Deși pare un clișeu, în fiecare toamnă eu prepar diverse mâncăruri din dovleac. Îmi place foarte mult textura cremoasă, în plus, având copii la masă, încerc să îi hrănesc cu supe cât mai colorate și hrănitoare. Drept urmare, am ales astăzi o cremă de dovleac cu morcovi și cartofi dulci. E gutoasă tare.
Am folosit:
- Un dovleac mediu plăcintar
- Un cartof dulce
- Un ardei gras verde-portocaliu
- O roșie galbenă
- O roșie inimă de bou (merge orice soi)
- O ceapă mare
- Un cățel de usturoi
- 2 morcovi
- 3 linguri de ulei de susan
- Sare, piper
- 100 g smântână fermentată (pentru servit)
- Semințe de dovleac
- 2-3 felii de bacon
- Un fir de praz
- Pătrunjel tocat
- Câteva inelușe de ceapă verde
Mod de preparare
Am tăiat dovleacul, cartoful dulce și morcovii cubulețe. Am condimentat cu sare, piper și le-am dat cu ulei de susan.
Am copt în cuptorul încins în prealabil la 200 grade, până s-au înmuiat. Arome minunate. Între timp, am pregătit o altă tavă în care am pus roșiile tăiate jumătăți, ceapa, usturoiul, ardeiul. Și aici am adaugat ulei, sare, piper. Și-au așteptat cuminți rândul la copt.
Am rumenit semințe dovleac în tigaie nonaderentă, fără ulei. La fel am procedat și cu cele trei felii de bacon, pe care le-am tăiat în cuburi. Am perpelit prazul în puțin ulei, pentru două-trei minute, apoi am copt și a doua tavă. Am pus conținutul celor două tăvi într-o oală mare și am pasat legumele bine, cu un blender vertical. În funcție de cât de groasă vreți să fie supa, mai adăugați sucul lăsat de roșii și completați cu apă, dacă simțiți că este necesar. Nouă ne-a plăcut așa.
La final am decorat cu semințe de dovleac, praz crocant si bacon. Pătrunjel tocat pentru doritori. Și smântână. Nu ratați dovleacul toamna asta.
Sa ne spuneti va rog ce cantitate de apa ati folosit. Multumesc