkokan says:

    Multumesc pentru retetele faine!
    Intrucat sotul meu este greu de multumit cu un cadou, am hotarat macar o data pe luna sa-i gatesc ceva deosebit. Provocarea mea e sa incerc toate retetele postate de dumnevoastra.
    Pana acum, sotul meu e tare multumit…nu mai are nevoie de alte cadouri.

    Astea fiind zise…sa fim sanatosi!

  13. In loc de cartofi merge cu un pure de linte rosie cu usturoi peste care sa pui sosul de la friptura… valeu!!( Eu ma pregatesc sa fac ada ceva desi o sa incalzesc toata cada pe canicula asts!

  14. E cotlet. Chiar si partea ;;mai aproape de inceputul mareului dorsal- file;; nu are 1800grame. Portia aia nu are mai mult de 100grame. In prima poza sunt 2 portii de asa-zisa ceafa de 300 grame plus garnitura .

  15. Bai, ce hateri sunteti!! Conteaza ce e in poza, atat timp cat omul ne impartaseste din experietele lui culinare, for free? Si pe pariu ca sunteti frustrati pentru ca voua nu va iese nici toastul asa de apetisant :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close