Foodsaver sau „moneysaver” ?

854

(PUB)

Dacă am învățat ceva din meseria mea și din anii de practică în bucătăria de restaurant, am învățat că un frigider organizat e cel puțin la fel de important ca o mașină de gătit funcțională. În primul rând, știi ce și de unde să iei când ai nevoie, în al doilea rând reduci riscul ca mâncarea să trecă de termenul de valabilitate și prin asta eviți risipa. Una peste alta, un pic de ordine n-a omorât pe nimeni, ba din contră.
Poate nu pare costisitor să arunci capătul unui baton de brânză azi, două roșii mâine, o jumătate de castravete sau de avocado peste alte două zile, dar dacă ne obișnuim să adunăm banii mărunți reprezentați de toate astea, vom constata cu groază (sper) că o bună parte din veniturile noastre ajung la coșul de gunoi sub formă de resturi alimentare. Nu vreau să vă servesc texte de genul “noi aruncăm mâncare și Africa moare de foame”, în fond orice om lucid știe că lumea nu funcționează așa și că Africa nu va prospera pentru că nu mai arunc eu capetele de brânză, prefer să vă atrag atenția asupra bugetului propriu și asupra sumei cu care rămâneți dacă nu mai aruncați mâncarea înainte de vreme și din care puteți inclusiv să faceți donații către cauze care luptă cu foametea din diverse zone ale globului.
În lumina rândurilor de mai sus, pot să vă spun că între timp tehnologia a evoluat suficient de mult încât o familie cu venituri medii (nu vreau să judec, dar și o familie cu venituri mici care își poate permite un televizor și un frigider ar putea să aibă în casă un instrument care să eficientizeze munca frigiderului)  să-și poată permite fără probleme un aparat de vidat FoodSaver, care nu costă mai mult decât o masă de patru persoane într-un restaurant bun din România. Fără a vorbi despre accesoriile care-ți permit să videzi recipiente care conțin lichide, iată la ce-i bun FoodSaver:

foodsaver
– poți vida orice legumă, orice fruct, orice plantă aromatică (plantele învelite-n șervețele pentru a le proteja), menținându-le prospețimea
– poți vida legume gata curățate și tăiate, pe care le pregătești pentru ciorbă/tocăniță/supă când ai timp și pe care le folosești peste o zi sau două
– poți pune în vid mâncare gătită pentru două, trei sau chiar patru zile, fără riscul ca ea să se altereze (sigur, e nevoie să o păstrezi în frigider)
– poți vida bucăți de carne (presupunând că ai cumpărat o bucată mai mare obținând un preț mai bun la piață, dar pe care nu-i nevoie să o gătești toată azi )

foodsaver
– poți vida orice ingredient pentru gătirea sous-vide (acesta e un capitol vast despre care mi-ar plăcea să vorbim pe larg cândva)
– poți vida ardei copți, vinete coapte, chiar zacuscă (noi facem asta acasă, în lipsa cămării e foarte bună lada frigorifică în care putem aranja foarte ușor și eficient pachete de aceeași dimensiune, într-o cantitate suficient de mare)

foodsaver
– poți vida ciuperci crude sau tratate termic pe care să le congelezi pentru iarnă (congelarea rămâne cel mai bun mijloc de conservare, iar vidarea înaintea congelării te asigură că alimentele se vor păstra mai bine si mai mult timp)
– poți vida sandwich-urile pe care le iei cu tine în excursie sau pe care le pui copiilor la școală (oare se mai practică asta?), asigurându-te că nu le atinge nimic înainte de a fi mâncate
– poți vida alimentele crude sau semi-preparate pe care le pregătești pentru picnic
Aplicațiile sunt nenumărate, iar lipirea unei etichete cu data la care ai pus alimentul în vid sau simpla inscripționare cu un marker o să te ajute să consumi alimentele în ordinea intrării lor în frigider. Atât, deocamdată. Să fii sănătos!

FoodSaver

Join the Conversation

  1. Ana Petric says:

    Buna, am si eu un aparat Food Saver si sunt f multumita de el. Este f util. In cartea cu instructiuni scrie ca ciupercile, usturoiul si ceapa nu pot fi vidate din cauza bacteriilor anaerobe.

    1. pai baga aer si o sa moara bacreriile

  2. Food Saver este mai mult decat ok, folosesc de ceva timp si sunt foarte multumit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close